4 prikrite ljubezenske ovire (in kako jih odpraviti)

Torej je vajin odnos trden kot skala? Si neomajno prepričana, da je vajino razmerje varno? Ne želimo te strašiti, a na prvi pogled skladen par vpliva še cel kup zunanjih dejavnikov, ki lahko povzročijo razpoke v odnosu.

4 prikrite ljubezenske ovire (in kako jih odpraviti) (foto: Profimedia) Profimedia
10. 8. 2014

Te ovire se ti ne bleščijo ravno naravnost v oči. V bistvu so celo tako dobro skrite, da morebiti na njih doslej sploh še nisi pomislila. Zato je toliko bolj verjetno, da bodo čez nekaj časa otežile vajin odnos.

Čas in trud, ki ju vložiš, da jih odkriješ, sta lahko najpomembnejši korak k izboljšanju odnosa.

Predstavljamo ti štiri potuhnjene ljubezenske viruse – skupaj z nasveti, kako se soočiti z njimi, preden vam skazijo blažen odnos.

1. ljubezenska ovira: Pesem o vrstnem redu

'Mesto v družini igra gromozansko vlogo pri oblikovanju tvoje odrasle osebnosti. Prvorojenci so nagli, ljubeznivi in ne preveč odgovorni. Srednjerojeni so mirovna sila, ki skuša držati ravnotežje brez hudih primerjav,' pravi Kevin Leman, avtor knjige The Birth Order Connection. Tako lahko pride do napetosti, ko se združita starejši 'vodja' in srednji 'dajmo-biti-razumevajoči-drug-do-drugega'.

Rešitev:

Da ne pride do spopada generacij, se drug drugemu približujta na način, ki odgovarja vajini posamezni vlogi. Predpostavimo, da tvoj srednjerojeni moški avtomatično pometa svoje težave pod preprogo.

Če si odločna prvorojenka, te bo čez čas s takšnim ravnanjem spravil do blaznosti, še posebej, če boš vmes zapravljala energijo in ga brezupno poskušala pripraviti do zavzetejše razprave.

Poskusi raje z vljudnim, a zgoščenim pogovorom o aktualnih težavah. Pri tem pazi, da ga ne spraviš v okope.

Z generacijskega stališča starejši/mlajši pari lahko naletijo na oviro, ko starejši tečnari mlajšemu partnerju zaradi pomanjkanja odgovornosti, slednji pa graja prvega, ker se ne zna sprostiti.

"Z dogovorom si jasno razdelita delo," svetuje Leman. Pri načrtovanju petkovega večera naj se zadnjerojeni pozabava z ustvarjalnim delom (kam bosta šla), prvorojeni pa naj domisli podrobnosti (kako priti tja).

Ne pozabi, da se mora tudi par dveh srednjerojencev – čeprav sta na določen način sorodna – soočiti s previsi in prelomi v odnosu in se upreti nagonu, da bi težave ne spremenila v tempirane bombe pod preprogo.

2. ljubezenska ovira: Kot noč in dan

On si želi večerjo v dvoje, a te ne more odtrgati od najljubše tv-nanizanke. Ti si pokonci ob sedmih zjutraj, ko on zmore le toliko, da ti odkima. Če se kaj podobnega dogaja tudi tebi, sta vajin Damoklejev meč neusklajeni biološki uri. Eden od vaju je nočna ptica, drugi hodi spat s kurami. V takšnem primeru je težko najti čas, ko bi se oba z enako gorečnostjo posvetila skupni aktivnosti.

Rešitev:

Biološke ure ne moreš ponovno nastaviti. Lahko pa izkoristita ure, ko sta oba aktivna. Če veš, da boš med večerjo ob desetih zvečer bíla bitko z zapirajočimi se vekami, se začnita dobivati ob 'veselih uricah' ali izkoristita matineje.

Zaradi energetske neusklajenosti ga pogostokrat zalotiš čemernega in nerazpoloženega, in to večkrat, kot si se nadejala, kar mu na vso moč zameriš. Ne pusti si do živega in počakaj, da tvoj jutrofob dobi svojo kavico in prho. In ne pozabi, da se tudi on šele navaja na tvojo večerno otopelost, zato mu pojasni svojo plimo in oseko.

3. ljubezenska ovira: Vroče hladno

Ti bi rada spoznavala nove ljudi in izkušala nove stvari. On se navdušuje nad nedeljskim kosilom, kinom in pijačo v istem lokalu. Ali je ravno obratno? Kakor koli že, eden od vaju hrepeni po živahnosti, drugi podpira domače in znano. Kako torej preživeti čas skupaj?

Rešitev:

Vedi, da nekateri potrebujejo nenehne spodbude, drugi pa stalno rutino. Nenehno 'plesanje na glasbo drugega' bo čez čas med vaju naplavilo kupe zamer. Eden od vaju se bo počutil ujetega, drugi pa prisiljenega tvegati.

Če je tvoj moški sramežljiv in ne poskuša rad novih stvari – pa naj bo to ples ali obisk eksotične restavracije – ni moreč mlinski kamen okoli tvojega vratu. Rad pač ve, kaj lahko pričakuje. Lahko pa ga naučiš, da se vsake toliko časa sprehodi do roba. Trik je v tem, da predstaviš zamisel tako, da se mu bo zdela varna.

Prijateljica Lea (26) je stvar preverila, ko je skušala fanta pripraviti do tega, da bi šel z njo na absolventski izlet: "Še v Ljubljani ga težko kam spravim, kaj šele, da bi šel kar tako z mano v Grčijo za dva tedna. Zato sem mu izlet naključno omenila precej časa vnaprej. Teden kasneje sva se ohlapno pogovarjala o podrobnostih, o rezervaciji kart, na primer. Ko je bilo treba položiti denar in začeti pakirati, je bil že tako navajen na zamisel, da ni imel občutka, da sem ga tik pred zdajci postavila pred odločitev."

Če sta vlogi obrnjeni in si ti tista, ki odkloniš, kadar tvoj moški predlaga, da bi na primer šla ven z novo družbo namesto s staro čredico prijateljev, tega ne jemlji preveč osebno. Namesto tega mu povej, zakaj so tebi stari vzorci pomembni in zakaj jih imaš rada. Tako bo toliko bolj cenil, ko mu boš enkrat v prihodnosti le dopustila, da te pregovori v nekaj novega.

4. ljubezenska ovira: Mislite ali delate

Če se skuha huda juha vsakič, ko želita priti do skupne odločitve, je povsem možno, da sta pri odločanju popolnoma različna. Če je eden od vaju naglih odločitev, drugi pa potrebuje tridnevno parlamentarno sejo o izbiri videokasete za zvečer, so seveda lahko vojni filmi na sporedu vsak dan.

Rešitev:

Sprejmi, da je hitro ali počasno reševanje dileme del njegovega osnovnega ustroja. Spomni pa ga, da si ti naravnana drugače. Vajino trenje še ne pomeni propadlega odnosa. Če se on odloča hitro, določi strogi veto, med katerim mora premišljevati o določeni temi vsaj 24 ur. Tako bo moral dodobra premisliti, ali naj izmenja ključe stanovanj, čeprav se je že popolnoma odločil za to. Ti pa boš gotova, da se ni le slepo pognal v tvoje naročje.

Določi razumni rok za končni dogovor. Tako imata recimo pri nakupu avta čas, da razmislita o več možnostih, ne da bi zavlačevala v nedogled. Privoščita si steklenico šampanjca ob sklenjenem dogovoru; naj bo sprejet sklep svečana priložnost, ne vsakodnevna obsedenost.