8 znakov, da sta s partnerjem dobesedno "zlepljena" skupaj (in to je lahko problem!)

Nekateri pari dobesedno ves čas tičijo skupaj in čeprav se vama to na videz zdi lepo in prisrčno, se lahko za tem skriva resen problem. Namreč v takšni zvezi ključno vlogo ne igra več ljubezen ampak gre pri tem za soodvisnost in obsedenost, ko partnerja preprosto več ne moreta živeti drug brez drugega. Se vama zdi, da sta tudi vidva v takšni situaciji?

8 znakov, da sta s partnerjem dobesedno "zlepljena" skupaj (in to je lahko problem!) (foto: Profimedia) Profimedia
15. 2. 2021

Ljubezen je čudovit občutek in bližina s partnerjem je ena izmed ključnih za uspešno zvezo. Včasih pa si par postane preveč blizu – kot siamska dvojčka, "rit in srajca", kakorkoli želiš temu reči.

In sploh, na noben način, ni prisrčno, če tvoja "boljša polovica" postane tvoja dejanska polovica… razen, če si iskal/-a svojega dvojnika namesto nekoga, ki ti je enak in s katerim lahko uživaš do konca življenja!

Tukaj je 8 znakov, da sta s partnerjem dobesedno "zlepljena" skupaj in vaju je praktično nemogoče ločiti:

1. "JAZ" postane "MIDVA".

Verjetno ti je vsaj malo znano tole: "Zdravo, danes se s kolegicami dobimo na pijači, prideš?" – "Ja, PRIDEVA!"

Če si ti tista druga, beri naprej, saj...

... te prijateljice najverjetneje čez čas več ne bodo povabile na dekliški večer, ker to naenkrat več ni to. Večer postane dekliški plus tvoj fant.

In obratno: njegovi prijatelji se niti več ne bodo trudili in ga vabili na druženje, razen v primeru, ko nimajo nič proti, da si tudi ti zraven. Pri tem ne gre za to, da te ne bi marali, ampak preprosto želijo imeti moški oziroma fantovski večer.

Na tej točki se počasi že začnejo spraševati, ali skupaj doma nosita glinene maske na obrazu in gledata Seks v mestu.

2. Tvoje prijatelji/-ce kar začnejo izginjati.

S svojimi prijateljicami ste znane po prijateljskih in čustvenih pogovorih. Vedno si bila tam, ko so te potrebovale, da si jih potolažila. Zdaj pa si, namesto, da bi bila dobra prijateljica, preprosto izginila.

Sicer ne zlonamerno, ampak zato, ker si preveč "zaposlena" s svojim partnerjem.

Enako se zgodi pri njemu – če so prej cele popoldneve preživljali na košarkarskem igrišču, se zdaj njegovi prijatelji začnejo spraševati, če sploh košarko še zna igrati ali je ta hobi zamenjalo prej omenjeno nošenje glinenih mask in gledanje nadaljevank.

3. Tvoji hobiji, cilji in sanje izginejo.

Šport, s katerim si se želel/-a začeti ukvarjati, se učiti igrati inštrument ali pa si si vedno želela slikati – vse to naenkrat ne obstaja več. Seveda še vedno počneš določene stvari, ampak takšne, ki jih lahko edino počneta skupaj.

S tem nič ni narobe… razen tega, da si na stran postavil/-a nekaj, kar si bil/-a samo ti, in dobesedno postal/-a vajina zveza.

Naenkrat se je on nehal udeleževati poker večerov s prijatelji, ti pa si zavrnila kino s prijateljicami – samo zato, ker to ni vključevalo enega izmed vaju.

4. Ves čas se preverjata.

Ko se (naposled) eden izmed vaju odloči, da bo vseeno sam odšel nekam, ga drugi ves čas "preverja". Ali pa obratno: tisti, ki je šel ven, želi ves čas vedeti, kaj "osamljeni" počne.

In ko se dejansko odpraviš na dekliški/fantovski večer, rojstnodnevno zabavo ali posebno družinsko srečanje (kamor je očitno povabljen samo eden od vaju), na koncu odideš veliko prej kot včasih, navadno s čisto "bednim" izgovorom.

5. Pri svojih čustvih ali mnenju se začneš vedno bolj zadrževati.

Pri tako "zlepljenih" parih obstaja velika možnost, da bo vsaj eden (če ne oba) zadrževal svoja prava čustva in mnenja pri vseh stvareh, pri katerih se boji, da bo pred drugim izpadel slab oziroma ga od sebe odvrnil.

Ta "zlepljenost" dejansko prihaja iz potrebe po občutku ljubljenosti in želje po tem, da ne bi bil/-a zapuščen/-a. Nihče si ne želi za vedno biti sam, vseeno pa ne smeš zanemariti tega, kar v resnici si – samo zato, da bi ostal/-a v zvezi.

To te bo začelo počasi uničevati in posledično se bo enako zgodilo tudi z zvezo. 

6. Uradno si izgubil/-a stik z realnostjo.

Ves prosti čas preživljata skupaj in praktično vidita samo drug drugega. Posledično, po vsej verjetnosti nehote, zanemarjata prijatelje, družino in vse, kar sta počela, preden sta postala (dobesedno) eno.

Seveda imamo vsi radi zaljubljenost in romanco, ampak, ko se enkrat "ujameš" v takšen (tj. "zlepljen") način življenja, izgubiš stik s svetom okoli sebe, vse od službe do družine... celo z vsakdanjimi stvarmi.

Zveza mora biti pomembna, ampak ne tvoja edina stvar, tvoje "vse".

7. Celo najmanjši prepiri so uničujoči.

V vsaki zvezi so prepiri najmanj "zabavni", ampak se zgodijo. Pri zvezah, kjer sta dva dobesedno "zlepljena" skupaj pa so lahko tudi najmanjša nesoglasja uničojoča za oba, saj je strah pred prekinitvijo zveze in zapustitve toliko večji.

Lahko, da se bosta oba zadrževala pri čustvih in iskrenosti ali pa bo prepir preveč čusteven oziroma, če gresta v drugo skrajnost, neverjetno "grd", saj sta oba tako zaskrbljena s tem, da bi bila zapuščena, da nihče od vaju sploh ne razmišlja, kaj med prepirom reče in besede kar same od sebe "letijo" iz ust.

In to je lahko za vajino zvezo usodno.

8. Začneš se spraševati "Kdo sploh sem?"

Seveda si ne želiš priznati, ampak nekje skozi to vajino romanco si nekako izgubil/-a samega/samo sebe. Na trenutke pomisliš "Uau, te in te osebe pa nisem videl/-a že 100 let" ali pa "Kdaj sem nazadnje počel/-a X stvar?"

Tvoj partner verjetno razmišlja enako, ampak se oba bojita to omeniti, saj ne želita drug drugega užaliti.  

Vsak od nas si želi biti ljubljen, v to ni dvoma. In zato ne rabiš imeti slabe vesti, če sta si s partnerjem blizu. Ampak ta dobesedna "zlepljenost" iz obupa ni ljubezen – je soodvisnost.

Pogovorita se o tem, kako sta lahko kot eno in hkrati tudi dve ločeni, samostojni bitji. Če kot takšen/-na nisi (samo)zadosten/-na, žal tudi za druge ne boš.

Po predlogi Laure Lifshitz pripravila: Nika Švajncer

Preberi še: 3 vrste ljubezni na naši življenjski poti- si doživela že vse tri? ali pa Človek si mora prizadevati, da postane kot cvet.

Priporočamo tudi: "To je edino orodje, ki nam lahko pomaga, ko gre vse narobe" (piše Anamarija Lukovac).