10 stvari, ki jih moraš sprejeti, če želiš izkusiti PRAVO ljubezen

Verjetno si skoraj vsak izmed nas želi biti v razmerju, ampak, ali se sploh zavedamo, kaj to v resnici pomeni? Ljubiti in biti ljubljen na pozitiven in zdrav način ne pride brez truda. 

10 stvari, ki jih moraš sprejeti, če želiš izkusiti PRAVO ljubezen (foto: Profimedia) Profimedia
31. 1. 2017

Da nekoga, ki te resnično ljubi, resnično ljubiš, pomeni, da moraš biti čustveno dozorel, zdrav in da si ljubeč ter nudiš podporo. 

Če želimo izkusiti PRAVO ljubezen, moramo tako sprejeti naslednje ...

1. Da bi našel pravo osebo, moraš biti prava oseba

Pred vstopom v razmerje, si zgradi svoje življenje. Vprašaj se, kaj je šlo narobe v prejšnjem razmerju in katerim vzorec in navadam se bo treba posvetiti?

Predno vstopiš v novo razmerje, analiziraj propadlo in se nekaj iz tega nauči.

Na vse ali nič! V razmerju sta vedno dva in če se eden želi spremeniti, potruditi za vezo, drug pa ne, potem to ni več razmerje. 

2. Poznati moraš svoje meje

Ali pomeni varanje konec razmerja? Kaj zate še pomeni začetek konca? Zloraba drog? Alkohola? Nepoštenost? Finančna nestabilnost? Žalitve? Psihična, verbalna ali druga zloraba? To moraš vedeti in razčistiti pri sebi, PREDEN! se spustiš v novo razmerje.

Ko poznaš svoje meje, se jih moraš držati.

Ne gre se za to, da boš izgubil partnerja, ampak da boš izgubil sebe v tem razmerju.

Ko enkrat pride do katerekoli, psihične, seksualne, fizične, ali verbalne zlorabe v razmerju, moraš takoj oditi in vedeti, da se stvari ne bodo nikoli spremenile na bolje. Vse ostalo je samo laganje samemu sebi in utopija, da bo bolje. Zaslužiš si več!

3. Prava ljubezen pomeni zdravo komunikacijo

Ali si resnično želiš biti z nekom, ki te žali? Ali te neprestano krivi za vse, kar se zgodi v vajinem razmerju?

Ko se pogovarjaš s svojim partnerjem začni stavke v stilu "Jaz mislim", "Jaz čutim" in bodi s takšno osebo, ki to počne enako.

V disfukcionalnih razmerjih se igrajo igre, pravo razmerje pa ni igra. Če se počutiš kot da moraš igrati igro, potem je pot do zmage to, da ne igraš.

4. Prava ljubezen pomeni cilje in želje posameznika in para

Ugotovi, kaj si vedno želel početi, in to uresniči. Spoznaj, kaj tvoj partner želi v življenju, in ga pri tem podpiraj.

Že na začetku se je treba odločiti, da zmoreta in bosta podpirala drug drugega. Cilj je, da si srečen, da je srečen tvoj partner in da sta sreča oba.

5. Bodi proaktiven pri vseh svojih odnosih

Sprejemaj odločitve pri odnosih, prijateljstvih, tudi tistih s sorodniki in ne dovoli, da se osebni ali poslovni odnosi zgolj zgodijo in da se konec koncev tudi nadaljujejo, če ne izpoljnjujejo tvojih potreb, pričakovanj, ali rušijo tvoje meje.

Bodi z ljudmi, ki so pošteni, odprti, ljubeči in spoštljivi in zberi okoli sebe ljudi, ki vedo, kaj pomeni zaupanje in kakšne so posledice, da ga zlorabiš. 

6. Nisi žrtev

Ti imaš vso kontrolo nad svojim življenjem. Osebe, ki so ujete v nezdrave odnose, so ujeti tudi v zanikanje. Nehaj verjeti svojim izgovorom in se osvobodi potrebe, da se smiliš samemu sebi.

Ali sebi in drugim govoriš zgodbice, da bi dosegel simpatiziranje? Takoj nehaj, saj to, da igraš vlogo žrtve, ni niti malo privlačno. Nisi žrtev. Ti imaš kontrolo. Čas je, da si jo vzameš.

7. Živi z namenom

Vsak dan preživi nekaj časa sam s seboj. Pomisli, kaj potrebuješ v življenju, da bi se bolje počutil ali da bi bolje delal in deloval? Kaj ti manjka?

Ni potrebno, da meditiraš, lahko tudi, ampak dovolj je že, da nekaj časa preživiš v tišini in se umiriš.

Živeti z namenom pomeni delati težje stvari, a zato dobiš tudi najboljšo 'nagrado'.

Pokloni si darilo v obliki zdravega uma v zdravem telesu in delaj na sebi. In tega ne nehaj početi, ko si v razmerju, saj vsak od nas potrebuje nekaj časa zase. 

8. Prava ljubezen ne boli

Ljubeči odnosi imajo doslednost. Seveda bodo prišli časi, ko bo kdo od partnerjev nenamenoma prizadel ali razočaral drugega, to se zgodi tudi pri pravi ljubezni, takšno je življenje.

Ampak prava ljubezen ti mora v težkih trenutkih v življenju pomagati, namesto da ti jih otežuje. Ljubezen mora biti varen pristan v težkih časih in tem ponorelem svetu.

9. Prava ljubezen nas ima rada takšne kot smo in nas želi imeti tam, kjer smo

Če te nekdo prosi, ali od tebe celo zahteva, da se odrečeš svojim interesom, hobijem, prijateljem, službi, to ni prava ljubezen. In to ni zdravo.

Ugnezditi se v novem razmerju je nekaj normalnega, ampak čez čas greš naprej s svojo rutino, v tisto, kar te dela takšnega kot si.

Življenje je ravnovesje. Ker se dandanes vse tako hitro odvija, lahko nastaviš pravo razmerje med svojim časom in časom za partnerja, ampak pomembno je, da se ohrani polnost tega kar si ti in kar je tvoj partner. Ena plus ena je dva in ne ena.

10. Resnična ljubezen je dejanje od tebe in za tebe

Na tem delaj in v tem vztrajaj. Vsak dan, bodisi v razmerju ali ne, je ljubezen tisto, kar si naredil, ne kaj si rekel. Na tem vztrajaj in to zahtevaj.

To velja tudi za neljubezenska razmerja, za poslovne in prijateljske odnose, spoštovanje je dejanje od tebe in za tebe. Zaslužiš si, da te obravnavajo z ljubeznijo in s spoštovanjem. Pri vseh odnosih. 

Resnična, prava ljubezen je delo in ko enkrat to sprejmeš, bo vedno manj prodadlih razmerij in razmerij brez ljubezni. Čas, ko nisi v razmerju, uporabi pametno in gradi tisto, kar moraš biti, ko boš enkrat v zdravem razmerju. In to bo čudovito in resnično.

Po tem članku prevedla in priredila: Tjaša Kokalj Jerala

PREBERI ŠE: Želiš doživeti zares močan orgazem? Samo sledi(ta) tem navodilom! in Kakšno je ljubezensko življenje invalidnih oseb?