Ali moški zares čutijo, ko ženske doživimo VRHUNEC? Strokovnjaki razkrivajo ...

Si se tudi ti spraševala, ali moški zares čuti tvoj orgazem ali pa je le "glasen"? Vprašali smo (prave) strokovnjake. 🤭

Ali moški zares čutijo, ko ženske doživimo VRHUNEC? Strokovnjaki razkrivajo ... (foto: Profimedia) Profimedia
6. 10. 2022

Ti "Uau, kako vroča, ko ti pride," zveni znano? Ja, vem, ne morem biti edina heteroseksualna ženska na svetu, ki ji je nekdo rekel, da je pravkar izkusila epski orgazem, ne da bi ga v resnici doživela.

Ker, dragi moji, zadeva je sledeča: razen v primeru, da si specifično izrekla besede: "Pravkar mi je prišlo," tvoj partner ne more zares biti 100-odstotno prepričan, da si med klasično penetracijo penisa v vagino doživela vrhunec. Že res, da je morda začutil nenadzorovano tresenje tvojih nog, na svojem korenjaku zaznal nekakšno vaginalno pulziranje ali pa slišal stokanje, ki je doseglo svoj maksimum – a vendar vse te stvari zmeraj nujno ne pomenijo orgazma.

In edina oseba, ki je lahko z gotovostjo prepričana, da je doživela trenutek popolne evforije … si ti.

Zakaj torej toliko moških meni, da so ga začutili? Zelo verjetno je to zato, ker so naučeni (večinoma s strani pornografskih filmov), naj bodo pozorni na fizične 'znake', da je ženska doživela orgazem – posledično so prepričani, da so ga tudi sami fizično, anatomsko začutili. 40-letni Bojan je to opisal takole: "Sicer se razlikuje od ženske do ženske, ampak čutim zategovanje in sproščanje okoli penisa, gre za nekakšno pulziranje." 30-letni Žan se strinja in dodaja, da poleg tega občuti tudi "spremembo v vlažnosti."

Ne pravim, da vsi ti moški lažejo – precej možno je, da občutijo pulziranje in vlažnost. A vendar želim poudariti, da zaznavanje nekaj fizičnih občutkov ne pomeni, da lahko moški predvideva – ali, še huje, bahavo trdi – da je njegovo delo pri tem zaključeno. Strokovnjaki, ki so se v zadevo natančno poglobili, opažajo naslednje: "Ne obstaja točno določen način, na katerega moški z gotovostjo ve, kdaj je ženska doživela orgazem," pravi učiteljica spolnosti Janielle Bryan. In to je zato, ker užitek prihaja v nešteto oblikah in razsežnostih.

Ampak, ali je *sploh* mogoče?

Ko Žiga (26) reče, da lahko čuti "zategovanje mišic po telesu svoje partnerke," najverjetneje govori o krčenju vagine in mišic medeničnega dna, poudarja naturopatska zdravnica in seksologinja Jordin Wiggins. In čeprav je res, da so lahko tovrstna krčenja pri nekaterih ženskah posledica orgazma, pa to še zmeraj ni zagotovilo. Krčenje, pulziranje, drgetanje, povečana vlažnost – vse to se lahko zgodi v kateremkoli trenutku med seksom in lahko pomeni najrazličnejše stvari; odvisno od tega, kako močno si vzburjena. Zato je preprosto narobe, da moški avtomatično sklepa, da je ženska 'končala'.

A vendar bi to v bistvu morala biti dobra novica za moške, saj nekateri po drugi strani ne čutijo popolnoma ničesar.

Pri tem je precej odvisno od samega penisa – njegove velikosti in tega, kako občutljive živčne končiče ima, pravi ginekologinja in porodničarka dr. Kimberly Langdon. "Obsežnejši penisi bodo bolj verjetno zapolnili vagino, nihovi lastniki pa posledično opazili spremembe," poudarja. (Še preden vprašate, uporaba ali neuporaba kondoma ne naredi nobene razlike v tem, ali moški čuti vaginalno gibanje, pravi Wigginsova.)

Medtem pa se 'orgazemska vrzel' vztrajno veča

In zato je odgovor na vprašanje v naslovu tako zelo pomemben. Ker medtem ko moški živijo v zmotnem prepričanju, da vaginalno pulziranje, ki ga začutijo v mednožju pomeni vrtoglavi vrhunec, po katerem vse hrepenimo, ženske zamujamo mnoge trenutke užitka.

Naj podprem z raziskavo: V anketi, ki jo je izvedel National Survey of Sexual Health and Behavior, je bilo 85 odstotkov moških po spolnem odnosu prepričanih, da je njihova partnerka doživela orgazem – a le 64 odstotkov žensk je potrdilo, da se je to zares zgodilo. In ne pozabimo, da večina žensk ne more doživeti orgazma zgolj s penetracijo. Kot pravi Wigginsova, je tega zmožnih le 29 odstotkov, nekatere raziskave pa izpostavljajo še manjšo številko – kar pomeni, da je občutek, ko moški na penisu občuti, da je ženska doživela vrhunec, v večini primerov le stvar fantazije.

Seveda orgazmi niso vse – ni ga potrebno doživeti, da bi uživala v odličnem, zadovoljujočem seksu. Pa vendar, ko moški precenijo svoj uspeh, se lahko zgodi, da bodo tudi manj verjetno ukrepali v pravo smer oziroma partnerju zagotovili pravo zadovoljstvo.

Nasvet: Namesto, da se oba sprenevedata, se o tem preprosto pogovorita

Poslušaj, osebno obožujem moške. Menim, da so najboljši! In popolnoma se zavedam, da se nekateri izmed njih resnično trudijo, da poleg svojega užitka dosežejo tudi to, da ga podarijo svojemu partnerju. Ampak bi lahko mogoče, res mogoče, namesto prehitrega sklepanja uporabili svoje komunikacijske veščine?

"V kolikor se sprašuješ o kvaliteti ženskega vrhunca, jo vprašaj, kako se počuti," pravi seks terapevtka Mia Sabat. "Ne poskušaj ocenjevati tega na osnovi njenih krčev. Le ona je tista, ki bo z gotovostjo vedela, kdaj je doživela orgazem." Amen.

Po predlogi Taylor Andrews

"S partnerjem sva priredila SEKS verzijo serije 'Squid Game' in končalo se je TAKOLE" (resnična zgodba)