4 totalno NEromantični triki za uspešno razmerje

Za res optimalno srečo v dvoje, boš morala poseči po zelo pogumnih rešitvah.

4 totalno NEromantični triki za uspešno razmerje (foto: Profimedia) Profimedia
1. 2. 2016

1. Preživita skupaj manj časa

Začne se med tednom. Oba nasičena s stresom delovnega ali študijskega okolja, se v drugi polovici dneva kot izžeti cunji privlečeta v zavetje doma, kjer se ... pričneta ravsati kot dve s steklino okuženi opici.

Prepir na prepir, čeprav oba izmučena, se končno prebijeta do vikenda. Juhu, dva prosta dneva, ko bosta šla v miru na pivo (ker on tako hoče) in potem še na dve kepici sladoleda (ker ona tako hoče).

Skupaj bosta preživela kvaliteten čas, ker naj vaju vrag vzame, tako mora biti, saj sta par in pari morajo biti za vikend skupaj. Ali pa morda ne?

Verjetno ni prvič, da ti solimo pamet, kako je pametno, da par preživi tudi nekaj časa narazen. A če ne verjameš nam, verjemi znanosti. Dokazano je namreč, da je druga najslabša stvar*, ki jo par lahko dela za obstoj razmerja, siljenje drugega v hobije, ki enega veselijo, drugi pa jih zgolj tolerira.

*Mimogrede, prva najslabša stvar je, kakopak, da spiš z njegovim prijateljem.

Zato je za vaju zelo zdravo, če si priznata, da obema naenkrat verjetno ne ustreza igranje video iger, osemurno nakupovanje, kjer se ne kupi ničesar, in googlanje smešnih mačk. Eno so njegovi, drugo tvoji hobiji. Če se z njimi zabavata ločeno, bo to – sodeč po besedah mnogih mojstrov za razmerja – ena bolj pozitivnih odločitev za uspešno prihodnost razmerja.

Nekateri svetovalci za pare priporočajo celo ločene počitnice. Nekaj časa, ko bosta narazen, bo zanetilo stare plamene romantike. Zato je rešitev na dlani: na lokacije, ki jih imaš rada samo ti, pojdi s prijatelji in prijateljicami, ki imajo isto mišljenje. Ne sili ga, da gre s teboj, ker se bo tako ali tako potem cel teden samo kujal v prodajalni s spominki. Bosta že našla lokacijo, kamor bosta oba šla z veseljem. In tam počela stvari, ki prav tako veselijo oba.

2. Ločeno spanje

Če smo se kaj naučili iz neštetih komičnih serij je, da če eden od partnerjev spi na kavču v dnevni sobi, to pomeni, da je nekdo v odnosu (beri: moški) naredil nekaj narobe. Zato imaš v mislih sliko, po kateri si seveda razlagaš, da ločeno spanje pomeni nesrečno razmerje. V bistvu pa je ločeno spanje lahko nekaj najboljšega za tvoje razmerje.

Kot ti je znano, je naše splošno počutje tesno povezano s kvaliteto spanca. In mirno spanje zagotovo ne bo bolj kvalitetno, če ob sebe položiš drugo osebo. Statistika govori takole: pri ljudeh, ki spijo v dvoje, drug drugega ponoči zbudijo povprečno kar šestkrat. Šestkrat! Od vlečenja odeje, premetavanja, brcanja, mrzlih nog, spuščanja glasov zaradi sanj, trzanja zaradi nočnih mor, do vedno popularnega zmagovalca: smrčanja.

Ker obenem redki pari zaspijo skupaj ob isti uri, saj imamo različne bioritme, je tu še nadaljnji problem: aktivnosti pred spanjem. Ti želiš temo in tišino, on pa še vsaj tri ure ne bo zaspan, zato bi gledal televizijo, bral knjigo ali listal po internetu na iPadu.

Naj torej ne bo skrivnost, da so nekateri najbolj srečni pari že ugotovili, da je kvaliteta spanca velik ključ do skupne sreče in zato načrtovano spijo v ločenih prostorih. Koncept postaja že tako popularen, da naj bi do leta 2015 kar 60% novogradenj imelo dve glavni spalnici. Seveda so to prognozo objavili leta 2007, preden je celoten zahodni svet zdrsnil v recesijo in zdaj tako ali tako vsi živimo pri starših.

