Ali ste v razmerju s 'sugar daddyjem'?

Ljubezen in denar! Vse več ženskam je ljubezen drugotnega pomena. Na prvem mestu je udobje in razvajanje z denarjem namesto z ljubeznijo. Ta neokusen trend smo raziskali in vas želimo o njem poučiti.

26. 5. 2005

Pred kratkim je bil na eni od slovenskih televizij predvajan šov Ruby Wax, v katerem je ‘razgalila’ Hugha Hefnerja, guruja Playboya. Marsikateri od gledalcev mu ni zavidal le čudovitega dvorca, temveč predvsem lepo bero mladih in brhkih deklin, ki živijo v dvorcu, v katerem jih Hefner razvaja z razkošjem, v zameno pa mu nudijo spolne užitke.

Morda pa ste se nekateri vendarle vprašali, kaj hudiča tako mlada dekleta delajo s tem zgubanim starcem, ki je ponosni uporabnik viagre? ‘Pleh pičke’, bi odrepal Klemen Klemen. Vendar pa je to preveč enodimenzionalen odgovor. Odziv na oddajo sem spremljala tudi na spletnih forumih. Prevladujoč odziv je bil - začuda - pomilovanje ubogega starca, in ne le od ženskih uporabnic forumov!

Hefnerja imajo mnogi le za ekstrem pojava, ki je tudi pri nas vse bolj prisoten. “Kamor koli pogledam, vidim okoli sebe ženske - pa moške tudi, da ne bo kdo za kaj prikrajšan - ki palijo na keš ... Hugh Hafner je le ekstrem tega pojava. Le da te bejbe, ki jih jaz videvam, niso silikonske barbie bjonde, ampak deklice, ki sploh ne izstopajo. Po mojih izkušnjah so najhujše ‘keš pičke’ tiste iz kategorije ‘tihe vode’,” je pojav komentirala ena od uporabnic foruma, samooklicana Sinjeoka.

Komentar Sinjeoke je izzval zanimiv odziv, ki pa nikakor ni bil presenetljiv: Mar nismo vsi naprodaj? Že film Nespodobno povabilo z Demi Moore in Robertom Redfordom je kričal to vprašanje.

So diamanti res dekletovi najboljši prijatelji? Vam je bolj kot uživanje življenja s pravo ljubeznijo všeč moški, ki vas razvaja do onemoglosti? Ljubite bolj kot njegovo telo njegov bančni račun? Vas bolj privlači njegov denar kot njegova osebnost?

Še huje, pripoveduje vam o svojem ‘zanimivem’ dnevu, vi pa samo prikimavate, medtem ko razmišljate o torbicah in čevljih. Celo med seksom niste prisotni, temveč sanjarite o še enem od načinov samoaktualizacije, ki vam ga bo omogočil njegov denar. In ko z vami deli svojo željo, da pobegne pred vsemi pastmi modernega sveta, srčno upate, da s tem nima v mislih tudi prodaje svojega mercedesa ali vile. Kaj boste z metuljčki v trebuščku, če pa imate lahko diamantne metuljčke v svojih ušescih!

Če ste si na zgornja vprašanja odgovorile pritrdilno, hodite s ‘sugar daddyjem’. In seveda niste osamljen primer. Cosmopolitan je izvedel raziskavo med 30 ženskami, starimi od 22 do 30 let. Vprašali smo jih, ali bi rade hodile z moškim, ki bi plačeval njihove obroke, zabave in nakupe, in izvedeli, da jih je 25 % že izbralo gospoda Jaz plačam in ne gospoda Ali bi prispevala svoj delež. Kar 30 % jih je dejalo, da ne bi imelo čisto nič proti temu, da bi v njihovo življenje prišel bogat moški.

Imeti denar in se z njim odkrito bahati je danes postalo že povsem sprejemljivo. Ker pa je zapravljanje denarja postalo razširjena obsesija, so ‘sugar daddyji’ zelo iskani. Bistvo tega članka je, da vse več žensk postavlja ljubezen na stranski tir, medtem ko jim je najpomembneje pristati z moškim, ki razsipava z denarjem. Ta neokusen trend smo raziskali in vas želimo o njem poučiti.

Sladka dieta

Upam, da vas nisem popolnoma zmedla z izrazom ‘sugar daddy’, ki mu v slovenš čini enostavno ni mogoče nadeti ustreznega izraza. Če bi izraz prevajala, bi zmedla tudi mnogo tistih, ki ga s pridom uporabljajo, dobili pa bi zgolj še eno neokusno besedno zvezo. Če kdaj prisluhnete besedilom priljubljenih glasbenikov, veste, da se izraz v njih počuti povsem domače.

Jackson 5 so tako celo poimenovali svojo popevko, ki izraz razlaga z “I’m gonna be your sugar daddy, give you honey all my money ...” (Tvoj sugar daddy bom in tebi, ljubica, dajal ves svoj denar ...) Nikakor torej ne gre za slengovski izraz za ljubečega očeta.

‘Sugar daddy’ je ameriški idiom, ki pomeni boga tega, močnega zaščitnika. ‘Sladki očka’ je dobrosrčni moški, ki verjame, da mora svojo žensko razvajati. Zares razvajati. Saj veste, tisti, ki vam dovoli voziti njegov drag avto, ki vam plačuje pijačo, vas pelje po nakupih ...

“Kaj?” boste rekle, v tej dobi, v kateri si ženske na vsak način želimo dokazati svojo enakopravnost in smo jo na mnogo področjih morda dejansko že dosegle, ko smo si izborile pravico do prave službe v zameno za vseživljenjsko gospodinjenje, v kateri imamo namesto otrok lahko kariero. Res je, ne pišem o preteklosti.

Izkazalo se je, da obstaja veliko uspešnih div, ki se jim zdi več kot čudovito imeti pri roki ‘sugar daddyja’ - za sušne dni. Edina razlika med nekdaj in danes je, da je bil nekoč tradicionalna vreča denarja moški, ki je za dihanje potreboval kisikovo masko, danes pa je milijonarje mogoče dobiti v vseh oblikah in velikostih. Potrošna družba na svojem vrhuncu.

Ker jih veliko dobro zasluži že v mladosti, je lahko ‘sugar daddy’ tudi vaše starosti ali celo mlajši od vas.

“Ne prodajam se starčku v zameno za darila ali udobno življenje,” pravi Katarina, 28-letna grafična oblikovalka. “Moj fant jih ima 27 in zasluži ogromno denarja, ki ga porabi zame. Kar mi popolnoma ustreza. Očitno tudi njemu. Saj ni senilen starec, ki ne prepozna natega. Ve, kdo sem, kakšna sem, pozna moja čustva. Ker ima možnost, da svojo ljubezen izraža tudi z denarjem, jo izkorišča.”

Toda preden se same odpravite na tako sladek lov, najprej raje pomislite, zakaj bi se kateri koli moški pustil prostovoljno izžemati. Obstaja verjetnost, da uživa v obscenih spolnih radostih ali pa ima še grozljivejše hibe. Lahko bi si upali trditi, da sugar daddy igra svojevrstno igro moči. Morda skuša zakriti nizko samozavest z igranjem vloge lovca in nabiralca, ali pa prek denarja nadzoruje vajino razmerje in vas.

“Če mi je dekle res všeč, se izkažem. Pošljem ji rože, jo peljem ven in ji kupim, kar koli si želi. Zdi se mi, da imam na ta način precej večje možnosti, saj vem, da lahko zelo malo moških ženski posveti toliko pozornosti,” o nadzoru razmerja razlaga Aleksander, 29-letni arhitekt.

Še en, a absurden razlog, zakaj bi moški tako razsipaval z denarjem, imam za vas: matematika mu nikoli ni šla od rok, ne zna šteti dlje od štiri in zato ne ve, kam in kdaj odtekajo njegove zaloge denarja.

Živeti po zvezdniško

Če bi radi živeli kot princeska, je dobro imeti ob sebi ‘sugar daddyja’, ki skrbi za malenkosti, kot so plačevanja računov. Čudovit občutek je, da nekdo drug za vas nakupuje drag nakit, vam pošilja ducate vrtnic in vas razvaja z večerjami v Parizu.

