7 stavkov, ki jih ne smeš izreči na prvem zmenku

Nič ni narobe, če si jih misliš. A naj ostanejo varno v tvoji glavi.

7 stavkov, ki jih ne smeš izreči na prvem zmenku (foto: Profimedia) Profimedia
8. 3. 2016

Na nek način so prvi zmenki kot intervjuji za novo službo. Oba poskušata biti kar čim bolj neverjetno fantastična in drug drugega prepričati, da sta prav tisto, kar iščeta že celo življenje. A včasih te lahko živčki pustijo na cedilu in filter med možgani in usti preneha delovati. Se zgodi. Da se ne bo zgodilo prevečkrat, je tule opomin na vse tisto, kar naj na prvem zmenku ostane neizgovorjeno.

1. Na googlu te nisem našla

Mi vemo, ti veš, tudi on verjetno ve, da sta drug drugega prej preverila na facebooku, na instagramu, na twitterju in morda še pogledala, kakšna zadetke njegovo ime izpiše na googlu. A tvoje zalezovalske postopke na spletu raje zadrži zase, kot tudi to, da si nadvse presrečna, da tisti plešasti čudak na drugi strani fotografij med googlovimi zadetki, ni on.

2. Za koga si volil?

Aktualne tematike se vsekakor zanimive pogovorne točke, a naj bo prvi zmenek lahkoten in sproščen, dnevni red pogovornih vsebin pa temu primeren. Če bosta že pri prvem decilitru vina odpirala naporne teme, ki lahko vodijo celo do kakšnega nepričakovanega prepira, se zna celoten večer precej hitro skisati.

3. Preveč si privlačen, da bi bil samski

Morda se v glavi sliši kot kompliment, a ko to enkrat izgovoriš na glas, se sliši kot kritika neke njegove nepopravljive napake. Kot da ti zdaj iščeš, kaj točno je z njim v resnici narobe, da je še vedno samski. Preprosto pozabi na to analizo in si reci, da je pač samski zato, ker te do sedaj še ni spoznal.

4. Ful si podoben mojemu bivšemu

"Oprosti mi samo za trenutek, da si tole vilico zabodem v vrat, v upanju, da se ta zmenek konča prej, kot je bilo predvideno," so verjetno besede, ki bi jih on ob tej tvoji oceni rad rekel na glas. A jih ne bo. Bržkone bo poskušal mirno prestati ta del pogovora s stoičnim "aja?", kar bo nemudoma vodilo v pogovor o tvojem bivšem, to pa je tako ali tako prepovedana tema prvega zmenka. Nič o bivših. Nič.

5. Koliko otrok želiš imeti?

Saj veš, da si na prvem zmenku? Če se ta konča s poljubom, bo to že zelo zmagovalno. Zato s pogovori ne preskakuj predaleč v prihodnost, saj bo sicer mislil, da te bolj kot njegova osebnost, zanima gostota in zdravstveno stanje njegove sperme. Najprej se pozanimaj, kakšen je sploh njegov priimek in kakšne hobije ime, resnejše teme pa načnita kakšnih pol ducata zmenkov kasneje.

6. Kako mi je ta lokal beden

Tudi, če te odpelje v zakotno biljardnico, ni potrebno, da teptaš po njegovem dobrem namenu. Na zmenku si s človekom, ne s prostorom, kamor se podata. Zato shrani vse pritožbe za naslednji dan, ko boš morala celotno zgodbo tako ali tako poročati prijateljici.

7. *Smrtna tišina, ko pride račun*

Tudi, če ti je popolnoma jasno, da bo on plačal račun, se vsaj ponudi, da prispevaš. Vsaj simuliraj, da si segla po denarnici. Si odrasla ženska in mu daj vedeti, da si tu in tam lahko kakšen mojito plačaš tudi sama. In predvsem, da ti zmenki niso le ekonomična rešitev za brezplačno prehranjevanje in popivanje.