7 pravil varnega seksa, ki se jih moraš vedno držati

Zabavaj se, vendar ne pozabi na zaščito!

18. 8. 2015

1

S svojim moškim se pogovarjaj o kondomih. Uporabljata lahko tudi ženski kondom. Če koga od vaju moti okus, poskusita vlažilo z okusom.

2

Če imaš pogosto herpes na ustnici, mu povej, saj se lahko prenese na spolne organe med seksom – in naj tudi on glede herpesa pove tebi.

3

Pojdi k zdravniku ali ginekologu in se testiraj, če si imela nezaščiten seks. Spolno prenosljive bolez­ni se lahko zdravijo. Nekatere bolezni je možno preprečevati s cepljenjem (HPV, Hepatitis).

4

Z novim partnerjem vedno uporabljaj zaščito med oralnim seksom, navadnim seksom s penetracijo ali analnim seksom ali pa se, še preden skočita med rjuhe, testirajta za spolno prenosljive bolezni.

5

Ne izvajaj oralnega seksa, če ima kdo od vaju spolno prenosljivo bolezen, vreznino, čir, mehurje na koži ali osip okoli genitalij, anusa ali ust; vneto grlo ali pirsinge.

6

Ne ščetkaj zob kratek čas pred oralnim seksom ali po njem, ker ti zaradi ščetkanja lahko krvavijo dlesni.

7

Ne dovoli, da ti pride sperma v oči. Spolno prenosljive bolezni se lahko prenesejo tudi tako. Za več podatkov o spolno prenosljivih boleznih se obrni na ginekološko ordinacijo.

Besedilo: Petra Arula

Preberi še: Seks za eno noč (ta nesrečna zgodba naj ti bo v opomin), ali pa članek Kakšna je, v očeh moških, optimalna ljubica?