“Verjetno se z njim ne bom poročila,” pravi Saša, “toda medtem ko čakam na Popolnega moškega, lahko živim tudi kot zvezda z gospodičem Ne-tako-idealnima- izredno-bogatim. Veliko žensk privlačijo pomembni moški, ki živijo razkošno. Priznajmo si, da živimo v materialnem svetu. Če se že videvamo z nekom, v kogar nismo posebej zaljubljene, to lahko počnemo tudi z neko mero sloga.”

Toda to ni edini razlog, zakaj se ženske lepijo na moške z denarci. Jennifer Lopez lahko gruli, da ljubezen ne stane nič (“love don’t cost a thing”), toda povprečno dekle ve, kako drag je svet tam zunaj. “S svojo miloščino od plače si komajda privoščim bencin, mesečno najemnino ter hrano,” toži Neva, 25-letna fotografinja. “Vsa razmerja so neke vrste transakcije, zato me razveseli, če moje vsebuje brezplačna kosila in večerje.” Če imate v svojem življenju ‘sugar daddyja’, se lahko razvajate v dragem lepotilnem salonu, razsipno nakupujete in si privoščite draga kosila s prijateljicami - vse na njegov račun.

Potem so tu še dodatne koristi, ki jih spoznate, ko ste potrte. ‘Sugar daddyji’ lahko za vas proizvedejo čudež, ko ste depresivne. Ko preživljate neke vrste osebno travmo, lahko moški, ki vas obsipava s pozornostjo in z darili, doseže, da se počutite odlično.

Alja, 25-letna manekenka, je to spoznala, ko se je razšla s svojim dolgoletnim fantom. “Tolažila sem se z res radodarnim moškim in njegovo pretirano razvajanje mi je pomagalo, da sem Andraža prebolela hitreje kot katero koli drugo razmerje.”

Grenka čokolada

‘Sugar daddyji’ so uporabni (v več namenov), zato je lahko biti zadovoljen s svojim sanjskim finančnim življenjem, ko je edini občasni stres neodločenost med dvema res dragima bluzama.

Ko pa se počutite malce krive, se opravičujete, da ste pač pohlepno dekle. Prepričujete se, da je povsem normalna želja zapraviti polovico partnerjevega zaslužka za kavbojke, krila, večerje, nakit in doživljenjske zaloge hlačnih nogavic. Toda če prehajate iz enega tovrstnega razmerja v drugo, skriva vaše vedenje globlje psihološke razloge.

Ženska, ki nenehno išče moškega, ki bo zanjo skrbel, je morda v otroštvu doživljala pomanjkanje, čustveno ali materialno. Med razlogi bi bila lahko tudi izpostavljenost določenim vrednotam, ki dajejo poudarek materialni izpolnitvi, brez ozira na čustveno, psihološko ali duhovno rast.

Nina, 23- letna bančna uslužbenka, ki prihaja iz družine, v kateri je najmlajša od štirih sester, se popolnoma strinja: “Odraščanje je bilo zelo težko. Nikoli ni bilo dovolj denarja in vedno sem dobila stvari, ki so jih pred menoj uporabljale sestre. Moja najstarejša sestra je bila vedno bolna, tako da starši nikoli niso imeli časa zame. Všeč so mi moški, ki me razvajajo do onemoglosti, ker mi to daje občutek pomembnosti, ki ga prej nikoli nisem imela.”

Denar je za mnogo ljudi neke vrste varovalo. Nekateri si z denarjem kupijo prijatelje, mnogi pa z njim skrivajo svoj manjvrednostni kompleks. “Moji najboljši prijatelji so vedno, ko smo šli po nakupih, zapravili veliko večje vsote denarja, kot sem si jih lahko privoščila jaz - ob koncu dneva sem se tako vedno počutila izredno majhno,” pravi Andreja, 26-letna modna oblikovalka.”Odkar sem z Anžetom, se je vse spremenilo, kajti vztraja pri tem, da vedno plača vse, kar si kupim.”

Odvajanje od sladkega

Na moškem, ki ti lahko kupi avto, je vsekakor nekaj izjemno neubranljivega. Je izjemno ljubek (upajmo), očarljiv (upajmo) in bogat (vsekakor) - kaj je tu ne ljubiti? Morda pa ste se ujele v past, po kateri vam bo ostal grenak priokus.

Vprašajte se: Kaj razen torbic, čevljev, dragih kosil, dizajnerskih oblačil in nakita sem v tem razmerju pridobila? Ali pa pozabite, da sem vas to vprašala, in raje prevrtite svoje življenje sedem let naprej. Ste še vedno odvisne od nekoga drugega? Ko nekdo drug nenehno plačuje namesto tebe in skrbi zate, začne trpeti samospoštovanje.

Tovrstna razmerja lahko oslabijo samozavest in ustvarijo nezdravo odvisnost. Še vedno ne morete zapustiti svojega ‘sugar daddyja’? Potem razmislite še o tem: bolj ko ste odvisne od nekoga drugega, manjše so vaše možnosti, da kdaj koli postanete enakopraven člen razmerja. Na nek način se boste vedno počutile, da mu nekaj dolgujete.

“Kristjan je bil najbolj radodaren moški na svetu in zelo mi je bilo všeč, da mi je lahko podaril, kar koli sem si poželela,” pravi Anita, 30-letna pravnica. “Nekoč pa sva se prepirala in udaril me je. Ko sem mu zagrozila, da ga bom zapustila, me je spomnil na draga darila, ki mi jih je podaril, in denar, ki ga je zapravil zame. Počutila sem se, kot da mu nekaj dolgujem. Bila sem ponižana in ga seveda nisem bila sposobna zapustiti.”

Biti zasipavan z darili je čudovito, toda poglejte skozi vso materialno navlako in razmislite, ali je vaše razmerje dejansko tako sladko, kot ste si mislile. Pozorno razmislite o svojem položaju: je vaš ‘sugar daddy’ tudi čustveno radodaren? Ali so darila zgolj opravičila, ker vas je prizadel? Vas spoštuje? Se počutite, kot da se prodajate? So vas vaši odgovori na ta vprašanja prisilili, da malce prilagodite svojo dieto?

Pozor

5 znakov, da je vaš moški član anonimnih patetikov:

1. Je tak stiskač, da mu prodajalka pokaže ogledalo, potem ko jo ure dolgo nadleguje, da mu najde nekaj cenenega.

2. Ste v dragi restavraciji, on pa mora nujno nazaj v službo, ravno preden dobita račun.

3. Potem ko natakarju sedemkrat naroči, da mu zamenja kozarec, dvakrat, da mu pogreje hrano, stiskač še meni, da ni potrebe po napitnini.

4. Na zmenek vas pelje z avtobusom. Njegov argument: če prihranite denar, ki bi ga porabili za taksi, boste kmalu imeli dovolj denarja, da si kupite nekaj, kar si že dolgo želite.

5. Šopek je v sumljivem stanju. Njegov argument: rože prinašajo srečo le, če so ukradene.

Nekaj nasvetov za tiste, ki podlegate ‘sugar daddyjem’:

1. korak: ne enačite svojega plena z ljubeznijo.

2. korak: izognite se ponavljanju vzorca - nekaj časa živite sami.

3. korak: spišite ljubezenski spisek, na katerem bo zapisano vse, kar si želite pri svojem moškem, pri čemer ne poudarjajte njegovega bančnega računa.

4. korak: spremenite nekaj v svoji glavi. Ko spoznate nekoga, ki vam je res všeč, ne sprejmite dragih daril in zastonj dobrot.

5. korak: zapravljanje tujega denarja lahko pusti občutek nekoristnosti, zaradi česar morate ponovno zgraditi svojo samozavest. Naredite seznam vseh stvari, za katere veste, da jih obvladate, in jih nato izvedite. Trdo delajte, da zaslužite svoj denar in z njim skrbno upravljajte - tako boste vedno, ko si boste kupile nekaj z denarjem iz svojega žepa, občutile, da ste nekaj dosegle.

Da, življenje bo malce težje brez gospodiča Denarja. Same si boste morale plačevati čevlje, telefonski račun, zobno nitko, toda: s sprejemanjem te odgovornosti boste nekoč lahko same svoje ‘sugar mame’!

Mateja Bizjak