Male, a toliko bolj zanimive razlike

Pred sto leti so zdravniki (seveda moški) prišli do 'spoznanja', da so moški inteligentnejši od žensk.

23. 10. 2010

Tako so sklepali zato, ker so moški možgani večji in težji od ženskih (v povprečju tehtajo 1,4 kg in so za 10–15 odstotkov težji).

Danes pa vemo, da o inteligenci nikakor ne odločata teža in velikost možganov, temveč njihova struktura. Drugače bi relativnostno teorijo razvili sloni, in ne Einstein, saj se slončki rodijo z možgani, ki tehtajo več kot 4 kilograme.

Nekaj malega specifike

Za (a ne pretirane) razlike med ženskami in moškimi poskrbi že malce drugačna 'organizacija' naših možganov.

Oni imajo (v povprečju) boljšo prostorsko predstavo, hitreje računajo in imajo precizno motoriko. Ženske pa smo (v povprečju) bolj zgovorne, hitreje sprejemamo spremembe in se bolje spomnimo markantnih točk neke poti. On mora vse narediti 'takoj', ona pa se raje malo pozanima. A medtem ko ona še bere navodila za sestavljanje omare, jo je on že sestavil – in ostali so še trije deli …

Z zaprtimi očmi

Pri poljubljanju pa, kako zanimivo, vlada složna enakost: 80 odstotkov vseh moških in 85 odstotkov vseh žensk se poljublja z zaprtimi očmi.

85 odstotkov moških je popolnoma prepričanih o svojem občutku za orientacijo. Da bi povprašali za pot? Zakaj le? Rezultat: v življenju (ob predpostavki, da dočakajo 80 let) naredijo 35.360 km 'ovinkov' – torej skoraj toliko, kot če bi se enkrat odpeljali okoli sveta (40.000 km)!

Polepšana podoba

Študije dokazujejo, da se moški v zrcalu vidijo veliko bolj privlačni in mišičasti, kot so v resnici. Ženske si ob pogledu v ogledalo v povprečju 'dodajo' 5 kilogramov.

V njegovi kopalniški omarici je šest izdelkov: milo, šampon, dezodorant, pena za britje, gel za po britju, gel za lase. Ona jih v povprečju potrebuje 15 – on večine ne zna niti poimenovati!

64 odstotkov moških ne želi biti skupaj z žensko, ki se ne oblači po njihovem okusu. Ženske so veliko bolj sproščene: 72 odstotkov jih meni, da lahko spremenijo njegov stil oblačenja.

Moj ljubi moški

Ona želi s partnerjem preživeti 70 odstotkov prostega časa, njemu zadostuje 30 odstotkov.

Ženske si pod intimnostjo predstavljajo intenzivne pogovore o čustvih. Moški doživljajo intimnost v skupnih aktivnostih.

Za ženske je dokaz ljubezni že, če jim moški pomaga. Moški se ne počutijo ravno najbolje, če morajo prositi za pomoč.

79 odstotkom moškim je všeč, če pri spogledovanju naredi prvi korak ženska. Toda previdno: več kot 30 odstotkom ni všeč, če ženska pristane z njim v postelji že kar prvo noč.

In uganila si: 53 odstotkov jih zatrdi, da te bodo poklicali, a tega sploh ne nameravajo!

Sladkanje

Ženske imajo rade sladke, moški pa krepke jedi? Ne drži.

Aktualne študije kažejo, da one za prigrizek izberejo sadje, oni pa veliko pogosteje posežejo po čokoladi. In le 35 odstotkov moških, mlajših od 40 let, obožuje temno čokolado – preostali sladkosnedneži dajejo prednost mlečni čokoladi.

Malce naglušen?

Če te ne sliši dobro, mu ponudi pravo kavo. Deset minut po prvi skodelici pozornost moškega bliskovito naraste – veliko hitreje kot pri ženskah!

70 odstotkov žensk navaja, da je seks zabaven le v partnerskem odnosu. Moških v študiji o tem sploh niso spraševali!

Moškim zadostuje že en zmenek, da se predajo ženski – ženske jih potrebujejo tja do 20.

Korak za korakom

Ženske opravijo 100 stvari naenkrat. Moški se morajo ustaviti že, če hočejo nekaj razložiti. Vzrok: njihovi možgani so strukturirani bolj preprosto. Zato ne marajo opravljati po več stvari hkrati.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri