Ali moški, ki so v življenju varali, lahko postanejo zvesti partnerji?

23. 6. 2022
Ali moški, ki so v življenju varali, lahko postanejo zvesti partnerji? (foto: Profimedia)
Profimedia

Se je z moškim, ki je nekoč že varal svojo partnerico, vredno spustiti v resno razmerje? Ta članek ti bo dal odgovor.

Varanje je številka ena na seznamu stvari, zaradi katerih se ženske najpogosteje ne spustimo v zvezo.

Moški se verjetno niti ne zavedajo, kako močno si z varanjem izničijo možnosti, da bi z njimi nekoč stopicljale proti oltarju.

Govorili smo s psihoterapevtko dr. Veroniko Seles, avtorico knjige Nezvestoba, in z ženskami, ki so se odločile, da kljub 'nezvesti zgodovini' svojih moških poskusijo srečo z njimi, da bi ugotovili, ali je vredno tvegati z moškim, ki so go že dobili v napačni postelji.

Rdeča zastavica

Nikoli ni idealno, če ugotoviš, da je moški, ki si ga pravkar spoznala, za sabo pustil sled zlomljenih src.

Če pa izveš, da je ta srca zlomil tako, da jih je prevaral, se po navadi v tvoji glavi sproži alarm.

Preden ga odpišeš, si vseeno vzemi čas, da se boš pozanimala, kakšne so bile okoliščine, ki so pripeljale do njegovega varanja.

"Moški še vedno velikokrat (v nasprotju z ženskami, ki pogosteje prevarajo zaradi dalj časa trajajočega nezadovoljstva v odnosu) prevarajo zaradi želje po doživetju nečesa novega in razburljivega, seveda pa to ni eno in edino pravilo," pravi dr. Veronika Seles.

Veliko je odvisno od konteksta varanja. Če je prevaral le enkrat, je bilo morda vzrok njegovo nezadovoljstvo s takratno zvezo. Če pa je varal večkrat, je bolj verjetno, da si je poiskal izgovor, zakaj je to sprejemljivo, in bo to lahko ponavljal tudi v drugih zvezah.

"Če je varanje njegov način življenja in zvestoba zanj ni moralna vrednota, ne pričakuj, da bo tebi zvest," opozarja dr. Veronika Seles.

Stare navade ...

Na papirju je popoln: dobrega videza, uspešen, prijazen do tvojih prijateljev. Potem pa pridemo do tega, da je prevaral svojo bivšo punco. In tisto pred njo. L

ahko je premišljevati o tem, da druge punce morda le niso bile prave zanj, ti pa si. Možno? Morda – toda ne prav verjetno.

Ženske si želijo verjeti v ljubimca iz pravljice. Govorimo si, da so ženske pred nami delale napake, ki jih mi ne bomo.

Ponovitev prekrška

To se je zgodilo Zoji, 27, ko je začela hoditi z bivšim, čeprav je vedela, da je prevaral svoji dve predhodni punci.

"Verjela sem, da pred mano le ni našel prave osebe zase," je povedala.

Šest mesecev pozneje, ko ji je bilo v zvezi še vedno zelo lepo, Zoja ni niti pomislila več na njegovo preteklost.

"Pogovarjala sva se o poroki, zato nisem imela nobenega razloga, da bi sploh pomislila, da je karkoli narobe," se spomin­ja.

Vendar je potem na mobilniku svojega moškega slučajno našla sporočilo ene od njegovih sodelavk.

"Vprašala sem ga, kaj naj bi bilo to sporočilo, in priznal je, da se videva s sodelav­ko. Tisti hip sem končala zvezo z njim."

Ali volk menja dlako?

Slavna tatujev­ska umetnica Kat von D bi bila v skupini, ki bi zakričala: "Ni šans!" Zapletla se je s serijskim prevarantom Jessejem Jamesom, ko se ga je Sandra Bullock znebila leta 2010. Po sedmih mesecih sta bila Jesse in Kat zaročena.

Šest mesecev pozneje je tudi Kat dvignila roke in na Facebooku objavila: "Danes sem srečala punco številka 19 na seznamu žensk, s katerimi me je Jesse prevaral."

Temu bi rekli volk, ki nikoli ne bo zamen­jal dlake – pa vseeno – ali se lahko kadarkoli njegov odnos spremeni? Seveda. Vendar boš morala biti previdna.

Ves čas imej v mislih, da je bolj verjet­no, da bo oseba, ki je že varala, to spet naredila. Sicer ni zapisano v kamen, vendar po navadi drži. Kljub temu obstajajo okoliščine, ko varanje lahko postane stvar preteklosti.

Ali sprejme odgovornost za svoja dejanja? Če je delal napake, vendar jih prizna, je to dober začetek.

Klara, 32, je v zvezi, ki je dokaz, da je vse možno:

"Moj zaročenec je prevaral bivšo ženo. Izgubil je vse – svoj zakon, otroke – in dolgo časa je potreboval, da se je sprijaznil s tem. Odprto se pogovarjava o tej temi, in ker ne gre za prepovedane pogovore, vidim, da je prevzel odgovornost za svoja dejanja. Resnično verjamem, da se ne bo še enkrat odpravil po tej poti."

Prevaranti lahko postanejo zvesti partnerji.

"Tudi tisti moški, ki rešujejo probleme tako, da bežijo (v nezvestobo), lahko, če si tega želijo in na tem delajo, tako da ozavestijo, zakaj in od kod to početje, prenehajo varati. Ključno pa je, da si to morajo želeti sami in na tem tudi delati," razlaga dr. Veronika Seles.

Pogovori se z njim o njegovi preteklosti in se osredotoči na razloge, zakaj je prevaral, namesto da bi ga obsojala.

Morda se ni čutil sposoben prekiniti s svojo bivšo, ker se je bal, da bi jo prizadel, in zato jo je na koncu prevaral.

Napisala: Petra Arula

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju