4 ključne stvari, ki veljajo za vse srečne pare

Sreča v dvoje in pred oltarjem dahneta: 'Skupaj, dokler naju smrt ne loči.' Statistika je na žalost drugačna: vsak tretji zakon v Sloveniji se konča z ločitvijo. Večina sploh ne v tako imenovanem nevarnem, sedmem letu, temveč veliko prej.

Spoznaj recept za trajno ljubezen in razumevanje ... (foto: Profimedia) Profimedia
16. 3. 2016

Psihologi pravijo, da se prve možne večje razpoke v zakonu pokažejo že v tretjem letu. Takrat se ponavadi konča obdobje velike zaljubljenosti, v življenje para se prikrade vsakdan, hormoni sreče pa ne poplesavajo več v ritmih sambe, temveč se zibajo bolj v taktu valčka.

Pa vendar! Nekaj malega jih je, ki trdijo, da poznajo recept za trajno ljubezen in razumevanje. Za srečne pare veljajo naslednje štiri trditve ...

1 Srečni pari so nežni pari.

Ljubezen ohranja živo mozaik malenkosti, kot so pogledi, nasmeh, bežni dotiki, ljubeče pozornosti itd.

Poleg tega so parom, ki se lahko pohvalijo s trdno in dolgoletno zvezo, pogosto pomembne 'nevidne' geste, kot so obzirnost, zanesljivost in senzibilnost za potrebe drugega.

"Frenku pustim ves čas, ki ga potrebuje zase in za svoje hobije," pove Natalija (41). "Enako ravnava tudi midva s Karmen," doda Miha (36). "Potem se še toliko bolj veselim najinih uric v dvoje. Najino druženje je tako veliko bolj intenzivno, kot pa če bi ves čas tičala le skupaj."

Vsi pa so si enotni, da si mora par deliti vsaj en hobi, neko strast.

"Skupni interesi zvezo dobesedno zvarijo skupaj," menita Suzana (29) in Daniel (31).

2 Srečni pari se pogovarjajo.

O tem, kaj so doživeli čez dan, kaj jih teži, kaj se jim je lepega pripetilo.

Če želimo, da je ljubezen stalnica v našem življenju, očitno ne gre brez pogovarjanja, poslušanja, spraševanja, a tudi ne brez prepirov – pri srečnih parih gre pri tem za izmenjavo konstruktivnih misli brez nepotrebnih zmerjanj in žalitev.

3 Srečni pari so enakopravni.

"Če vedno odloča le eden od partnerjev, to seveda ni ljubezen," prepričano reče Miha. Kljub vsemu pa lahko partner gradi na moči drugega, če ga potrebuje. "Zato navsezadnje tudi imaš partnerja," meni Karmen.

4 Srečni pari seksajo.

Včasih več, včasih manj, a vedno sproščeno.

"Seks mora biti obema v veselje in se ne sme spremeniti v nekakšen vzdržljivostni šport," reče Suzana in oba se zasmejita.

"Odločilno je, da se lahko partnerja skupaj nasmejita v postelji," razloži Frenk (44). "Humor spada v ljubezen, tako kot spada sonce na modro nebo."

Preberi še: Zgodbe, ki kršijo običajna pravila ljubezni in seksa 

ali pa preveri, kako trdna ali ogrožena je vajina zveza - Bosta čez deset let še skupaj?