3. Urnik za seks

Spontan seks je bil venomer sinonim uspešnega razmerja. In če se par naključno ne onegavi praktično vsak dan, ne ozirajoč se na okolico, čas in razmere, pomeni, da je strast usahnila in da se počasi že lahko pomenita, kdo bo obdržal buhtečo lončnico, ko se neizbežno podata vsak na svojo pot.

A količina spontanega seksa ne označuje sreče vsakega para. Veliko je razlogov, zakaj sicer čisto srečna zaljubljenca tudi dlje časa ne najdeta prave priložnosti za seks. Seks pa je le pomemben del uspešne zveze. Zato bo najbolje, da pot do te uspešnosti preprosto zapišeš v urnik.

Kaj? Seks po urniku, kot da smo avtobusi? Koncept, ki je sprva vsekakor nenavaden in neprijeten, je nenavaden in neprijeten le zato, ker smo programirani v prepričanje, da mora seks biti spontan. A čakanje na spontan seks se zna zavleči. Ker pa je reden seks dober za tvoje razmerje, strokovnjaki predlagajo, da načrtujeta v naprej.

Študije gredo celo tako daleč, da tistim, ki si seksa po urniku ne znajo in ne morejo predstavljati, predlagajo popolno abstinenco. Čakanje na spontani seks je očitno bolj travmatično, kot če nikoli več ne seksaš. Zakaj? Odgovor je v hormonih.

Seks ni samo veselica v rjuhah. Je tudi rekreacija za hormone. Seks regulira estrogen in reden seks prinaša uravnotežen nivo estrogena, kar pri ženskah vpliva na celostno dobro počutje. Nereden seks pomeni, da se to ravnotežje poruši, z njim pa tudi tvoje veselje do življenja. Kar posledično vodi v vedenjska nihanja in tisti občutek, da ti gre vse totalno na živce.

Povedano drugače - če si tečna, morda res pomeni, da ti primanjkuje seksa.

4. Izberi si grdega in neumnega moškega

Vedno poslušaš, kako pomembno je, da imata s partnerjem veliko skupnega. Zato vsi s solznimi očmi gledamo ostarele pare, ki se smehljajo skozi proteze misleč, da jih skupaj že dvesto let drži obojestranska ljubezen do rasističnih opazk in kratkih pričesk.

Res je – podobna finančna slika, podobni življenjski nazori, identična verska prepričanja – vse to in še več so ključi do uspešnega razmerja. A nekje mora biti razlika. In pametne glave so jo našle: za srečno življenje v dvoje, si izberi partnerja, ki je obenem grši in bolj neumen od tebe.

In da te bo še bolj pogrelo – to velja samo za ženske. Moški lahko v iskanju večne sreče še vedno v miru lovijo manekenke z doktoratom iz geofizike. Pri ženskah pa bodo močno spuščeni standardi očitno dober začetek v iskanju dolgotrajne sreče v dvoje.

Ko so dali pod drobnogled množico srečnih in manj srečnih parov, so namreč odkrili, da so najbolj srečni tisti, kjer je on grši od nje. Lahko sta oba povprečna ali pa oba čudovito lepa, pomembno je le, da on ni tako lep kot ona (ignorirajte par Pitt – Jolie, ker kvari tole debato). Kje je zanka? Pazi to – moški, ki so v parih z žensko, ki ni občutno lepša kot on, so manj zavzeti za reševanje skupnih problemov in se označujejo za manj srečne. Dodatno ženske, ki so v parih z lepšimi moškimi, svoje izbrance spoštujejo manj, kot kolegice z grduhi. Grši moški pa so potem, obratno, do svojih lepih izbrank bolj pozorni in imajo bolj pozitiven odnos.

Podrobnejši razlog naj bi bil dokaj preprost: privlačni moški imajo na voljo več paritvenih možnosti, zato svojo izbranko, če ta ni lepša kot on, obravnavajo bolj kot kratkoročno investicijo, ker imajo tam zunaj pač boljše možnosti. Ženske, na drugi strani, so manj obremenjene z njegovo zunanjo podobo in ta postane moteča le, če čutijo, da jih on prezira, ker je lepši.

In da je mera zvrhana, mora biti ta moški potem še manj pameten kot ti – skupina znanstvenikov je namreč prišla do formule idealnega razmerja, kjer so po neznanem algoritmu izračunali, da mora biti ženska za maksimalno zakonsko srečo 27% pametnejša od svojega partnerja. Ne verjameš? Klikni na tale vir.

Napisal: Cosmo vohun

Preberi še: Kako nas ženske izboljšate (iskrena izpoved našega novinarja)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri