5 stvari, ki jih nikar ne reci prijateljici, ki je pravkar končala razmerje

Tvoja želja po pomoči je morda tlakovana z dobrimi nameni, a včasih je nekatere tematike bolje pustiti na miru. 

5 stvari, ki jih nikar ne reci prijateljici, ki je pravkar končala razmerje (foto: Profimedia) Profimedia
31. 3. 2016

So ljudje, ki preprosto ne najdejo pravih besed za trenutke, ko se prijatelj ali prijateljica sooča z osebno krizo. Eden teh trenutkov je tudi sveže končano razmerje in takrat lahko hitro zineš kakšno neprimerno, ki prijateljico pahne v jok ali pa jo v že tako emocionalno nestabilnem stanju le še dodatno razdraži.

Tule je 5 pogovornih sklopov, ki se jim med tolaženjem sveže samske prijateljice vsekakor izogibaj:

1. Misliš, da te je varal? 

Kar se morda zdi popolnoma nedolžno vprašanje, je v resnici kot nož naravnost v srce.

Če se o možnostih njegove nezvestobe do te točke še ni razpravljalo, bo to v njeni glavi ustvarilo neprijetne slike in boleče dvome, sploh če to vprašanje prileti od njene prijateljice (češ, verjetno si sumila že prej). To pa bo njena domišljija potencirala v neslutene razsežnosti.

2. Se pravi, da je on zdaj uradno samski?

Tole se morda sliši precej na prvo žogo, a le zato, da ti nakažemo, v katero smer se nikakor ne smeš nagibati - kazanje kakršnegakoli zanimanja za bivšega tvoje prijateljice, se bo verjetno nemudoma končalo s koncem prijateljstva.

Tvoja povpraševanja po njegovem novem statusu, bodo smrdela po prevari in še nobena romantična komedija, kjer je dekle skočilo na prijateljičinega bivšega, se ni končala dobro za to prijateljsko navezo.

3. Kaj si naredila?

Določanje krivde tvoji prijateljici nikakor ne bo v pomoč. Razpravljanje o tem, katere njene napake so ga odgnale, pa je pri celjenju njenih ran približno tako koristno, kot če bi ji svetovala, naj s svojim bivšim seksa vsaj, dokler si ne najde novega tipa.

4. Škoda, ker je bil res fajn frajer

Ne boste verjeli, koliko ljudi ob novici, kot je uničeno razmerje, najprej odreagira na takšen način. S skorajda točno temi besedami. "Pa tako lep je bil." Ali pa: "Pa ravno smo ga sprejeli v našo družbo.

" Tvoja prijateljica dobre ve, katere stvari bo pogrešala, ko njega ne bo več in ne potrebuje, da ji pri tem na ves glas pomagaš še ti.

5. Mogoče, če bi ti poskusila ...

Po toči zvoniti, sploh za nekoga drugega, ni le prepozno, temveč nehigienično. Kakorkoli bi končala ta stavek, se pogovor ne more odviti v prijazno smer.

"Mogoče, če bi malce shujšala." "Mogoče, če ne bi bila tako tečna." "Mogoče, če ga ne bi venomer poniževala." Karkoli. Naj se sliši kot dober nasvet ali ne, pametovati na njen račun v tem trenutku nikakor ni primerno. 

Kako sodelovati v tem pogovoru je sicer zelo enostavno. Empatija. Postavi se v njen položaj in če čutiš, da bi te neke besede prizadele, če bi tudi sama bila ravnokar sveže osamljena (pardon, samska), potem jih raje zadrži zase. 

Preberi še: Kaj se skriva za (praktično vsakim) nedolžnim srečanjem moškega s prelepo žensko?