7 čarobnih besed ljubezni

7 besed, ki bi jih morala drug od drugega slišati čim večkrat. 

7 čarobnih besed ljubezni (foto: Profimedia) Profimedia
19. 1. 2016

Pogovori so temelj vsakega stabilnega, srečnega partnerskega odnosa. Resnično razumemo se le, če se znamo tudi pogovarjati. Velikokrat imajo največji učinek povsem preproste in kratke besede, ki prinašajo jasnost, varnost in harmonijo.

Da

Ne reci: Bova videla, Mogoče, Le če ti tudi … – temveč čisto jasen: Da! Kot odgovor na prošnjo, a tudi na majhne napake partnerja. Na življenje z njim. Tako mu pokažeš, da se lahko zanese nate, da se znaš odločiti in da si se odločila – zanj.

Ne

Zagotovo lahko in tudi moraš drugemu na ljubo kaj narediti, pa čeprav ti to ni vedno najbolj všeč. Gotovo ti je težko odreči željo ali pa pokazati meje. Toda če želiš živeti v srečnem partnerskem odnosu, je treba znati reči tudi ne: v postelji, pri načrtovanju vikenda, v gospodinjstvu. Če tega ne storiš, se bo v tebi počasi, a zagotovo gradila zamera.

Prosim

Prav gotovo bi bilo lepo, če bi ti tvoj partner kar bral želje iz oči. Toda izkušnje učijo, da ni tako. Včasih ne razume niti namigov. Če rečeš: “Slišala sem, da je nova italijanska restavracija naravnost odlična,” se mu prav gotovo ne bo posvetilo. Biti moraš konkretna: “Prosim, pojdiva spet kdaj skupaj na večerjo.” Ali pa tudi: “Prosim, poslušaj me, prosim, objemi me, poljubi me …” Toda: ne bodi jezna, če ti ne bo izpolnil prav vsake želje. Vsak ima pravico reči ne (glej zgoraj).

Hvala

Vsak človek si želi, da bi bil njegov trud cenjen. Beseda hvala prekine določeno rutino in kaže, da nekoga in njegovega dela ne jemljemo kot nekaj samoumevnega. Pozitiven stranski učinek: če se zahvalimo, tudi sami vedno znova opazimo, kaj imamo.

Oprosti

Ne gre za kesanje ali pa za prevzemanje odgovornosti za prav vse zadeve. Toda ljudje delamo napake. Opravičilo zanje je znamenje močnega značaja! Poleg tega lahko s tem, da rečeš Žal mi je, tudi pokažeš, da obžaluješ, da je prišlo do nesoglasij in prepira. To pa še ne pomeni, da prevzameš popolno odgovornost. S tem poskrbiš, da se prepir le še bolj ne zaostri, drugemu pa omogočiš, da prevzame odgovornost za svoj del.

Midva

Partnerski odnos, v katerem partnerja delujeta kot tim, lahko premaga vse viharje. Težave se rešujejo skupaj, ker jih oba vidita kot skupne – tudi če dejansko zadevajo le enega. Če ima partner težave v službi, si lahko rečeš – bo že sam rešil. Ali pa: to BOVA že rešila. Kdor uporablja besedico MIDVA, krepi ljubezen.

Jaz

Misliti nase in govoriti o sebi ni egoistično, temveč je temelj za uspešen pogovor. Le če znaš povedati, kaj čutiš, kaj te jezi ali veseli, te bo lahko partner tudi razumel in se počutil tebi blizu. Torej: prisluhni si, upoštevaj svoja čustva in jih deli s svojim partnerjem. Povej mu, kadar si žalostna, in predvsem, kadar ga ljubiš.

Vir: Lisa

www.lisa.si

Preberi še:

Izpoved novinarke: Kako sva rešila že praktično uničen zakon

Zaprosil jo je 148-krat, preden je opazila

7 skrivnosti, ki mu jih ni treba vedeti

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri