10 stvari, ki lahko zvezi še bolj škodujejo kot varanje

Varanje je zagotovo velika napaka, ki lahko v trenutku konča ljubezensko zvezo, vendar to dejanje ni edino, ki lahko vajino zvezo pošlje v prepad.

10 stvari, ki lahko zvezi še bolj škodujejo kot varanje (foto: Profimedia) Profimedia
12. 10. 2017

Nekatera dejanja, ki lahko zvezi še bolj škodujejo kot varanje, so v začetku videti majhna in nepomembna, kar je tudi razlog, zakaj so še toliko bolj nevarna.

1. Laganje in prikrivanje stvari

Čeprav svoje laži opravičuješ s tem, da želiš le najboljše in da skušaš s prikrivanjem le zaščiti čustva tvoje ljubljene osebe, so to dejanja, ki lahko uničijo zvezo, preden se je ta sploh začela.

2. Prikrito nezadovoljstvo

Dva človeka, ki se ljubita, si med seboj ne bi smela prikrivati stvari, ki ju motijo. Ne pravimo, da morata oba vzljubiti vse o drugem (vključno z vsemi družinskimi člani), pomembno pa je, da svoje mnenje in nestrinjanje z določenimi vidiki v vajini zvezi izpostavita in predebatirata. Negativna čustva in nestrinjanja se bodo kopičila in postala tempirana bomba.

3. Premalo komunikacije

Nobene potrebe ni, da si na 10 minut pošiljata sms sporočila in preverjata, kaj se je pri enem ali drugem v teh parih minutah spremenilo. Pomembno je, da si ob koncu dneva vzameta čas, da se pogovorita o stvareh, ki so se zgodile. Prav tako se morata pogovarjati o stvareh, ki se tičejo vaju obeh (potovanja, selitev, menjava službe, otroci itd.) in ki v vajini zvezi lahko predstavljajo velike mejnike, pri katerih morata vedeti, kako stvari stojijo. Lahko se namreč zgodi, da bosta zaradi primanjkljaja komunikacije, po dveh letih v zvezi ugotovila, da si v življenju pravzaprav ne želita enakih stvari.

4. Trmarjenje

V zvezi moraš biti pripravljen na sklepanje kompromisov. Posamezniki, ki lahko vidijo samo svoje rešitve na težavo ali pa verjamemo, da je samo njihovo mnenje pravilno, so pravzaprav v zvezi s samim seboj.

5. Prepiranje o malenkostih

Na začetku so drobni »prepiri« o tem, kdo bo odnesel smeti, pomil posod, kdaj bosta obiskala tvoje prijatelje in kdaj njegove, smešni, čez čas pa postanejo orožje, s katerim se sprožijo še večji prepiri, ki jih ni več tako enostavno ustaviti. Takrat se velikokrat izrečejo stvari, ki pokažejo dejansko stanje vajine zveze.

6. Podcenjevanje in zaničevanje

Podcenjevanje in zaničevanje partnerja je le en način, s katerim sebe postaviš za bolj pomembnega, bolj močnega in odgovornega. Neuravnotežena razdelitev moči pa je zadnja stvar, ki jo želiš v zvezi. V enem izmed spletnih pogovorov je uporabnik zapisal: »Zatiranje je še slabše kot varanje, ker vpliva na tvojo samozavest in še tudi po koncu zveze čutiš posledice.«

7. Ohranjanje zveze zaradi priročnosti

Nikar ne ostajata skupaj zato, ker ne želita razočarati svojih prijateljev in družin, ali ker imata zakupljene karte za božični izlet na Tenerife. S tem le podaljšujeta neizbežno in podaljšujeta ljubezensko zvezo, ki bi lahko bila le prijateljska zveza.

8. Manipulacija

Manipuliranje je grda zadeva, pri kateri po navadi traja kar nekaj časa, preden odkriješ, da partner s teboj manipulira v vseh pogledih vajine zveze. Prav tako pa naredi nepopravljivo škodo, saj skozi celotni čas trajanja manipulacije, nekdo počasi uničuje tvojo samostojnost in samopodobo.

9. Pretvarjanje na začetku zveze

Že majhno pretvarjanje pri stvareh kot so, kateri filmi so ti všeč ali s katerimi hobiji se ukvarjaš, so lahko kasneje v zvezi ravno razlogi, ki pokažejo, da vaju pravzaprav druži manj stvari, kot sta mislila. Zvezo sta namreč gradila na domnevnih skupnih interesih in pogledih na življenje, ki pa pravzaprav niso to kar sta mislila.

10. Vztrajanje zaradi udobja

Še en razlog, ki prav tako vodi v propad zveze, kjer se partnerja ob koncu lahko počutita še slabše, kot če bi razlog za razhod bilo varanje, je vztrajanje v zvezi zgolj zaradi udobja. V določenem časovnem obdobju si se navadila živeti z nekom, iskrica med vama se je sicer izgubila, vendar v zvezi kljub temu vztrajaš, saj čutiš, da je bolje biti z nekom, kot pa biti sam.

Vir: Cosmopolitan.com

Pripravila: Tamara Bastarda

Preberi še: To je lepilo za uspešno ljubezensko razmerje!

Priporočamo tudi: Poročni fotografi razkrili, kako že takoj vedo, da se zakon ne bo obnesel