15 najpogostejših seks vprašanj - Znaš odgovoriti na vse?

Čeprav niste več osnovnošolke in imate na zalogi kup izkušenj, se še vedno najde prenekatera stvar, ki vam morda ni popolnoma znana. Zbrali smo odgovore na najpogostejša vprašanja.

15 najpogostejših seks vprašanj - Znaš odgovoriti na vse? (foto: Profimedia) Profimedia
4. 11. 2016

1 Kdaj se konča rast penisa?

Časovno se rast penisa ujema s spolno zrelostjo njegovega lastnika. Običajno se oboje konča pri sedemnajstih letih.

Rast moškega organa se začne v puberteti med desetim in trinajstim letom starosti, njegova razvojna pot pa traja od dveh do petih let. Potem lahko rečete, da boste s tem, kar imate, ostali do konca življenja.

2 Se lahko olje za otroke uporabi kot vlažilo za kondom?

Izdelki, sestavljeni na osnovi olj (masažno olje, vazelin, krema za roke in podobno) lahko kondom med odnosom poškodujejo in vam povzročijo resne težave.

Raje posezite po kupljenih vlažilih, izdelanih v ta namen, ali pa podaljšajte predigro.

3 Kaj več šteje: dolžina ali debelina?

Največja kolonija živčnih končičev je na vaginalnem vhodu. Glede na občutljivost tega področja je zaželeno, da je pri dotiku pokrita čim večja površina.

Strokovnjaki pravijo, da bi bil idealno oblikovan penis kratek in debel, še najbolj podoben bunkasti kljuki na vratih. A narava je naredila drugače.

4 Kakšna je povprečna velikost penisa?

Večina moških spolnih organov je v erekciji podobne velikosti, močno pa se razlikujejo v uplahnjenem stanju. Pri nekaterih moških se velikost vzdraženega in ‘dremavega’ penisa skorajda ujema, pri drugih se po erekciji penis skrči na velikost mezinčka.

V vzburjenem stanju bi pri veliki večini namerili 15 centimetrov v dolžino. Seveda obstajajo izjeme. Menda je bil doslej najdaljši izmerjeni moški ponos dolg 33,5 centimetra z obsegom 15 centimetrov. Na žalost ne vemo, kdo je njegov lastnik.

5 Zakaj je semenski izliv včasih kepast?

Kepice se običajno naredijo pri moških, ki že nekaj časa niso izbrizgali semena. Hm, to lahko jemljete tudi kot poklon, da je čakal in se hranil za vas. In kaj se je med njegovimi ‘seksualnimi počitnicami’ zgodilo?

Preprosto, protein v spermi se je strdil, in nastala je kremasta masa. Toda pozor! Če se grudast izliv pojavi pri moškem z rednimi seksualnimi aktivnostmi, naj gre obvezno na zdravniški pregled. Lahko gre namreč za enega od simptomov gonoreje.

6 Kje je točka G?

Če upoštevamo dejstvo, da se raziskovalci seksualnega življenja še niso uspeli uskladiti, ali točka G sploh obstaja, si lahko predstavljamo, kakšna zmeda je šele pri določanju lokacije. Gremo po vrsti.

Točka G je dobila ime po nemškem ginekologu dr. Ernstu Grafenbergu, ki naj bi odkril to skrivno in izjemno občutljivo erogeno cono z natančno raziskavo v štiridesetih letih prejšnjega stoletja. Kakšne so bile te raziskave, nas pravzaprav natančno niti ne zanima. Ali pa preprosto nočemo vedeti.

Gremo raje k izsledkom. Točka G naj bi bila kakšnih pet centimetrov visoko na notranji vaginalni steni, oziroma med notranjo stranjo pubične kosti in materničnim vratom. Kljub imenu v resnici sploh ne gre za točko, ampak za predel, na katerem so nakopičeni klobčiči živcev, ki so mnogo bolj občutljivi od vseh drugih v vaginalni votlini.

Draženje predela je učinkovito z drsenjem penisa ali prsta vzdolž vaginalne stene, medtem ko neposredno butanje v klobčič živcev ne prinaša želenega učinka.

Veliko lažje je najti točko G pri moških. Poznamo jo pod še enim imenom, in sicer kot žlezo obsečnico. Zdaj vam bo razumljivejše, zakaj pride pri moških do nezaželene erekcije pri rektalnem zdravniškem pregledu. Prostata je neizmerno občutljiva zaradi številnih živcev, ki jo prečkajo na svoji poti do penisa.

Če si bo vaš partner zaželel, da vzburite njegovo najbolj občutljivo točko, boste morale zdrsniti s prstom od zadaj in pritisniti proti sprednjemu delu telesa. Otipale boste okroglo, za lešnik veliko odebelino, ki jo lahko nežno božate. Draženje je možno tudi z zunanje strani.

Pokrčite palec in s členkom rahlo pritisnite na perinej, to je na predel mehke kože med zadnjično odprtino in modnikom. Vse je seveda stvar okusa, strokovnjaki pa zatrjujejo, da mnogi moški uživajo v tovrstni stimulaciji, le malo pa jih bo to odkrito na glas priznalo.

7 Se lahko virus HIV prenaša z oralnim seksom?

Žal na to vprašanje ni možen negativen odgovor. Resda se virus HIV redko prenaša z oralnimi seksualnimi aktivnostmi, zgodilo pa se je že, in sicer z izlivom semena v usta.

Zato je tovrstno intimno užitkarstvo tvegano, predvsem če ima ženska v ustni votlini vreznine ali kakršne koli druge poškodbe, na primer vnetja in izpuščaje. Poškodbe v ustih so nevarne tudi za prenašanje drugih nevšečnosti, na primer herpesa in gonoreje. Zato poskrbite za varnostne ukrepe in uporabite kondom.

8 Je ljubljenje brez zaščite pred nezaželeno nosečnostjo varno v času mesečnega ciklusa?

Nikakor. Drži, da se približno 80 odstotkov oploditev zgodi v šestih dnevih do ovulacije, vključno z dnevom ovulacije, to je kakšen teden dni pred menstrualnim ciklusom.

Drži tudi, da so možnosti za spočetje po ovulaciji zelo majhne. Toda upoštevati moramo, da ima žensko telo svoje posebnosti. Ovulacijski cikli nihajo, ženske pa ne ovulirajo vselej ob istem času v mesecu.

Tveganje povečuje še sperma, ki živi in deluje znotraj vagine še do tri dni po odnosu. V primeru, da je vaša ovulacija zgodnje vrste, torej že nekaj dni po mesečni čišči, se lahko pot spermijev, ki ostanejo v vagini in uterusu, mimogrede prekriža z za oploditev pripravljenim jajčecem. Previdno torej.

9 Zakaj je včasih spolni odnos boleč?

Vzrok za bolečine ob penetraciji je najpogosteje premajhna vlažnost. Pomagate si lahko s kupljenimi vlažili ali z dolgo predigro, ki bo aktivirala izločanje vaših naravnih tekočin. Če bolečine ne ponehajo, je najbolje, da obiščete zdravnika in se prepričate, da vzroki niso bolezenske narave.

Najpogosteje gre za vaginalne izrastke (raznovrstne ciste), v redkih primerih pa je vir težav alergija na semenski izliv. Sliši se neverjetno, a nekatere ženske so dejansko alergične na spermo. Če ste med njimi, se boste izpuščajem najlažje izognile z uporabo kondoma.

10 Zakaj je klitoris bolj občutljiv po odnosu?

Ščegetavček je mnogo večji od vršička, ki je viden očem. Primerjali bi ga lahko z ledeno goro, saj se njegov večji del skriva pod ‘gladino’.

A živčni končiči se nahajajo ravno v konici, ki jo lahko vidimo in otipamo, zato je občutljivost klitorisa toliko večja ravno na zunanji strani. Občutljivost se še poveča med draženjem in po orgazmu, ko se krvne žilice razširijo. Najbolje ga je pustiti pri miru, in sčasoma si bo popolnoma opomogel.

11 Kaj je špansko ljubljenje?

Gre za drgnjenje penisa med dojkama vse do orgazma. Kaj imajo s tem Španci, da so si pridobili zasluge za ime, ni znano.

Asociativno naj dodamo še en izraz, ki je blizu španskemu ljubljenju. To je Biserna ogrlica, pri njej pa moški izlije seme po ženskih prsih in vratu.

12 Zakaj se po orgazmu počutimo tako blaženo?

Razlaga je v kemiji, kajti ob orgazmu se v kri sproščajo oksitocini (delujejo kot neke vrste pomirjevala).

Zato se počutimo sproščeni, srečni, zadovoljni. Oksitocini silijo ženske k nežnosti, zato so po odnosu čustvene in se rade stisnejo k partnerju. Pri moških imajo oksitocini drugačen učinek – spokojen spanec.

13 Ali je možna ejakulacija pri ženskah?

Pristaši tantričnega ljubljenja zagotavljajo, da ima kakšnih 40 odstotkov žensk zmožnost ejakulacije, med tem ko zahodnjaški seksologi trdijo, da jih je le 7 odstotkov.

Ejakulacija je povezana s točko G, izloči pa se prozorna tekočina, po kemični sestavi podobna semenskemu izlivu pri moških. Čeprav se tekočina izloča skozi sečnico, nima z urinom nobene zveze. Priročno je, da imate na dosegu brisačo, sicer bosta v postelji lahko ‘zaplavala’.

14 Se lahko penis zlomi?

Sliši se neverjetno, a je možno, čeprav vemo, da moški spolni organ nima kosti. Poškodba nastopi pri grobem upogibu erektivnega penisa, do ‘zloma’ pa pride zaradi stisnjenih prehodov, po katerih se kri seli v penis.

Običajno je slišati neprijeten pok, njegov prijateljček pa bo v takem primeru močno otekel. Lahko ste prepričane, da to povzroči neznosne bolečine, zato ga hitro odpeljite k zdravniku. Razen seveda, če niste poškodbo namerno povzročile v silobranu.

15 Kaj je dvojna penetracija?

Za izvedbo so potrebni trije, in sicer dva moška in ženska. Moška vstopita v žensko hkrati, in sicer v vagino ter zadnjično odprtino.

Najprimernejši položaj za realizacijo: moški leži na hrbtu, med tem ko ženska leže nanj in se nasadi na njegov penis. Drugi partner poklekne za njenim hrbtom in vstopi v anus. Možna je tudi trojna penetracija, tretji moški penetrira ženski v usta.

Napisala: Petra Potočnik

Preberi še: Moški strahovi pred prvim seksom ali pa "Počutila sem se, kot da bi znova izgubila nedolžnost" (iskreno o prvem analnem seksu)