4 vprašanja, ki si jih morata zastaviti pred selitvijo v skupni dom

Poleg dogovora o tem, kdo bo pomil posodo, si morata zastaviti še druga, bolj pomembna vprašanja ...

4 vprašanja, ki si jih morata zastaviti pred selitvijo v skupni dom (foto: Profimedia) Profimedia
24. 2. 2015

1. Si RES želiva živeti skupaj?

Če si močno želiš skupne selitve, ker bi s svojim partnerjem rada v zvezi storila en korak naprej, je pravi čas za iskanje skupnega stanovanja. Če pa je glavni razlog za selitev to, da zmanjšaš stroške ali se znebiš nadležnih cimrov, raje dvakrat premisli. Selitev s partnerjem slednjih razlogov je namreč lahko za razmerje zelo slabo, meni doktor W. Bradford Wilcox.

Pravi, da imajo pari, ki se namerno odločajo o selitvi, več možnosti za obstanek zveze, kot pari, ki spontano padejo v skupno bivanje le zaradi 'lažjega življenja'. Razmišljaj raje o 'želji' živeti skupaj, in ne o 'potrebi'. Ali povedano po domače: Si res želiš s tem fantom spati vsako noč ali razmišljaš v stilu: "Vse moje prijateljice živijo s fanti, skrajni čas je, da to storim tudi jaz."

2. Kdo bo opravljal vsa hišna opravila?

Če si zaskrbljena o puščanju posode v koritu, je to čisto normalno, vseeno pa se s tem ne obremenjuj preveč. 83 odstotkov žensk pravi, da je pri skupni selitvi s partnerjem najtežji izziv delitev gospodinjskih opravil.

Najbolje je, da si hišna opravila razdelita glede na svoje sposobnosti. Če je tvoj partner boljši kuhar, naj bo za štedilnikom večkrat on, in če pomivanje posode tebi ne predstavlja večjih težav, se tega raje loti ti.

3. Sva pripravljena na resen pogovor o denarju?

Res je, da ni ravno privlačen pogovor, vendar vama pri tem ne sme biti neugodno, saj plačevanje stroškov ni hec. Ne obstaja nobeno pravilo, da si morata stroške deliti na pol – če eden od vaju zasluži več in se s tem strinja, da plača več stroškov od drugega, naj tako tudi bo. Najbolj pomembno je, da sta oba zadovoljna – torej, več posvečanja drug drugemu in manj ukvarjanja z računi.

4. Ali najina selitev vodi k poroki?

Pozabi star pregovor svoje stare mame "najprej štalca, pol pa kravca". Če se skupaj preselita pred poroko, to ne pomeni, da prstana nikoli ne boš dočakala. V bistvu je dve tretjini zakonov nastalo med partnerji, ki so skupaj živeli že pred poroko. Delitev stanovanja je lahko dober pokazatelj za uspešen zakon. Vseeno pa ne sklepaj, da vaju bo skupna selitev peljala do velike in razkošne poroke.

Pošteno si povejta, kaj si želita od tega razmerja, še preden se vselita skupaj!

Po predlogi Maure Kutner Walters prevedla in priredila Maja Jagodic