Znanost pravi: To so najboljša leta za materinstvo

Se bojiš, da tvoja biološka ura že neusmiljeno tiktaka, tvoj dragi pa še kar ni pripravljen na novega člana? Si ti pripravljena? Preveri, kdaj je pravzaprav najboljši čas za materinstvo.

Znanost pravi: To so najboljša leta za materinstvo (foto: Profimedia) Profimedia
25. 11. 2017

Nekatere raziskave predvidevajo, da so starejše ženske bolj pripravljene na materinstvo, saj so osebnostno že bolj zrele, prav tako pa so tudi finančno bolj stabilne. Toda s starostjo velikokrat pride tudi do raznih zapletov v nosečnosti. Kje je torej pravo ravnovesje?

Čas za zanositev?

Britanski kolidž za babištvo in ginekologijo je objavil razpravo, kjer pišejo, da so najboljša leta za materinstvo med dvajsetim in petintridestim letom starosti. V okviru teh petnajstih let je veliko več možnosti za zdravo in varno nosečnost.

Med ženskami, ki zanosijo v tem obdobju beležijo manj splavov, carskih rezov, visokega krvnega pritiska itd. Poleg tega dodajo še, da je v teh letih bistveno lažje zanositi ter se potem ob rojstvu otroka spopadati s primanjkljajem spanca in drugimi obveznostmi.

Nosečnost

Čas za vzgojo otrok?

Zanositi je torej dobro med 20-im in 35-im letom, idealni čas za vzgojo otrok pa naj bi po raziskavi danske fakultete nastopil v poznih 30-ih letih.

V raziskavo je bilo vključenih 4741 danskih mamic, ki so materinstvo v starejših letih povezale z vzgojo otrok, ki so imeli manj vedenjskih, socialnih in čustvenih težav (otroci stari med 7 in 11 let). Viri kažejo, da se je na Danskem število mamic, ki rodijo tudi po svojem štiridesetm letu, od leta 1985, kar štirikrat povečalo.

Ali to pomeni, da starejše matere zaradi svoje lastne izobrazbe, čustvene in socialne zrelosti bolje vzgajajo svoje otroke?

Ni vse črno-belo!

Raziskave danske fakultete pravijo, da so ženske, ki postanejo mamice v zrelejših letih morda čustveno res bolj zrele, znajo hitreje odpuščati, v vzgoji prevladuje avtoritativni vzgojni stil, kar lahko zelo pozitivno vpliva na razvoj otroka. A kljub temu se teh rezultatov ne more posplošiti na celotno žensko populacijo. Poleg tega se je treba zavedati tudi določenih zdravstvenih težav, ki spremljajo nosečnost v zrelejših letih.

Skratka, biti 35-letna mamica ali 20-letna mamica? Pomembno je, kako se počutiš ti. Ali sama pri sebi veš, da si zmožna vzgajati otroka - si čustveno zrela, finančno sposobna in pripravljena na tako veliko odgovornost? Odgovori na taka vprašanja ti bodo dali vedeti, kdaj boš pripravljena, da svetu predstaviš novo bitje.

Pripravila: Tamara Bastarda

Vir: theguardian.com

Preberi še:Poglej, kako prisrčno je Chrissy Teigen oznanila, da je ponovno noseča!

Priporočamo tudi: Za teh nekaj stvari velja, da je bolje, če jih zadržiš zase!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri