8 presenetljivih dejstev o varanju!

Želja po skokih čez plot je stara toliko kot človeštvo. In to je celo znanstveno dokazano!

8 presenetljivih dejstev o varanju! (foto: Profimedia) Profimedia
28. 9. 2015

Pred kratkim so znanstveniki namreč ugotovili, da je naša dedna zasnova v 95 % sestavljena iz vrste Homo sapiens, preostalih 5 % pa izvira iz neandertalca.

Se pravi, da se je eden od naših prednikov zelo po tiho in na skrivaj splazil od prijetnega ognja in se pustil zvabiti v votlino neandertalcu ali neandertalki. Lahko bi rekli, da so nam bili skoki čez plot položeni v gene!

O skokih čez plot in varanju vemo še nekaj zanimivih dejstev in spoznanj.

1 Ženske niso nič bolj zveste od moških

Nezvesta je skoraj vsaka peta ženska. Ženske niso nič bolj zveste od moških – le bolj zvite so in se jih težje zaloti. Neka nemška študija celo dokazuje, da je nezvestih 50 % žensk, ki živijo v sicer dolgotrajnem partnerskem odnosu.

2 Ljubezen, kljub skoku čez plot

Ali skok čez plot pomeni tudi že konec ljubezni? Ne nujno: v neki psihološki študiji je 80 % tako ženskih kot tudi moških 'skakalcev čez plot' priznalo, da kljub temu ljubijo partnerja.

3 Enkrat ni nobenkrat

Enkrat vara, vedno vara? Tu je nekaj resnice. V študiji nemške univerze v Göttingenu je 51 % moških in 56 % žensk priznalo, da trenutni skok čez plot ni njihov edini. 22 % moških in 15 % žensk je svoje partnerje prevaralo že več kot trikrat.

4 Priznati ali molčati?

Okoli 60 % skokov čez plot se konča tako hitro, kot se začne. Skok čez plot prizna vsaka tretja ženska in le vsak četrti moški. In smo že pri vprašanju, ki muči 90 % nezvestežev: ali naj partnerju priznam afero?

Celo terapevti vam bodo na to dali salomonski odgovor: Odvisno! Pri zaključeni aferi je bolje molčati. S priznanjem si sicer olajšamo vest, vendar tvegamo, da prizadenemo partnerja. Če pa razmerje še traja in vas to muči, potem se morate pogovoriti s partnerjem.

5 In flagranti!

Obstajajo moški, ki si prav želijo in naredijo vse, da bi jih ujeli 'na delu'. Psihologi pravijo, da so to moški, ki v otroških letih niso bili deležni mamine ljubezni. Zato pozneje dvomijo tudi o ljubezni svoje partnerice. Odkritje afere jim da neko nezavedno zavedanje, da jih 'mama' kljub temu ljubi ...

6 Zakaj so ženske nezveste?

Najpogostejši vzrok se skriva v tem, da so nesrečne v partnerskem odnosu, pri ljubimcu pa si poiščejo tisto, kar pogrešajo pri partnerju: pozornost, nežnost, občudovanje in/ali enostavno dober seks.

Na drugem mestu je zaljubljenost v drugega moškega, tretji vzrok pa je najpogosteje občutek moči, ker se partner ne zaveda, da so mu nezveste.

Četrti najpogostejši vzrok je skok čez plot iz maščevanja. V tem primeru nezvestobo izkoristijo za ventil za duševne bolečine in prizadetost.

7 Zakaj so moški nezvesti?

Tu obstajajo velike razlike med posameznimi moškimi. Glavni motivi pa so: dolgočasje (doma je vse tako utečeno in skok čez plot malce popestri vse skupaj), vrelec mladosti (draž prepovedanega sproži naval hormonov in moški se spet počutijo kot dvajsetletniki), občutek, da sme (za to najde opravičilo, da so moški pač taki).

8 Kje se začne nezvestoba?

Za nekatere je to že bolj globok pogled, za druge se začne pri seksu. Dejstvo je, da na začetek nezvestobe moški in ženske gledajo zelo različno.

Za večino žensk se začne pri poljubu, pri moških pa pri seksu. Ženske se počutijo prevarane že, če partner pošilja skrivna SMS-sporočila, pri moških pa to ne pomeni še prav nič!

Preberi še: "Tako sem nekega dne postala obsedena s fantom" (iskrena izpoved Lise A. Phillips, ki je na poti iskanja prave ljubezni postala zalezovalka)

Priporočamo tudi članke: