6 stvari, ki si jih moški želimo od svoje punce

Kaj imajo punce, ki jih moški "obdržimo" za vedno? Ne, to ni košarica D. Večinoma so nam moškim bolj pomembne povsem druge stvari!

6 stvari, ki si jih moški želimo od svoje punce (foto: Profimedia) Profimedia
28. 4. 2016

No, ja ... Moški se res težko poslavljamo od samskega življenja in smo precej glasni, ko trdimo, kako uživamo v njem, vendar stvari niso vedno take, kot se zdijo. Raziskave potrjujejo, da si samski moški bolj želijo zvezo kot samske ženske. Kar 39 % moških (proti 26 % žensk), ki niso v zvezi, je reklo, da je imeti partnerja ena od najbolj pomembnih stvari v življenju! Pač še zmeraj ohranjamo staromodni imidž, vendar nam naše punce pomenijo veliko več, kot priznamo.

Preden pa se odločimo zaradi ene punce odsloviti vse druge, iščemo pri njej nekaj več, kot so očitni atributi, zaradi katerih smo jo ogovorili. Od moškega do moškega so kriteriji različni, tako kot okusi, toda določenih stvari si zagotovo želi večina moških, pa če to pove ali ne. In katere so te neverjetne odlike čudovite punce, ki bi jo vsak moški želel samo zase?

1. Znaš poskrbeti zase

Moški zelo uživamo, ko igramo vlogo viteza na belem konju. To, da zložimo tvojo novo omarico iz Ikee, inštaliramo Windowse, hej, celo zamenjamo žarnico, je lahko ogromna spodbuda našemu moškemu egu. Celo več kot to, iskre lahko začnejo preskakovati že med delom, tudi če ne povzročimo kratkega stika v električni napeljavi.

Ženske, ki nas doživljajo kot sposobne in zanesljive, se nam zdijo zelo privlačne. Poleg tega so majhna popravila popoln izgovor za žensko, ki si želi povabiti moškega v bolj intimno okolje svojega stanovanja ali celo spalnice, ne da bi bila videti preveč očitna in obupana. Toda v trenutku, ko opazimo, da od nas pričakujete, da poskrbimo za vse in se začnemo počutiti izkoriščani, se cela zgodba obrne na glavo, ker noben moški tega ne mara.

Psiholog John M. Gottman, avtor knjige Zdravilo za zvezo, pravi: “Poleg tega, da se bo moški počutil, kot da ga ženska jemlje za samoumevnega, če bo zahtevala, da se tako obnaša do nje, bo videti, kot da je odvisna od njega in nesposobna skrbeti zase.” Kaj takega si verjetno tudi sama ne želiš, in verjemi, moški zagotovo ne!

Če torej misliš, da lahko izkoriščaš moškega, in da bo on vesel, da si mu ‘pustila, da je lahko moški,’ se motiš. Če boš na letališču stala zraven svoje prtljage in ga gledala v pričakovanju, odločena, da se ne premakneš, dokler je ne bo nesel on, ne bo začutil navala testosterona in ves ponosen in srečen dovolil, da ga izkoriščaš.

Kot pravi Žiga, 23: “Na tretjem zmenku sem Katjo peljal na drago večerjo in seveda plačal cel račun. Ker sva se pripeljala z njenim avtom, me je na parkirišču prosila, da ji podam listek za parkiranje na blagajni. Ko je čuvaj povedal, koliko stane parkirnina, me je samo gledala v pričakovanju. Nisem mogel verjeti in takoj se mi je prižgal alarm. Ta ženska si misli, da mora za vse poskrbeti moški, in to je preveč obremenjujoče.”

Namesto tega pokaži moškemu, da si pridobitev in ne punca, ki le črpa. Le kakšen dosežek je biti koristen osebi, ki ne zmore ničesar sama? Sposobna in samostojna ženska je veliko bolj privlačna. Pokaži mu, da nisi le lutka, ki za vse potrebuje njega. Plačaj kakšno kavico sem in tja, pelji ga na razburljiv zmenek presenečenja, zakaj pa ne – naslednjo rundo pijače prinesi ti.

2. Raje imaš poljube kot prerekanje

Prepiri so naporni že sami po sebi. Prej ali slej v zvezi pride do kakšnega večjega ali manjšega nesoglasja in zelo pomembno je, kako hitro in neboleče bodo taki dogodki šli v zgodovino. Moški smo žal takšni, da nas je večinoma še preveč lahko zvleči v konflikt. Hitro se počutimo napadeni in še preden imamo priložnost premisliti, napademo nazaj, po možnosti še močneje. Počutimo se zmedeno, ker ljubljeno osebo vidimo kot sovražnika, pa še slabo vest imamo zaradi tega.

Dobra novica je, da nas jeza večinoma precej hitro mine in si bolj kot kaj drugega želimo pozabiti na vse, kar se je zgodilo, in se še naprej imeti radi kot doslej. Ženske, ki vlečejo zamere in jezo in se počasi maščujejo, so zelo utrujajoče. Ne zato, ker si ne bi včasih zaslužili trpeti zaradi naših napak, ampak ker na ta način redno obnavljajo našo že pozabljeno jezo in se lahko znajdemo v začaranem krogu prepirov, ki se neskončno navezujejo drug na drugega.

Mitja, 31, je spoznal takšno punco: “En mesec po tem, ko sva se spoznala, je zbolela za gripo. Klical sem jo vsak dan, da bi jo potolažil in slišal, kako je. Na prvem zmenku po bolezni se je obnašala zelo hladno in na koncu sem dojel, da je jezna, ker je nisem obiskal, ko je bila bolna. Skušal sem videti njeno plat zgodbe in sem se celo opravičil. Kljub temu je bila groba do mene še dneve po tem. Če bi bila skupaj in bi naredil nekaj res slabega, bi bila jezna name kar šest mesecev. Tega že ne bi prenašal!”

Ničesar ni bolj privlačnega od vesele punce, polne življen­jske energije, z veliko ljubezni in ki zna odpuščati. Moški imamo v sebi majhno zver, ki jo včasih celo sami težko obvladujemo. Ženska, ki bo ukrotila zver v nas, in to ne z grobostjo, ampak z ljubeznijo, je neprecenljive vrednosti. Tudi največja tečnoba se bo vdala pred ljubečo žensko. Seveda ni treba vedno popuščati, toda ko se enkrat pogovorita in rešita težavo, jo pusti za sabo. Če mu boš že na prvih zmenkih govorila o tem, kakšna svinja je bil tvoj bivši ... No ja, verjetno tudi sama vidiš, kam to pelje oziroma ne pelje.

3. Obožuješ seks

- Ni presenečenje – moški obožujemo seks in obožujemo ženske, ki obožujejo seks. “Če ženska ne pušča vtisa, da zelo uživa v seksu z njim v zgodnjih obdobjih zveze, si bo mislil, da prihodnost njunega ljubezenskega življenja ne obeta preveč,” pravi dr. Alina Zoldbrod, avtorica knjige Pogovori o seksu. Če si zelo zelo navdušena zdaj, obstaja večja možnost, da boš vedno za, tudi čez leta, in manj možnosti, da bo on postal eden od tistih obžalovanja vrednih poročenih moških, ki se pritožujejo, da ne dobijo dovolj.

- Če boš zgodaj v zvezi zagreta za seks, boš pokazala, da si ga zares želiš. Točno to je odkril tudi Miran, 23: “Bila sva pri meni in naenkrat je izvlekla stekleničko masažnega olja iz torbice in rekla, da me hoče zmasirati. Bilo je neverjetno, da je vse to načrtovala vnaprej. Vedel sem, da bo odlična punca, ker je zelo očitno pokazala, da mi ne bo treba biti vedno pobudnik.” Ženska, ki je zapeljiva in zna vzburjati svojega moškega in biti pobudnica, je dragocena kot potencialna punca. Večkrat čez dan mu ‘slučajno’ pokaži, kaj ga čaka pri tebi, npr.: ko greš mimo, se podrgni ob njega z ritko.

- Še nekaj trikov, ki mu kažejo, da si navdušena nad seksom: ko bosta to počela, zrcali njegovo početje. Če je počasen in te gleda v oči ali če je divji in strasten, delaj to tudi ti. Pokazala mu boš, da se znaš odzivati in da si resnično z njim. Tvoj moški si bo lahko vsakič zaželel nekaj drugega. Edini način, da to opaziš, je, da si pozorna in v trenutku. Če boš čutila, kaj mu ugaja, boš na vrhu njegove top lestvice in si bo težko omislil kakšno boljšo.

4. Vedno mu stojiš ob strani

Če ga boš nekega dne ujela, kako te gleda začudeno in z oboževanjem, bo mogoče to prav tisti trenutek, ko bo dojel, da si mu vedno ob strani in kako srečen je, da te ima.

- Dr. John M. Gottman pravi: “Moški si želijo zaveznico, žensko, ki jim je vedno ob strani in jim govori: ‘Verjamem vate.’” Prav to je ugotovil Matej, 31, ko je začel hoditi na zmenke z Anjo. “Na drugem zmenku sem jo peljal v svoje stanovanje in ji pokazal nekaj svojih najnovejših projektov. Njeni komentarji so bili: ‘Mhm. Ja. Fino.’ Ker sem oblikovalec, imam precej trdo kožo in sem navajen kritik, a res sem pričakoval, da jo bo vsaj malo bolj zanimalo. To je bilo veliko opozorilo, da me ne bo preveč podpirala, če bom postal njen fant.”

- Moški smo zelo tekmovalni in ponavadi ne iščemo podpore in tolažbe pri svojih prijateljih, še manj pri kolegih. Zato tem bolj to želimo najti pri partnerici. Težava je stereotip: moški, ki ima vsaj kanček samospoštovanja, se ne sme niti malo obremenjevati s tem, ali ga kdo podpira ali ne. To je razlog, zaradi katerega nas večina moških nikoli ne bi odprto prosila za podporo in razumevanje. Če pa bo to od tebe dobil, ne da bi mu bilo treba prositi, boš v trenutku dobila ogromno točk. Ženske ste veliko bolj odprte pri izražanju in nam s tem pomagate, ker mi tega včasih ne znamo.

5. Skrbiš za svoj videz

Seveda vsi želimo pustiti dober prvi vtis, toda nekatere gredo pri tem predaleč.

- Obstajajo ženske, okrog katerih se vedno nabira ogromno moških, obračajo se za njimi na ulici, resne zveze pa jim ne uspe uresničiti. Kaj delajo narobe? Uroš, 25, pravi: “Ko mi je končno uspelo osvojiti lokalno lepotico, po kateri so vsi hrepeneli, sem bil v nebesih. Ko sem se drugo jutro zbudil ob njej, me je skoraj kap. So mi ponoči podtaknili kakšno drugo? Načrti o prihodnosti z njo so takoj odpadli.”

- Namesto da se za prvi zmenek urediš, kot da se boš udeležila izbora za mis Slovenije, bodi raje le malce dodelana različica sebe, kakršna si vsak dan. Če mu boš všeč takšna, kot si, mu boš všeč vedno. Ko iščemo punco, dajemo prednost ženskam, katerih naravni videz nam ugaja.

6. Preprosta si

Bodimo iskreni – moški res nismo preveč zapletena bitja. Naenkrat se lahko pogovarjamo samo o eni temi in med poslušanjem smo vajeni navzven ostati čim bolj ravnodušni, ker nam to daje občutek, da obvladujemo položaj. Ženske to ponavadi precej zmede, ker ste veliko bolj komunikativne, sposobne ste se naenkrat pogovarjati o sto različnih temah in zraven še kaj početi, obvladate medčloveške odnose in ste veliko bolj občutljive v izražanju in opažanju čustev. Je potem nenavadno, da se pogosto znajdete v položaju, da ne veste točno, kaj si moški misli ali kaj je hotel povedati? Kakšne celo skušate to ugotoviti. Napaka! Moški ponavadi misli točno to, kar je povedal. Nič več in nič manj.

Janez, 24, pravi: “Punca, s katero sem začel hoditi, je vsakič, ko sem ji rekel, da mi je všeč njena postava, mislila, da jo zafrkavam, ker je debela. To je zelo hitro postalo zelo naporno in ni bilo več možnosti, da bi med nama prišlo do česa resnega. Najbrž je mislila, da nisem hotel biti z njo, ker je debela. Mimogrede – ni bila debela. Bi jo sploh povabil na zmenek, če bi si to mislil?”

Moški si želimo, da nas punce jemljete takšne, kakršni smo, in če najdemo takšno, smo zelo navdušeni. Grega, 27 potrjuje: “Ko sem šele spoznal svojo punco, sem ji vsakič, ko je rekla kaj smešnega, podelil kompliment, in ona je enostavno rekla: ‘Hvala.’ To, da je samozavestno sprejela mojo pohvalo, me je še bolj prepričalo, da je res super punca. Če bi se pohvali izmikala, bi bila verjetno negotova vase ali pa bi iskala še več komplimentov, oboje pa me zelo odbija.”

O sproščeni in samozavestni ženski, ki zna živeti življenje enostavno in brez nepotrebnih zapletov, sanja vsak moški. Če te razlike v komunikaciji in pogledih na svet ne motijo preveč, če si dovolj prepričana vase, da znaš sprejemati komplimente, ne da bi podvomila v njihovo iskrenost, če si oh in sploh tako kul in ‘na izi’, si že na pravi poti. Pravzaprav imaš najbrž težave izbrati med množico kandidatov in ne potrebuješ nasvetov. Za vse druge pa velja – ne iščite težav, kjer jih ni.

Dalibor Arula

Nasmej se še ob članku, kaj bi ti povedal njegov penis, če bi lahko govoril in preberi, zakaj vsak dan varamo svoje partnerje