Ali je 'fafanje' res pravi seks? To je pravi odgovor! (+ OSNOVE ORALCA)

Je fafafafa ... ‘felatio’ oz. ‘fafanje’ res pravi seks oziroma kaj ta nikogaršnja zemlja, na kateri je vse dovoljeno, sploh je?

Ali je 'fafanje' res pravi seks? To je pravi odgovor! (+ OSNOVE ORALCA) (foto: Getty Images) Getty Images
25. 2. 2022

Priljubljeno temo kavarniških pogovorov moških, ki so jim pomembne samo črtice, in tistih, ki ne vedo, ali naj bi uživali ali ne, smo obdelali z ženskega in moškega vidika.

Moški pravijo takole ...

‘Potegnit ga’, ‘povleči ga’, ‘fafanje’, ‘pušenje’, ‘blow job’, ‘giving head’ in še mnogo drugih primernih ali malo manj primernih izrazov bi lahko našli za felatio. Pa vendar lahko kot moški povem, da je oralna zadovoljitev ena od najbolj čudovitih stvari, ki jih ženska lahko podari moškemu, in kdor trdi drugače, preprosto laže. Morda je razlog, da smo moški hoteli ‘blow job’ premakniti v sivo področje neseksa, to, da bi ga bili čim večkrat deležni.

Verjetno ste že vsi opazili, da se po nekaj pijačah in v primerni družbi zelo hitro sprožijo kar se da zanimive debate in tako je pred kratkim padla debata o varanju in o tem, kaj sploh je varanje. Je spogledovanje varanje? Ali se poljub ali dva šteje kot varanje? Ali se za varanje šteje samo seks? In potem se je zgodilo.

Je torej vse, kar ni vaginalni spolni odnos, sploh pravi spolni odnos? Po raziskavah, ki so jih v preteklosti opravili v Združenih državah Amerike, velika večina ameriških najstnikov in najstnic razmišlja, da: dokler se ‘spodaj’ ni zgodilo nič, sem še vedno devica, saj je himen oz. deviška kožica ostala nedotaknjena.

Tehnično je sicer to res. Tudi zanosile ne boste od tega. Vendar je taka definicija že kar rahlo zastarela. Prav tako ameriški najstniki pripisujejo velik pomen deviškosti, predvsem dekleta (velik vpliv na to ima seveda okolje), ki menijo, da če se bodo v popolnosti predale (imele vaginalni spolni odnos), bodo oklicane za lahke, lahkomiselne dekline.

Medtem ko pripisujejo felatiu malo več pomembnosti kot francoskemu poljubu.

Nekaj torej, kar si lahko privoščijo malo za šalo malo zares. Vendar to preprosto ni res. Oralni odnos namreč prinaša enake čustvene in psihološke posledice in pritiske kot ‘običajni’ spolni odnos. Tudi verjetnost spolnih okužb se s tem ne zmanjša, kar je velikokrat omenjen razlog pri naštevanju ‘dobrih’ stvari pri felatiu. Mogoče je malenkostno manjša možnost okužbe z virusom HIV, pa vendar je ta odstotek še hudičevo velik, pri nekaterih spolnih boleznih (gonoreja, sifilis, vaginalni herpes ...) pa se možnost okužbe še poveča.

Je torej felatio oz. fafanje oz. blow job seks? Kot moški vas moram razočarati, če ste mislile, da ni. Večina strokovnjakov (kot tudi dejstva), govori, da to lahko in moramo razumeti kot spolni odnos, vendar pa mislim, da lahko to odločitev še vedno prepustimo posamezniku.

Ženske pravijo takole ...

Svoje razmišljanje o nudenju oralnih užitkov moškim naj začnem z razmišljanjem seks ikone Samanthe iz Seksa v mestu, ki je po ‘blow-jobu’ nekemu tipu zavzdihnila: “Bi se lahko obril ali kaj podobnega? Fafanje tvojega je kot čiščenje zob z nitko.”

“Ženske z veseljem v svoja usta vzamemo moškega korenjaka, a predvsem zato, ker vemo, da moški v takšnem početju neznansko uživajo. Same pa v enakomernem gibanju glave naprej in nazaj, v želji po ‘zaobjetju’ čim večjega dela korena in neprestani pripravljenosti, da vam z zobmi morda ne ranimo bogastva, in s polno glavo vaših nasvetov, kaj z jajčki, kam s prsti, ne uživamo tako, kot predvidevajo moški.

Upala bi si celo trditi, da moški egoizma ne vidi preko svoje spodnje glave in misli, da žensko priložnost, da ga ‘vzame v usta’, tako vzburja, da ji prihaja že ob pogledu nanj - a bi me moški seveda takoj obsodili bogokletnega feminizma. Jasno in glasno pa lahko zatrdim, da ženske ‘fafanja’ nimamo za seks. Seks je namreč dejavnost, v kateri naj bi uživala oba, klečanje in opazovanje moškega v nasladi pa nas (ponavadi) osrečuje, nikakor pa ne zadovoljuje.

Da dilema ne bo pretežka, naj poudarim, da je največkrat oralni seks le del spolnega odnosa in tu se tudi ženske strinjamo, da gre za seks. Najprej jaz malo tebi, potem ti malce meni (moški, tudi me ZELO uživamo, ko se posvetite našemu spodnjemu delu!) in za veliki finale - akcija! Z veliko nežnosti, prosim, če lahko dodam svoj ženski ‘piskrček’.

Odločitev, ali vam ga vzamemo v usta ali ne, je seveda naša, a moški morajo pač razumeti, da za naše obdelovanje njihovih generalčkov pričakujemo povračilo v ustrezno veliki meri nežnega oralnega stimuliranja naših cvetov. Če nam boste znali vrniti, bomo z veseljem zlezle dol in se vam posvetile. Naj sklenem s še eno modro iz ust razvpite Samanthe: “Nosila bom kar koli in ga obdelovala komur koli hočem, dokler bom lahko dihala in klečala.”

‘Blow job’ osnove (oz. kaj da in česa NIKAKOR ne!)

Nekaj osnovnih napotkov, ki jih morate vedeti, če se lotevate teh reči, pa naj bo to prvič ali pa ste to že kdaj počele:

 • Komunikacija je vse. Vprašajte svojega partnerja, kaj mu je všeč. Če zaradi navala užitka ne more govoriti, na vsaj poskusi artikulirati nekaj osnovnih besedic (npr. hitreje, močneje). Verjemite, nekaj osnovnih napotkov reši marsikateri problem.
 • S preprostimi in ritmični gibi gor dol ne morete zgrešiti. Če pa dodate še ščepec domišljije in ga presenetite s kakšnim dodatnim gibom, poljubom, pritiskom, vam zagotavljamo 100 odstotni uspeh.
 • Čeprav bi lahko ‘blow job’ dobesedno prevedli kot pihanje vanj, večini moške populacije pospešeno pihanje vanj ni ravno všeč.
 • Nikoli ne uporabljajte zob, razen če vas on prosi za to. Na svojo moškost smo navezani in grožnja z ostrimi sekalci ni ravno erotična.
 • Ne trudite se z okraševanjem prostora, rožnimi lističi po postelji ter s svečkami za bolj romantično vzdušje.Ko se dogaja tam ‘spodaj’, nam je popolnoma vseeno, kaj se dogaja okoli nas.
 • Poskusite zamenjati scenarij. Lotite se ga v avtu, seveda parkiranem, pod tušem, v kuhinji ... Naj vas domišljija ponese. Erotične spremembe so vedno dobrodošle.
 • Razmišljajte ustvarjalno! Poljubljate ga, ližite, igrajte se z modi … Dovoljeno je vse, dokler ne prinaša bolečine.

Nasveti moškim:

 • Nikakor nepričakovano ne trzajte z boki, če ne želite imeti njenega kosila po sebi.
 • Ne grabite je za ušesa, kot bi bili ročaji.
 • Moški ne smete zaspati, gledati televizije ali govoriti po telefonu med in po opravljeni zadevi.
 • Čeprav si naznansko želite, da vam njena usta posesajo in obdelajo korenjaka, ji nikar očitno in na silo ne potiskajte glave k spodnjemu delu vašega telesa.

Gregor Zalaznik, Anja Hameršek

Preberi še: Zakaj srečni in zadovoljni ljudje nikoli ne delijo svojih fotografij športanja na družbenih omrežjih? in Napake, ki se jim je dobro izogniti v ODPRTI ZVEZI

Priporočamo tudi: Kako ugotoviti, ali je nekdo "pravi" zate