Zakaj ženske med ovulacijo nosijo krajša krila

... ali zakaj šele čez tri mesece opazimo, da ima naš ljubček štrleča ušesa in noge na ‘o’?

26. 2. 2004

Hormoni ne vplivajo le na telo, ampak tudi na možgane. Dejstvo. Stoletja romantične poezije so stoletja podivjanih hormonov. Dokaj neromantično dejstvo. Fiziološko je zaljubljenost običajna kemijska reakcija, deluje podobno kot detergent na mastni posodi ali peroksid na temnih laseh. Ko se zaljubimo, nam tla pod nogami spodnese kombinacija substanc, ki ji vsi tisti, ki nismo dolga leta študirali kemije, pravimo strast.

Ko se zaljubimo, prične naše telo proizvajati hormon PEA ali feniletilamin. To je snov, ki je po učinku na las podobna kokainu (če niste zaljubljeni, raje posezite po čokoladi). Ko je v igri feniletilamin, se počutimo evforično; z razširjenimi zenicami in nasmeškom do ušes hodimo dva metra nad tlemi, pogosto pa še više. Telo na tej točki prične izločati tudi dopamin in adijo apetit, adijo spanje. Zaradi ‘dopinga’ ostanemo budne do treh zjutraj, zraven pa ves čas preverjamo, ali nam je poslal še kakšen sms. Potem pa je tu še adrenalin; ta nam požene že tako vznemirjeno srce. No ja, vsaj prehlada nas čudežno reši; endorfini so nam velikodušno okrepili imunski sistem. Zaradi koktelja substanc se nam novi partner zdi tako zelo seksi! Le da resnica očitno … ni tako zelo seksi. Čez nekaj časa učinek koktelja popusti, pa čeprav je šlo za dvojni ‘long island tea’. Še več, večja kot je strast, prej pristanemo na trdnih tleh. Možgani kar naenkrat postanejo gospodarni in pričnejo varčevati z ljubezenskimi molekulami. Iz faze poželenja in zaslepljenosti smo prilezli do faze, ki bi ji v primeru, da ostanemo skupaj, lahko rekli vdanost. Po nevrofiziološkem načrtu smo programirani tako, da smo noro zaljubljeni od treh mesecev do enega leta, po štirih letih ljubezni – kar naj bi bil potreben čas, da vzgojimo otroka – pa smo se že pripravljeni raziti.

Hormoni ali dosjeji X?

Estrogen je ženski hormon, ki pomirja in je odgovoren za to, da se v ženski oglasi želja po materinstvu (po potrebi naj čustveno nedostopni moški, ki sovražijo otroški jok in jim lasje izpadajo kot za stavo, vzamejo eno kontracepcijsko tabletko po jedi ali pred spanjem). Stopnja naprej je progesteron, ki sproža starševske občutke. Ženski pomaga pri negi dojenčka. Na njegovo izločanje vpliva otrokova podoba: velika glava, velike oči, kratke in zalite okončine, okrogel trup. Ker lahko naravo v določenih primerih tudi pretentamo, naj moški svojim ljubicam ne kupujejo plišastih igračk, ki so po obliki podobne dojenčkom, če nočejo, da bi progesteron opravil svoje delo. Če ste majhni in okrogli, pa boste po vsej verjetnosti privlačili zelo materinske ženske, a tu pač ni kaj storiti. Za to so vsekakor krivi hormoni in ne mistika.

Narava – zvodnica

Pred odkritjem kontracepcijske tabletke pravzaprav ni nihče opazil, da imajo ženske svoje čustvene vzpone in padce. Estrogen jih v prvih treh tednih po menstruaciji napravi zelo všečne večjemu delu moške populacije, torej krotke in krepostne. A spolni nagon postopno raste in doseže vrhunec nekje na sredini ciklusa. To je tudi obdobje, ko je na najvišji točki raven testosterona. Menjava gume kar naenkrat postane ‘mala malica’, poleg tega pa vam postane tudi dokaj vseeno, da se ne stuširate trikrat na dan. Narava je (po naravi) zvodnica. Ko obstaja največ možnosti, da bo prišlo do spočetja, je ženska tudi najbolj razuzdana. Pri živalih je to zelo očitno. Kobile ves mesec po malem dvigujejo rep in dražijo žrebca, nase pa ga spustijo šele takrat, ko je jajčece v najugodnejšem položaju za oploditev. Ko so ženske najbolj plodne, se prav lahko znajdejo v postelji z moškim, s katerim še dva dni pred ovulacijo ne bi šle niti na kavo! Med ovulacijo ženska nezavedno zaznava le še feromone. Ko pravimo, da gre za kemijo, gre za kemijo. In to ni nobena metafora!

Jaz Tarzan, ti Jane

Škotski znanstveniki so ugotovili, da ženske tri tedne v mesecu dajemo prednost nežnejšim, bolj ženstvenim tipom, ki delujejo potencialno dolgoročno. Ko pa se bliža ovulacija, so zanimivi le še Tarzanovi geni: močne čeljusti, nizek in prodoren glas, mišičasto telo, poraščene prsi in veliko premoženje (ne pišemo o bančnem računu). Že na prvi pogled je jasno, da mu grozi akutna zastrupitev s testosteronom. Hkrati se ženske med ovulacijo začnejo vesti bolj izzivalno. Krilca se skrajšajo, izrezi poglobijo. Ko si po nekaj dnevih opomorejo od testosteronskega šoka, jih prav lahko vidite na sprehodu v mestu z vrečko na glavi. Lasje so spet speti v figo, hlačni kostim pa se jim zdi višek predrznosti. Biološka ura je odzvonila in neandertalci kot darovalci sperme so za nekaj časa pozabljeni.

Leteči krožniki

Barbara Pease, avtorica knjige Zakaj moški ne poslušajo in zakaj ženske ne znajo uporabljati zemljevidov se ni zavedala, da njene kontracepcijske tablete, ki ji jih je predpisal ginekolog, vsebujejo večjo količino testosterona. Njen mož in soavtor knjige Allan Pease je po sili razmer moral odkriti starodavno umetnost izogibanja letečim krožnikom in ponvam ter obnoviti mladostne zmogljivosti teka na kratke proge. Skrivnostne tablete so prav tako neverjetno izboljšale Barbarino tehniko vzvratnega parkiranja in prehitevanja na zelo prometni avtocesti (testosteron igra pomembno vlogo pri prostorskem zaznavanju: ženske se lahko le redkokdaj pohvalijo z dobro orientacijo, zato pa toliko bolj z dobrim spominom, zaradi katerega ne pozabijo prav ničesar, še najmanj pa skokov čez plot). Ker se je Allan znašel v smrtni nevarnosti, je pričel spati v hokejski opremi (čelada, ščitnik). Na srečo so v Barbarini krvi čez čas odkrili razlog za to, da je kot za šalo popravila nekaj že odpisanih gospodinjskih strojčkov. Dobila je nov recept, zaradi katerega pa je Allan dobil občutek, da je poročen s knjižničarko, ki se pripravlja za vstop v samostan. Šele tretji recept je njene hormone uravnovesil. Zakon in družinski porcelan sta bila rešena.

Navijačice in petelinji boji na parketu

Testosteron? Nevarna zadeva. Rad pritiska na hupo in razbija kozarce na glavah nič hudega slutečih gostov bifejev in okrepčevalnic. Testosteron ima milo rečeno petelinji učinek in ima pomembno vlogo v športu. Sicer je šport pravzaprav sodobno nadomestilo lova. Večina športov se je uveljavila šele v devetnajstem stoletju, ko je lov v klasični obliki počasi izginjal. Zdaj se moški petelinijo v fitnesih, na cestah, ledu in parketu, petelinje boje pa ponavadi zakrivijo kokoške – navijačice so dejansko namenjene dviganju testosterona tekmovalcev in prav tako gledalcev (večinoma moških). Dejstvo je, da je na tekmah, na katerih so prisotne, več nasilja tako na eni kot na drugi strani. Zato še sporočilo direktorju policije: manj navijačic, manj izgredov.

Gospodarji divjine ali treba je imeti jajca

Zakaj se nam direktor zdi bolj privlačen kot njegov računovodja? Pa povejmo naravnost, brez ovinkarjenja: vodilni na položajih imajo večja jajca. V divjini je situacija dokaj podobna kot v velikih podjetjih; tudi tam gospodarijo samci z največjimi količinami testosterona. O količini testosterona priča velikost testisov v razmerju do celotne telesne mase. Gorila je štirikrat večja od šimpanza, a šimpanz ima štirikrat večje testise od goriljega samca. In zdaj slaba ali pa dobra novica, o tem se boste pač morale prepričati same, doma … Velikost testisov odloča o tem, koliko je samec zvest družici, oziroma koliko je nagnjen (če sploh!) k monogamiji. Gorilji samec ima med nogami dva fižolčka, ob sebi pa cel harem, pa je vseeno presrečen, če se spari enkrat na leto. Testisi človeškega samca so v tem pogledu povprečno veliki, kar pomeni, da moški še vedno lahko ostane zvest, če ga v to prisilimo (šala).

