7 večnih resnic o ljubezni, ki si jih nočemo vedno priznati

Poznamo jih vse, a si jih nočemo vedno priznati – teh večnih resnic včasih raje ne bi slišale, a kaj, ko so tako ... resnične!

7 večnih resnic o ljubezni, ki si jih nočemo vedno priznati (foto: Profimedia) Profimedia
26. 6. 2016

Ljubezensko razmerje je včasih lahko podobno divji vožnji v neznano: počutiš se zbegano, negotovo in morda celo prestrašeno, vendar te kljub temu privlači skrivnostna cesta, po kateri voziš, in sprašuješ se, kam te bo pripe­ljala.

Enako je tudi v ljubezni, le da imaš tukaj možnost, da poiščeš pravo ravnotežje med presenečenji (ki bodo odganjala dolgčas in vajin odnos ohra­njala vroč in zabaven) ter hkrati skrbiš, da vajina zveza s fantom ostane usmerjena tako, kot si želita. Sooči se z resnicami, ki ti jih odkrivamo, in s svojim princem boš uspešno krmarila skozi vajino pravljico.

1 Čas, ki ga preživita ločeno, bo okrepil vajino zvezo

Seveda je pomemben čas, ki ga kot par preživljata skupaj, toda eksperti za medosebne odnose opozarjajo, da je skoraj enako pomembno, da nekaj časa preživita tudi ločeno.

To svetuje tudi Kathryn Lamb v priročniku o dekletih, ki prihajajo s Saturna, in fantih z Jupitra: “Ugotovila bosta, da se v njunem življenju dogajajo tudi druge stvari, ki so vredne njune pozornosti, in morda nato še bolj uživala v družbi drug drugega.”

Vzeti si morata čas za prijatelje, s katerimi sta se veliko družila pred za­četkom zveze, in za stvari, ki jih rada počneta vsak posebej – res se ti ni treba odpovedati aktivnostim, če se jih tvoj fant noče udeležiti s tabo.

Zbrala bosta nove misli in izkušnje, ki si jih bosta lahko delila, se drugače sprostila, in ko se bosta malo zazrla naokrog, bosta ugotovila, da sta pravzaprav srečna drug z drugim, in na svojo zvezo ne bosta gledala kot na nekaj samoumevnega.

2 Moški se neradi pustijo spreminjati

Tudi pri izbiri fanta ali punce velikokrat velja, da se nasprotja privlačijo. Biti s človekom, ki je drugačen, naredi razmerje zanimivejše in bolj dinamično, sčasoma pa ti lahko začne prav drugačnost iti pošteno na živce.

V knjigi Samozavestne ženske ljubijo drugače Štefka Vavti pojasnjuje, da se pogosto zgodi, da te prav tiste lastnosti, ki te na začetku pri fantu najbolj privlačijo, čez nekaj časa začnejo motiti ali se ti zdijo celo škodljive za vajino zvezo.

Ne prestraši se ob naslednjem stavku, ki ga sama pri sebi najbrž tako ali tako že poznaš: lastnosti, ki gradijo njegovo osebnost, ne moreš spremeniti. Konec koncev ne bi bilo niti prav, da bi jih poskušala, ker bi tako tvoj fant postal nekakšna lutka po tvoji meri, tega pa seveda nihče noče – niti ti, ker ti rezultat gotovo ne bi bil všeč.

Lahko pa s pravim pristopom vplivaš na nekatere od njegovih navad. Če sama podpiraš vse štiri vogale hiše, se moraš soočiti z neprijetno resnico, da tvoj fant sovraži gospodinjska dela.

Seznani ga z dejstvom, da v vajinem domu živita oba in da se stanovanje ne pospravlja samo od sebe. Za preprečitev svoje in njegove slabe volje ga prebrisano motiviraj, da ti bo kdaj tudi pomagal, po opravljenem delu pa ga pocrkljaj z dobrim kosilom, z DVD-jem po njegovem okusu ali morda z masažo.

3 Moški, ki je varal že v preteklosti, lahko prevara spet

Po podatkih spletne ankete revije Men’s Health je svojo boljšo polovico prevaralo že 35 odstotkov moških, od tega skoraj polovica več kot enkrat.

Družinska terapevtka, dr. Laura Schlessinger, v svoji knjigi Deset ne­umnosti, s katerimi si ženske zapletajo življenje, svari pred zapeljivci in prevaranti: “Se spominjate Don Juana? Žal vam moram sporočiti, da je živ in zdrav ter živi skoraj povsod.”

Po njenih besedah včasih “naletimo na moškega, za katerega se zdi, da je na enaki valovni dolžini in da se z njim vse natančno dogovorimo, pozneje pa ugo­tovimo, da je lažnivec, ki se poigrava z drugimi”.

Če si slučajno seznanjena z njegovo zgodovino varanja in če veš, da je prejšnjo punco prevaral s tabo, ni izključeno, da tebe ne bo z naslednjo, saj v skakanju čez plot vidi izziv in potrditev svojega velikanskega ega. Možno pa je tudi, da je popolnoma nenačelen in ima tako šibko voljo, da se ne more odpovedati prav nobeni priložnosti za seks.

4 Moški obožuje občutek, da ga potrebuješ

Tudi če si samostojna bejba in znaš zase poskrbeti čisto sama, mu kdaj dovoli, da kaj naredi zate. “Moški radi rešujejo dame v stiski. Pod vsako obleko se skriva kostum superjunaka, z leti na nekaterih mestih malce razvlečen, a vselej nared in pripravljen za uporabo,” v priročniku za ženske z naslovom Obvladovanje moških Jane Moseley karikirano opisuje potrebo moških po tem, da skrbijo za svojo najdražjo.

Marsikatera ženska ima višjo izo­brazbo, boljšo službo in domov prinese več denarja kot njen partner, toda za razmerje je dobro, da mu kdaj pa kdaj pusti, da se izkaže na svoj moški način – tudi če gre le za to, kdo bo plačal večerjo.

Naj jo pač on in gotovo se bo počutil kot pravi moški, ponosen in počaščen.

5 Verjemi moškemu, ki ti reče, da na zvezo še ni pripravljen

Naj se sliši še tako neverjetno, moški ne marajo občutka, da so žensko razočarali – to vendar ne gre skupaj s podobo uspešneža. Pred priznanjem, da na ljubezensko zvezo še niso pri­pravljeni, dobro pretehtajo vse možnosti za in proti in s tem pokažejo, da so pošteni do tebe in sebe.

“Marsikateri moški se izogiba resni zvezi, saj je prepričan, da mu bo ženska omejila svobodo, da bo postal šibek in nemočen,” v knjigi Zakaj moški lažejo in ženske jokajo pišeta Allan in Barbara Pease. “Čeprav veliko moških zatrjuje, da zveza pomeni izgubo svobode, je težko ugotoviti, o kakšni svobodi natanko govorijo.”

Dejstvo, da želi vztrajati pri samskem življenju, moraš spoštovati in sprejeti, sicer boš na koncu razočarana, ker boš imela drugačna pričakovanja kot on.

Če se v tvoji družbi ne glede na to dobro počuti, te bo želel obdržati kot pri­jateljico. To ponudbo lahko sprejmeš ali zavrneš, a pazi, da v prvem primeru razčistiš sama s sabo, da mora tudi on biti zate le prijatelj. Vse možnosti za ljubezensko zvezo do nadaljnjega odpadejo, a razmisli, kaj boš naredila, če si sčasoma premisli on in si zaželi poglobljenega odnosa s tabo.

6 Ne bo ti žal, če boš končala zvezo, v kateri se ne počutiš dobro

Dejstvo je, da je po navadi zvezo lažje začeti kot končati. Toda vztrajanje v odnosu, ki te ne osrečuje, ti prej škoduje kot koristi, zato dobro premisli, ali je res vredno, da se tako žrtvuješ za nekaj, kar te pravzaprav teži. Strokovnjakinja za čustveno zdravje Florence Littauer je prepričana, da lahko zaradi tega tudi zbolimo.

V knjigi Osebnostni plus za pare sicer govori o nesrečnih zakonih, vendar njene trditve veljajo tudi za nesrečne zveze neporočenih parov.

“Vsaka težava v zakonu zahteva svoje žrtve in nam tako zvišuje krvni tlak. Simptomi slabega zakona so tudi pridobivanje telesne teže, pomanjkanje gibanja, brezbrižnost do zunanjega videza in nege telesa.”

Večina punc v neperspektivni zvezi vztraja zaradi strahu pred osamljenostjo, ne razidejo pa se s fantom tudi zato, ker za težave krivijo sebe (in spreminjajo same sebe, da bi težave odpravile) ali pa jih skrbi, da se za zvezo niso dovolj potrudile.

Če čutiš, da vama gre slabo, si naredi uslugo in čim prej odidi, kajti dlje ko boš odlašala, težje ga boš zapustila. Nekako si boš od žalosti že opomogla … in ko boš pripravljena na propadli odnos pogledati objektivno, boš vedela, da si ravnala prav.

7 Vedno boš ti tista, ki bo načela pogovor o vaju

V nasprotju z moškimi, ki o razmerju s svojo punco običajno neradi razglabljajo (vsaj dokler ni kaj zelo hudo narobe – pa še takrat bi se pogovoru izognili in namesto tega o težavah raje tiho premislili ter začeli ukrepati na lastno pest), smo predstavnice klepetavega spola bolj naravnane na to, da moramo vsake toliko preveriti, kaj o naši zvezi misli druga polovica para.

“Moški in ženske komunicirajo na različne načine in iz različnih razlogov,” meni Jane Moseley v knjigi Obvladovanje moških in dodaja:

“Molk je za moške eden od načinov komuniciranja.” Zato mu ne smeš čisto nič zameriti, če se zapre vase. Zlasti če si ga seznanila s kompleksnimi težavami, bo potreboval kar nekaj časa, da najde rešitev, ki ti jo lahko ponudi.

Če mu boš dala vedeti, da si zelo vesela, ker se je pripravljen pogovarjati tudi o temah, ki so zanj mučne, bo spoznal, “da besede lahko privedejo do zmage, ne le do posameznih zadetkov. Oba igrata v istem moštvu in pogovor ne bo več tekma, v kateri bo eden poraženec, drugi pa zmagovalec,” razlaga Moseleyjeva.

Nauči se sestaviti dober komunikacijski sendvič: na začetku in na koncu povej kaj lepega in pozitivnega, vmes pa posreduj pomembno sporočilo, na primer:

“Mislim, da je najin odnos preprosto krasen in se imava res fino. Zdi se mi, da sem pripravljena na naslednji korak v najinem življenju – da se preseliva skupaj. Pomisli, kako vroče bo, če si bova delila posteljo vsako noč!”

Fantje priznajo

Dejstva, na katera punce po navadi čisto pozabimo:

  • “Res se lahko osredotočimo samo na eno stvar naenkrat, zato se motiš, če misliš, da se bom med tekmo resno pogovarjal s tabo. Takrat je moja pozornost namenjena igri, ne pa ‘pomembnim’ temam, ki prihajajo iz tvojih ust.” - Matjaž, 25
  • “Ne bodite jezne, če vam ne povemo vsak dan, da vas ljubimo – saj menda že veste, da vas. Raje kot da prevečkrat uporabimo to frazo, vam ljubezen izkažemo z dejanji.” - Tadej, 32
  • “Če fant krivdo vedno prevzame nase, tudi če je težave zakuhala punca, je verjetno premalo samozavesten in preveč bojazljiv, da bi si upal povedati, kar ji gre.” - Robi, 19
  • “Rad bi bil pošten do svoje punce, a če me vsakič, ko povem svoje mnenje in se ona ne strinja z njim, napade kot zločinca, potem se včasih raje malce zlažem.” - Aljaž, 23
  • “Kadar zbadamo tvoje prijatelje in smo, priznamo, do njih mogoče tudi nesramni, to ni zato, ker nam ne bi bili simpatični, ampak ker nam gre na živce, ko vidimo, kako poželjivo te gledajo.” - Bojan, 24
  • “Če v vaši družbi nismo najbolj zgovorni, ne smete misliti, da nas dolgočasite. Ko smo res zaljubljeni, nam je to, da smo z vami, čisto dovolj in lepih trenutkov nočemo zapraviti za brezzvezno klepetanje.” - Matic, 20

Napisala: Nuša Oblak

Preberi še: 11 stvari, za katere mu je v razmerju popolnoma vseeno