Zakaj vsako leto tako težko skočim v kopalke?

Čeprav do golote nimam predsodkov, je tudi meni vsako poletje težko odvreči cunjice in skočiti v kopalke. A po prvem ali drugem dnevu na morju se sprostim, predam sončnim žarkom in se odločim, da bom le še uživala. Ker je življenje prekratko, da bi se zaradi okroglega trebuščka odrekla morskim užitkom.

Zakaj vsako leto tako težko skočim v kopalke? (foto: Profimedia) Profimedia
30. 6. 2015

Nikoli nisem imela popolnega telesa, tudi v obdobjih, ko skorajda nisem jedla in sem pretiravala s telovadbo. Vendar pa se ne spomnim, da bi kdaj imela resnične težave s tem, da se moram sleči pred drugimi.

Rada hodim v savno in tega užitka si ne bom vzela le zato, ker moram biti tam gola. Rada hodim na masažo in zadrega me po nekaj minutah mine. Rada se ljubim in ne vem, zakaj bi to počela v temi, če je toliko lepše gledati preplet teles in uživati s čisto vsemi čuti ...

Je sram res prirojen?

Ko zdaj gledam svojo deklico, vidim, da je čisto nič ni sram niti enega koščka njenega telesa. Ne vem, kdaj je postalo sram Adama in Evo, najverjetneje takrat, ko sta se zavedala svoje seksualnosti, in tako je bilo tudi pri meni.

Moje razmišljanje je potrdila tudi psihoterapevtka Barbara Sarić: "Naš vrednostni sistem, vzorci in način pogleda na življenje je družbeno pogojen. Seveda je nekaj odvisno tudi od našega značaja, predvsem pa od primarnega okolja – staršev in njihove vzgoje. Če je na primer za starše golota nekaj normalnega in imajo pozitiven odnos do nje, bo goloto najverjetneje tako doživljal tudi otrok, če pa je bila golota tabu v družini, gre po navadi vzorec dalje, od nas pa je odvisno, ali ga presežemo ali ne."

Barbara dodaja, da sta prav z našim najbližjim okoljem povezani tudi naša samopodoba in samozavest. In čeprav tvoji starši pred teboj nikoli niso bili goli in je bila golota pri vas tabu, z njo ne boš imela težav, če si samozavestna (pa četudi ne popolna).

Gola pred prijateljicami

Kljub temu bi človek pomislil, da nam bo lažje odvreči cunjice pred svojim spolom kot pred drugim. A občutek imam, da se ženske tako bojimo kritik in primerjanja z drugimi, da se lažje slečemo pred njim. Naša sogovornica pravi, da tudi zato, ker je odnos z našim najdražjim najbolj intimen odnos, ter dodaja:

"Poleg tega je druga ženska že nezavedno konkurenca, tekmica. Ženske so največkrat ljubosumne, pa čeprav gre za najboljše prijateljice."

V tem grmu torej tiči zajec ... Pred svojim spolom želimo delovati še lepše, še bolj samozavestne in še bolj popolne, ker smo si, zavedno ali ne, konkurenca.

In če se razgalimo in pokažemo svojo nepopolnost, svoje pregrehe, svojo nedisciplino ali celo le to, kar nam je podarila narava, se lahko ob njih počutimo šibkejše, manj konkurenčne in ... grše. Morda bomo prav s tem, ko bomo šle s sodelavkami skupaj v savno, lažje sprejele sebe in druge, se odprle in postale druga do druge prizanesljivejše, saj je gola resnica pač to, da prav nihče v resnici ni popoln.

Navidezna popolnost

Celo največje lepotice so tako obremenjene s svojim videzom, da nenehno čepijo v ' preoblikovalnicah' na kirurških mizah, o čemer lahko prav vsak dan bereš na rumenih straneh.

Le zakaj bi se obremenjevala? Ker ko spoznaš človeka, ki te prevzame s svojo energijo, razmišljanjem, dejanji in besedami – na njem iščeš pomanjkljivosti ali se le predajaš čudovitemu občutku sorodnih duš, pa naj imata presuha ali predebela stegna?

In ko srečaš lepotca (ali pač lepotico) in ko ti njegove plehke besede ne povedo ničesar – se res še vedno oziraš na lepoto telesa, te ta resnično še prevzame?

Zavedaj se svoje edinstvenosti

Odvrzi sram pred svojim golim telesom, sleci se pred ogledalom, počasi in čutno, slovesno zapleši zapeljivi ples sama sebi in se gola objemi.

"Poskušaj se zavedati same sebe," svetuje Barbara in nadaljuje: "Svojih danosti, pozitivnih lastnosti in tudi šibkosti. Vsak od nas je edinstven. Nekomu so všeč ravno nepravilnosti na nas. Na primer, kakšnemu fantu bo všeč ravno tvoj kriv nos, male prsi, velika zadnjica ... Naša naloga je, da sprejmemo svoje telo in ga vzljubimo ter smo ponosni nanj. S tem pridobivamo tudi samozavest. Lepota je relativna in nihče ni popoln."

Opazi in poudari svoje pluse

"Poskušaj poudariti svoje pluse, tako navzven kot navznoter. Poskušaj se počutiti zapeljiva, lepa, ker si, kar si. Nekdo, kdorkoli, pa naj bo moški ali ženska, nas bo opazil zaradi celote, ki jo izžarevamo. Vsak dan si povej, da se imaš rada in da imaš rada svoje telo. Razmisli, kdo in zakaj ti je všeč, in ne poskušaj biti ona/on. Poiščite sebe," ti svetuje psihoterapevtka Barbara Sarić, da bo tvoje življenje lahko (po)polno, ko boš sama s seboj ali drugimi. Gola, oblečena ali odeta v tančice, odvrzi sram, ki ti prav nič ne koristi.

Je tako narobe, če se gola pred drugimi ne počutim domače?

Imam najboljšo prijateljico na svetu. Iskreno, lepo, a sramežljivo. Spoprijateljili sva se prvi dan prvega razreda in ostali večni prijateljici. Pa vendar je še nikoli nisem videla čisto gole. V kopalkah – seveda. V savni v brisači – ja, zavito do vratu. Moja prijateljica je bila vzgojena drugače, svojih staršev nikoli ni videla golih.

In čeprav jaz včasih na počitnicah na hitro stečem iz kopalnice v sobo gola po spodnjice ali brisačo, ona tega ne bo nikoli naredila. Najbrž tudi nikoli ne bo šla s sodelavkami v savno ali hamam, čeprav skupaj veliko potujejo.

Mislim si, da je njeno življenje zato čisto malo težje, da si ga s svojim skrivanjem telesa zapleta, a tako kot ona spoštuje moje navade, jaz spoštujem njene. In premišljujem, kaj je pravzaprav narobe, če te je sram. Prav nič. Pomembno je, da sprejmeš svoje telo in ga ljubiš, to, da ga ne deliš s preostalim svetom, pa je popolnoma tvoja stvar.

Nekaj idej, da bo lažje ...

Ravno pravi čas je še, da poskrbiš, da se boš v kopalkah počutila samozavestnejšo. Ko se popoldne vrneš domov iz službe ali faksa, se obleci v kopalke. In nato naredi vse, da bi si bila v njih všeč.

TELOVADI: Podvoji vaje za trebuh, stegna, zadnjico in roke.

NAREDI PILING: Poskrbi, da bo tvoja koža čista, gladka, mehka, tudi na komolcih in petah.

DEPILACIJA: Naj dlačice odidejo skupaj s toplimi oblačili – zamenjaj jih za gladko in bleščečo kožo, ki naj te razveseljuje prav vsak dan.

NAHRANI KOŽO: Namaži se s svojim najljubšim oljem ali najbolj dišečim in hranljivim losjonom – pred ogledalom in z ljubeznijo do svojega telesa. Delčkom, ki potrebujejo več nege, nameni močnejše masažne gibe.

UPORABI BARVE: Nalakiraj si nohte na nogah in rokah z barvami, ki so ti tisti dan najbolj pri srcu. Če si si bolj všeč v zagorelem videzu, se namaži s samoporjavitveno kremo, poudari še svoja lička in ustnice, nato pa finale.

STRIPTIZ: Ja, vsak dan! Zavrti se na najljubšo pesem in odvrzi s sebe vsa oblačila. Pred ogledalom, čutno in samo ... zase. Da boš videla in občutila, kako lepa si, seksi in posebna (dodatni bonus čutnega plesa: - kalorije, + lepša oblika telesa).

Po predlogi Jessice Matlin pripravila: Petra Arula

Preberi še: Zelena kava - naravni pomočnik za izgubljanje odvečnih kilogramov