10 znakov, da ti bo strl srce

Predstavljamo ti deset razlogov, ki več kot jasno nakazujejo, da ti bo slej ko prej strl srce.

10 znakov, da ti bo strl srce (foto: Profimedia) Profimedia
26. 12. 2015

Ko si zaradi njega v devetih nebesih, je težko uvideti več kot očitne znake, ki te opozarjajo na to, da si si (spet) izbrala napačnega. Toda ko prva zaljubljenost mine ter postaneš bolj pozorna na njegovo obnašanje in prazne obljube, se osredotoči na znamenja, ki so jih sprva spregledale tudi naše sogovornice, a so nazadnje končno ugledale luč in svojim dragim rekle adijo.

Mu pač ni do tebe

Ne pokliče te, pa čeprav ve, da čakaš na njegov klic, s teboj gre na zmenek samo zato, ker ga v to prisiliš, ko pa sta že skupaj, ves čas visi na telefonu … Verjetno ti je že jasno, da mu očitno nisi tako pomembna, kot je on tebi.

“Ko sva začela hoditi, me je vedno klical po telefonu, vabil ven in bil izredno pozoren. Sčasoma pa je njegova vnema zamrla in ugotovila sem, da sem nenadoma jaz postala tista, ki ga kliče in vabi v kino, na zabave itd. Potem sem odkrila, da mu je všeč druga, in vse mi je bilo jasno,” pravi 23-letna Patricija.       

Kot pravita Greg Behrendt in Liz Tuccillo v knjižni uspešnici Mu pač ni do tebe: “Če fant misli, da si vredna, bo naredil vse, kar je treba. Če ne misli tako, pa pač ne bo. Mu pač ni do tebe.” In če mu res ni do tega, da bi bil s tabo, ni prav nobenega razloga, zakaj bi si ti, tako kot Patricija, želela ostati z njim.

Velikokrat je negativen    Res ga imaš rada, toda revež ima v življenju takšno smolo, da mu gre vedno vse narobe. Ne le v službi, tudi doma in med prijatelji se ves čas pritožuje nad svojo usodo in ne moreš si kaj, da se ne bi sčasoma tudi sama prelevila v depresivno bitje, polno negativnosti.

“Prepričana sem bila, da je pravi moški zame. Vedela sem, da je imel težavno otroštvo, saj sta se njegova starša ločila, ko je bil še zelo majhen. Poleg tega ni bil dobro zapisan pri svojemu šefu, prijatelji pa so ga vedno pustili na cedilu. Počasi sem spoznala, da v svojem življenju ne vidi nič pozitivnega pa tudi v mojem ne. Vedno je vse obrnil v negativno, in če nekdo vidi kozarec vedno na pol prazen, ne bo nikoli v resnici srečen. Ko je njegova negativnost začela vplivati tudi name in sem bila potem, ko sem se dobila z njim, čisto brez energije ter depresivna, sem prekinila z njim,” razlaga 26-letna Tamara.

Takšen čustveni vampirizem slabo vpliva tako na tvoje počutje kot na tvoja prepričanja o življenju. In če nekdo v svojem bistvu ne želi, da bi bila srečna, temveč te potegne v svoj vrtinec negati­vizma, zagotovo ni vreden, da mu stojiš ob strani.

Vedno vse ve

Vedno je pametnejši, modrejši in bolj razgledan kot ti – oziroma vsaj tako misli on. In to, da vedno izpade boljši v primerjavi s tabo, je pravzaprav edino, kar se mu zdi pomembno. Prav zato te nikoli ne bo imel za ena­kovredno sebi, čeprav se te bo ob določenih priložnost ‘usmilil’ in bo prikimal tvojemu mnenju ali predlogu.

“Ko sem bila na faksu, sem se zaljubila v enega izmed asistentov. Občudovala sem ga, ker je bil pameten in je vedno poznal odgovor na vse, pa čeprav tudi jaz veliko vem in znam. Njegova pamet mu je očitno stopila v glavo, saj me je vedno, ko sem dvo­mila o njegovem mnenju, oštel, češ, kaj pa jaz vem, kaj je res, ali pa se mi je smejal in postal še bolj pokroviteljski. Ker sem ga imela rada, sem vztrajala z njim dve leti, potem pa sem spoznala, da mu je v življenju pomembno samo to, kako bo izpostavil svojo intelektualnost,” pravi 28-letna Maja.

Fantje, ki mislijo, da so vsevedni in da mora biti vedno vse po njihovo, lahko po­stanejo še posebej neprijetni, če se ne strinjaš z njimi pri pomembnih odločitvah. Če je prepričan, da mora ves čas igrati tvojega šefa, mu raje pomahaj v slovo. Saj veš, pametnejši odneha.

Pogosto laže

Ne, ne gre za tiste male laži, ko ti reče, da je obtičal v prometnem zamašku, v resnici pa šele zapušča službo. Govorimo o tistih lažnivcih, ki tako prikrijejo svoje napake, dejanja ali pa se izognejo nevšečnim pogo­vorom.

“Imela sem fanta, ki mi je ves čas tvezel pravljice. Govoril mi je, da je veliko potoval po svetu, v resnici pa ni prišel dlje od Avstrije, lagal mi je, kje je preživel pretekli večer in zakaj ni mogel narediti nečesa, za kar sem ga prosila. Vedno je imel na zalogi izgovor, za katerega sem vedela, da je laž. Drugače je bil čisto v redu fant, zato sem si sprva domišljala, da me to ne moti. Toda bolj ko bi se najin odnos moral poglabljati, večje so bile njegove laži. Nazadnje sem temu naredila konec,” pravi 23-letna Anamarija.

Če je tudi tvoj fant navajen povedati majhno laž namesto resnico, ki bi morda med vama zanetila manjši prepir, bodi prepričana, da se ti bo slej ko prej tudi debelo zlagal. In če ni sposoben po pravici povedati ter zagovarjati svojih dejanj, potem zagotovo ni dovolj zrel za resen odnos, v katerem bi se moral soočati tako z dobrimi kot s slabimi stvarmi. In, ne nazadnje, za njegovimi lažmi se lahko skriva veliko grehov, ki jih bo tudi v prihodnje počel za tvojim hrbtom. To pa verjetno ni nekaj, kar si želiš od partnerja.

Ne spoštuje te

Ko opazi, da si pridobila kakšen kilogram, ti pravi, da si debela, v družbi ti večkrat zabrusi, da ne bodi neumna, pred prijatelji pa se začne opravičevati, češ da ne veš, kaj govoriš, kadar poveš svoje mnenje. Če se zaradi njegovih ponižujočih komentarjev počutiš tudi telesno in spolno nezaželena, potem je več kot očitno, da te ne spoštuje.

“Kadarkoli sva se sprla, me je moj fant zmerjal z najbolj nizkotnimi izrazi in je žalil moj videz. Vse to me je zelo prizadelo in počasi sem začela izgubljati samozavest, prepričana, da je vse, kar mi govori, resnica. Postala sem bolj zaprta in v družbi se sploh nisem več izpostavljala,” pravi 20-letna Anuška, ki je po letu dni svojega fanta končno dala na čevelj. Čeprav gre le za prazne besede, izrečene izključno zato, da te prizadenejo, se ti vseeno usedejo globoko v notranjost in negativno vplivajo na tvojo podzavest, pa čeprav tega sprva sploh ne opaziš. Nespoštovanje s partnerjeve strani je še toliko bolj nevarno, ker smo ženske že tako ali tako nagnjene k samokritiki in se zlahka zapičimo v svoje domnevne napake. Vseeno se spomni na to, da je ljubezen slepa. Če bi te ljubil, bi mu bilo všeč vse v zvezi s teboj in te ne bi ob vsaki priložnosti opominjal na tvoje napake – ki jih po vsej verjetnosti sploh nimaš.

Ne poznaš njegovih prijateljev

Prav zato si njegova majhna skrivnost. In po vsej verjetnosti nekdo, s komer je bolj tako, za zabavo, ne pa zato, ker bi iskal resen odnos. Ali pa s teboj misli čisto resno in še nista skupaj toliko časa, da bi prišel čas, da bi spoznala njegovo družbo. Kaj pa, če sta skupaj že dve leti, kot je bilo pri Nataši?

“Predstavila sem ga svojim prijateljem in staršem, saj sem mislila, da je najin odnos dovolj resen za to. Drugače sva večino časa preži­vljala sama, tako kot ve­čina parov, ki potrebuje bli­žino drug drugega. Žal se stvari med nama niso obnesle, ker se je izkazalo, da mu ni do resnega odnosa. In šele ko sva se razšla, sem ugotovila, da ne poznam niti enega njegovega prijatelja, pa čeprav jih je, vsaj tako je go­voril, imel veliko.”

Če bi bila Nataša bolj pozorna, bi že prej lahko dojela, da je dejstvo, da je ni predstavil svojim prijateljem, znak, da mu ni do resne zveze. Če je moški resnično zaljubljen v žensko, bi jo rad pokazal vsem, ki jih pozna. In prijatelji so na vrhu tega seznama.

Je poročen

Ja, poznamo zgodbo: on se ločuje in ti si edina, ki ga razumeš. In popolnoma jasno ti je, da bo ločitev trajala nekoliko dlje, kot bi si želela. Medtem pa se dobivata na skrivaj pri tebi ali pa na mestih, kjer vaju ne bo nihče prepoznal. Seveda s tabo ne preživi praznikov, ne moreš ga predstaviti svojim prijateljicam in staršem, ne vidiš ga tudi po teden dni in seveda se dobita samo takrat, ko se njemu zljubi oziroma, kot pravi on, ko lahko najde primeren izgovor. Pogovor o ločitvi počasi po­nikne in kmalu je to prepovedana tema, ki je ne smeš omenjati.

“Pred leti sem se začela dobivati s svojim šefom, ki se je ločeval od svoje žene. Potem ko se šest mesecev ni zgodilo nič, mi je začel prisegati, da je njegova žena tista, ki se noče ločiti. Verjela sem mu,” pravi 29-letna Klementina.

“Nenadoma, po več kot enem letu skrivanja, sem dojela, da se sploh ne namerava ločiti, ker bi rad ostal z njo. Jaz sem bila le ljubica.” Če tvoj ljubimec kljub obljubam ostaja poročen, ne verjemi njegovim izgovorom, da še malo počakaj. Vse, kar počne, je to, da vara svojo ženo. In slej ko prej bi tudi tebe.

Ni pripravljen na zvezo

Ti želiš poroko in medene tedne, on pa si želi samo medene tedne. Izmika se vprašanjem na temo resnih odnosov in se ni pripravljen pogovarjati o skupnih načrtih, niti za šest mesecev vnaprej ne. Še misliš, da imata pred seboj svetlo prihodnost?

“Pred več kot letom dni sem spoznala fanta, s katerim sva se res dobro ujela. Vsak dan me je klical iz službe in mi govoril, da me pogreša in da komaj čaka, da se spet vidiva. A bolj ko sva si bila čustveno blizu, bolj se je začel oddaljevati od mene. Na­zadnje sem bila jaz tista, ki je prekinila, saj sem uvidela, da še ni pripravljen na razmerje.” Če tvoj izvoljenec noče niti slišati o poroki ali pa celo priznati, da sta par, to pomeni, da je v odnosu samo ena oseba – ti.

Vara te

Seveda je bil kriv alkohol in tista bejba je ves čas visela na njem, toda ali ne bi kljub temu moral malo premisliti, preden je zlezel k njej v posteljo? In ali mu res verjameš, da se kaj podobnega ne bo zgodilo še enkrat, dva-krat, trikrat? Če ima tvoj fant res tako šibko voljo, potem ni vreden tvoje pozornosti.

“Nekaj časa sem hodila s tipom, ki je spal prav z vsako žensko, ki jo je spoznal. Z mojimi prijateljicami ni spal samo zato, ker one niso hotele,” pravi 23-letna Me­lita.

“Z njim sem ostala dve leti. Govoril mi je, da seks ni pomemben in da sem jaz tista, ki jo resnično ljubi. Predolgo sem verjela, da je to res.”

Ko te partner prevara ter jo odnese brez težav, ni nobenega razloga, da ne bi tega naredil še kdaj. Vsakič znova je namreč vedno lažje in ne glede na to, koliko izgovorov najde sam pri sebi, za to ni opravičila. Podo-bno velja zate: ne glede na to, koliko izgovorov boš našla za njegovo dejanje, dejstvo ostaja, da te je prevaral, ker je tako hotel. To je tudi zelo primeren trenutek, da te opomnimo še na en njegov nedolžen greh – spogledovanje z drugimi ženskami. Tako kot varanje tudi njegovo spogledovanje kaže, da te ne spoštuje in da ti bo bolje brez njega.

Z njim si nesproščena

Če si zaljubljena vanj in če ti čustva vrača, potem bi se v njegovi družbi morala počutiti sproščeno, varno in brez zadržkov. Če pa si ob njem polna strahov ali pa imaš občutek, da se moraš pred njim vedno znova dokazovati in se celo bojiš, da bi z napačnimi besedami ali dejanji škodila vajinemu odnosu, je zelo možno, da si se zadovoljila z napačnim moškim. Prava ljubezen namreč osrečuje in poživlja, ne pa sproža strahove in stiske. Če ti tvoj dragi povzroča napade panike in se ob njem ne počutiš sproščeno, premisli, kaj kon­kretno povzroča tvojo tesnobo. Če te dušijo njegova pričakovanja ali karkoli drugega, kar ti pri njem ne odgovarja, potem čim prej odnesi pete.

Seznam se nadaljuje …

Poleg opisanih primerov se izogibaj tudi spodaj navedenih tipov moških:

  • Mamin sinček: si res želiš moškega, ki bo ob vsaki priložnosti tekel k svoji mami?
  • Ženskar: nisi edina, ki se je ujela v njegovo mrežo – svojo osvajalsko taktiko bo preizkusil na vsaki ženski.
  • Samotar: zate bo naredil čisto vse, kar je lahko zelo zelo srhljiva izkušnja.
  • Sumljivo gejevski tip: zaslužiš si kaj veliko boljšega kot tipa, ki te bo vedno peljal v lokale, kjer bo lahko kramljal s svojo gejevsko družbo ter gledal Willa in Grace na DVD-ju.
  • Trendni tip: ali si res želiš biti z nekom, ki bi raje šel po nakupih kot da bi seksal s tabo?

Njegovi izgovori, da prekineta

Nekaterim moškim vsak izgovor pride prav, da se znebijo odgovornosti za resen odnos, tile pa so najbolj pogosti:

  • “Potrebujem več prostora zase.”

Verjetno se počuti utesnjeno, toda ni nujno, da si ti kriva za to.

  • “V službi imam krizo, zdajle nimam časa za resno zvezo.”

Ne pomeniš mu veliko. Čisto možno je, da ima v službi veliko dela, toda če bi mu bilo res do tebe, bi zagotovo našel čas zate.

  • “Mislim, da bi se morala videvati še z drugimi.”

Rad seksa s tabo, toda kljub temu bi rad seksal tudi z drugimi.

  • “Predobra si zame”

Več kot očitno ni pripravljen v vajin odnos vlagati veliko časa in energije. Zahvali se mu in reci zbogom.

Janka Menart

Preberi še 10 znakov, da bo vajina zveza trajala.