Promiskuiteta pa ni le posledica podivjanega testosterona, temveč razvojne zgodovine moškega. Vojne so od nekdaj redčile moške vrste, zato je bilo treba pleme množiti, kolikor je bilo mogoče. Moški biološko res ni ‘usposobljen’ za monogamijo, res pa je tudi, da je človeška biologija že precej zastarela.

Kastracija, zdravilo za nezvestobo

Nagradno vprašanje. Ima torej Bill Clinton velika ali majhna moda? Monica ni dala izjave za slovenski Cosmo, a glede na podatke, s katerimi razpolagamo, je odgovor otročje lahek. Bo že držalo, da volivci nezavedno ugotovijo dimenzije določenega dela telesa in na oblast ustoličijo osebe z visokim testosteronom. Druga plat medalje je, da potem pričakujejo, da se bo njihov voditelj obnašal kot kastrirana mačka. Kastracija … Prodaja brivnikov bi res upadla in nogometnega stadiona v Ljubljani niti ne bi potrebovali več, naši moški pa bi imeli tako bujne frizure kot Kitajci. Enako kot za moške na vodilnih položajih velja tudi za ženske. Je imela Ivana Orleanska torej raje punce kot fante? Ne vemo, ni povedala, a verjetno tega ni imela časa ugotoviti niti sama. Ženske z ‘jajci’ so v zgodovini velikokrat končale na grmadi. Če je romantična literatura plod eksotičnega hormonskega koktelja, je zgodovino zagotovo pisal testosteron.

Vse je v glavi

Ja, hormoni. Ko smo zaljubljeni, si naši možgani na vse kriplje prizadevajo, da bi s potencialnim partnerjem vzpostavili stik. Sprostijo vrsto kemijskih substanc, ki nam nadenejo rožnata očalca. Partner se nam zdi tako oh in sploh, da je do oltarja samo še korak. Dopamin daje občutek ugodja, feniletilamin povečuje občutek vznemirjenosti, serotonin občutek čustvene stabilnosti, noreprinefrin občutek, da je oseba dosegla cilj ... Čez noč postanemo zasvojeni s to hormonsko mešanico, postanemo spolni obsedenci, ki si depilirajo prsa in nosijo kratka krilca. Narava poskrbi, da smo omamljeni vsaj toliko časa, da lahko pride do spočetja. Zaljubljenca, ki mislita, da se v vsem popolnoma ujemata, sta v resnici kot dva zajca, ki se brezglavo parita.

Presenečenje ob sončnem vzhodu

Da je zaljubljenost zmedena, velja predvsem za moške. Njihova moda so polna testosterona, zato hitreje kot ženske zapadejo v fazo poželenja. Moški so v tem obdobju dobesedno ob pamet in star ljudski pregovor, da takrat mislijo samo s spodnjo glavo, povsem drži. Ko se znova prebudijo iz omame, je stvarnost lahko kot udarec s kladivom. Ženska, ki je bila ponoči tako neustavljivo privlačna, se zjutraj spremeni v čisto običajno punco, dekle iz sosednje ulice, in ta ubogi zmedenec se raje obleče kar po poti … Možganska središča za čustva in razum so pri ženskah bolje povezana kot pri moških, zato ženske lažje presodijo, ali je privlačen fant, ki so ga spoznale v njegovi najboljši formi na plesišču diskoteke, zanje primeren ali ne. Ženske si pač želijo veliko seksa z moškim, ki ga ljubijo, medtem ko si moški želijo … veliko seksa. Ko ženska zapušča ljubimca za eno noč, mu običajno napiše prijazno poslovilno pisemce, v katerem mu sporoča, da se ga bo vedno spominjala z ljubeznijo, zraven pa nariše sonček.

Tako. Ljubezen se začne s strastjo, ki traja od nekaj ur do nekaj tednov. Takrat smo pečeni, a ko partnerja nekega lepega dne ugledamo v dnevni svetlobi, se nam nenadoma ne zdi več tako ljubko, kako stiska zobno pasto. Tu in tam je niti ne zapre s pokrovčkom in takrat manjka čisto, ampak čisto malo, da ga ne zadavimo. Recimo, da se je ženska o tej neprijetni zadevi pripravljena pogovoriti, a on pravkar odhaja na pivo s prijatelji. Narava ju je vendar spravila skupaj zato, da bi se razmnoževala, ne pa zato, da bi klepetala! Pri tem pa je očitno uporabila zelo močna mamila. A ni razloga za obup. Prav gotovo pečete dobre piškotke, katerih on pod nobenim pogojem ne bi mogel pogrešati, on pa je tako pripraven za hišna opravila, da nikoli več ne boste potrebovali mojstra. Bodite optimistične in predvsem ne vzemite napisanega smrtno resno! Pa čeprav … je vse res.

Tina Torelli

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri