7 stvari, ki se zgodijo v tvojem telesu, ko si zaljubljena

Ko si zaljubljena, telo doživi fascinantne spremembe.

7 stvari, ki se zgodijo v tvojem telesu, ko si zaljubljena (foto: Profimedia) Profimedia
11. 2. 2018

1. Živila imajo slajši okus

Študentje, ki so sodelovali v študiji, so najprej pisali o ljubezni, zatem pa okušali raznoliko hrano in pijačo. Ne glede na to, kaj so jedli, vsemu so pripisovali sladek okus.

Dokazano je namreč, da naša čustva lahko vplivajo na naše okušanje. Predvsem dve čustveni niansi imata največji vpliv: zaljubljenost in ljubosumje. Slednje bolj poudari kisle in grenke tone okušanja.

2. Ljubosumje pride na plano

Kot kaže, si ne moreš pomagati, da v fazi zaljubljenosti postaneš malček nora. Malček paranoična. In da te morda celo nerazumsko moti, če se tvoja simpatija pogovarja z drugimi dekleti.

Kot so zapisali na Univerzi na Floridi, lahko zaljubljene osebe postanejo preveč zaščitniške do svojih partnerjev. Pa imaš izgovor, zakaj si brskala po njegovem mobilcu!

3. Postaneš pozabljiva

V stanju zaljubljenosti tvoji možgani izločajo oksitocin, t.i. "kemično snov crkljanja" ali "ljubezenski hormon".

Ta učinkuje tudi na naše spominske sposobnosti in lahko poskrbi, da si z mislimi odsotna in pozabljiva. Oksitocin se med drugim sprošča tudi med masažo - zato pa tako prija!

4. Srce se upočasni

Zaljubljenost vpliva na ravnovesje hormonov v telesu. Srce se ti zato sicer ne bo popolnoma ustavilo, lahko pa računaš, da se ti bosta v povprečju znižala krvni tlak in hitrost bitja srca.

5. Delovanje možganov se nemudoma spremeni

Poznaš tisto o ljubezni na prvi pogled? Če ne verjameš zgodbam, boš morda verjela znanosti - v publikaciji Journal of Sexual Medicine so namreč zapisali, da zaljubljenost aktivira okoli 12 možganskih predelov, zato naj bi tudi takoj vedeli, da smo zaljubljeni. Znanost celo trdi, da se zaljubimo v petini sekunde!

6. Poviša se ton tvojega glasu

Ženske, ki se pogovarjajo z moškimi, za katere sklepajo, da so privlačni, govorijo z višjim glasom - povišan ton glasu namreč izraža ženstvenost in je - če si drznemo citirati kar Journal of Evolutionary Psychology - del naravnega procesa parjenja.

Opa! Vidiš, pa vendarle ni vse načrtovano!

7. Tvoje kosti se okrepijo

Raziskovalci so našli celo povezavo med zaljubljenostjo in kostmi! V obširni raziskavi so namreč odkrili, da imajo srečno poročeni pari bolj čvrste in zdrave kosti.

Če to ni naravnost fantastična novica za mladoporočence! 

Preberi še: Česa ne smeš početi, ko si v zvezi? (7 največjih grehov)

Priporočamo tudi: "Slekla je spodnjice in mi jih stisnila v roko" (resnične izpovedi moških, ki so jih ženske vroče zapeljale)