6. julij je mednarodni dan poljubljanja

6. julija svet praznuje mednarodni dan poljubljanja, na spletnem Cosmopolitanu pa bomo ta dan obeležili z velikim Labello nagradnim izzivom: Za slastne poljube!

26. 6. 2012

Ni povsem jasno, kdo je pravzaprav začel praznovati ta dan in zakaj se ljudje radi poljubljajo. Toda zagotovo drži, da ljudje hrepenijo po telesnem dotiku z ustnicami.

V ustnicah so številni živčni končiči, ki so občutljivi za dotik, in toplotni receptorji, ki zaznavajo vroče in hladno. Ti receptorji so razlog, zakaj poljubljanje vzbudi tako globoke čustvene občutke v ljudeh.

Poljubovalna telovadba

Med poljubljanjem nastajajo nevrotransmitorji in hormoni dobrega počutja, kot so endorfin, serotonin in adrenalin, kar pri tistem, ki se poljublja, povzroči stanje pozitivnega stresa. Ta pozitivni stres pospeši srčni utrip, kar spodbudi delovanje srca.

Celo pljuča telovadijo zaradi hitrejšega dihanja. Med poljubljanjem človek vdihne do 60-krat na minuto v nasprotju z običajnimi 20 vdihi na minuto.

Poleg tega med intenzivnim poljubljanjem deluje 34 različnih obraznih mišic, zato je izmenjava poljubov popolna vadba za preprečevanje staranja kože.

Še en prijeten stranski učinek poljubljanja: v 2 minutah poljubljanja porabimo približno 15 kalorij.

Hormonski koktajl

Ko se ustnice dotaknejo, milijarde živčnih celic pošljejo nevrotransmitorje skozi možgane, kar povzroči sprostitev pravega hormonskega koktajla.

Ženske imajo na primer višjo raven hormona oksitocina v slini. Ta hormon je znan kot ljubkovalni hormon in prebudi čustva, kot so ljubezen, zaupanje in spokojnost. Raziskovalci menijo, da obstaja močna povezava med hormonom oksitocinom in človeškim paritvenim vedenjem (Kosfeld Michael, univerza v Zürichu).

Tudi dopamin, znani hormon sreče, poskrbi, da je poljubljanje zelo posebno.

Poljubljanje je zdravo

Poljubljanje ima enake pozitivne učinke kot oralno cepljenje.

Med intenzivnim poljubljanjem se izmenja več kot 4.000 bakterij. To aktivira obrambne mehanizme telesa in tako okrepi imunski sistem. Zato ljudje, ki se veliko poljubljajo, manjkrat zbolijo. Toda to še ni vse – celo zobje postanejo bolj zdravi, saj med poljubljanjem nastane več sline, ki vsebuje kalcij za krepitev sklenine.

Ali se dobro poljubljaš?

Študije so pokazale, da 60 % vseh moških in žensk trdi, da ima prvi poljub odločilen vpliv na izbiro pravega partnerja. Zlasti pri ženskah ima poljubljanje pomembno vlogo pri iskanju gospoda Pravega.

Prvi poljub pogosto zapečati začetek ali zgodnji konec razmerja.

In seveda ni pomembno le, da poljubiš pravo osebo, ampak tudi, da jo poljubiš na pravi način.

V ta namen ima Labello številne pomočnike, ki so vam na voljo. Ker eno zagotovo drži:

  • ustnice, na katerih uporabljaš balzame Labello, namreč vedno poljubljajo bolje.

 labello

Labello nagradni izziv

Za slastne poljube ...

Da bomo letošnji dan poljubov na spletnem Cosmopolitanu pričakale zares pripravljene in voljne sladkih poljubov, smo se skupaj z balzamom Labello odločili izpeljati poseben nagradni izziv:

  • Za slastne poljube!

Na zgornji povezavi boš našla vstopno formo, s katero boš lahko naložila fotografijo poljubčka. S svojo fotografijo se boš tako potegovala za enega od stotih balzamov Labello, ki jih bomo razdelili med prav toliko izžrebanih srečnic.

Nagradni izziv zaključimo 16. julija, nagrajence pa bomo po spletni pošti obveščali dan kasneje.