Zlobna dekleta (piše urednica Manca Čampa Pavlin)

Zagotovo si se že kdaj znašla v vrtincu opravljivk, ki so imele tako nabrušen jezik, da ti je postalo slabo.

Zlobna dekleta (piše urednica Manca Čampa Pavlin) (foto: Petra Cvelbar) Petra Cvelbar
24. 2. 2016

Sama sem se počutila res bedno. Sram me je bilo za njih in zame, da moram poslušati takšne stvari. Težko se zadržim, da v takšnih situacijah ne povem, kaj si mislim, pa vendar sem včasih raje tiho, saj vidim, da skupnega jezika ne bomo našle.

Takšne 'dame' se zelo pogosto oglašajo predvsem na družabnih omrežjih, v skupinah, ki jih je zadnje čase res ogromno.

Po eni strani se zbadanje zdi povsem demokratično, izražanje svojega mnenja je namreč eno glavnih svoboščin 21. stoletja, pa si je ob tem vseeno dobro postaviti meje.

Razumem, da imaš slab dan in s prijateljicami obrekuješ (seveda to kdaj pa kdaj vse počnemo), ni pa pri tem treba, da si nekulturna in žaljiva. Ne v živo, sploh pa ne na spletu.

Morda se tole vse skupaj zdi kot nehvaležna pridiga, zato jo bom zapeljala v drugo smer. Super se mi zdi, da obstaja kar nekaj ljudi, ki podpirajo prijaznost.

Raper Zlatko je prvi, ki zagovarja lepe besede. Urška, ki jo morda poznaš iz bloga Oopsi, si je v ta namen celo domislila #lepdantuditebi in poziva, naj bo to novo sporočilo vsem tistim, ki žalijo, in hkrati najlepša gesta, ki jo lahko izrečeš v odgovor žaljivkam.

Razmisli, kaj te tako zelo jezi, da potrebuješ takšno sprostitev, in kako bi to lahko rešila.

Sama ti predlagam naslednje: besede vedno jemlji z distanco in vzemi v zakup, da ljudje morda ne mislijo točno tega, kar izrečejo, zato se ti ni treba ves čas braniti.

Obstaja malo morje informacij, ki nas obkrožajo vsak dan, in potrebovala bi res veliko časa, da bi lahko iz sebe stresla vso jezo, ki jo premoreš. To lahko počneš v nedogled. Lahko pa ta čas izkoristiš za kaj drugega. Za dobre šale, na primer. V živo. Z ljudmi, ki jih imaš rada.

Desetkrat premisli, preden odgovoriš na žaljivke ali provokacije, če se le da, jih prespi.

Bumerang se raje igraj z ljubezenskimi sporočilci, ki si jih s fantom puščajta po stanovanju.

Če nič od tega pri tebi ne gre, si reci: "Res ni treba, da sem žaljiva. Pika. Konec."

Pri tem se boš počutila samozavestno in osvobojeno slabih misli, za poglobljen vpogled v svet zlobnih deklet pa preberi članek, ki te čaka v aktualni številki revije Cosmopolitan.

podpis

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri