"Vaginalni izcedek, pojdi v rit!" (iskrena izpoved mlade Slovenke z močnim belim tokom!)

Si pripravljena na jutranjo dozo iskrenosti?

"Vaginalni izcedek, pojdi v rit!" (iskrena izpoved mlade Slovenke z močnim belim tokom!) (foto: Profimedia) Profimedia
28. 2. 2018

Vsaka, ki se je kdaj soočila z vaginalnim izcedkom ve, da ne gre za nekaj, kar bi z velikim navdušenjem hitela ob kavi razlagati prijateljici. Da gre za ženski pojav, ki je (če ne še bolj!) tečen kot menstruacija. 

Sama se z njim soočam že vse odkar pomnim. Včasih je močnejši, včasih ga skoraj ni, včasih je tako hudo, da ga zavoham že tekom dneva in včasih si želim, da bi s seboj poleg rezervne majice, nosila tudi rezervne spodnjice. 

Sovražim moker občutek na hlačkah in preklinjam trenutke, ko se ti sredi službenih opravkov iz vagine izlije - tako se mi vsaj zdi - polovica vseh telesnih tekočin. Zato sem spraševanju želela narediti konec!

Moja prva pot me je seveda vodila do ginekologinje in že takoj sem jo vprašala, če je s tem kaj narobe. Posedla me je na mizo, razširila sem noge, ji pokazala, kar mislim in ostala presenečena.

Si na primer vedela, da lepljiv in skoraj malce prosojen izcedek nakazuje na to, da imaš ovulacijo?

No, odkrtje številka 1 me je vrglo s stola. Zakaj potem vse te naprave za določanje plodnih dni, če pa vagina za ves slavnostni prihod 'tistih dni vi mesecu' poskrbi sama? In to tako, da dejstva zagotovo ne moreš prezreti!

Ampak ker takšna oblika ni edina, ki sem jo v preteklih letih opazila na hlačkah, sem hitela s pojasnjevanjem drugih oblik. Pri meni se, na primer, vse pogosteje pojavlja izcedek, ki je med vsemi živili še najbolj podoben skuti. In ja, smrdi! Ne zelo, a kljub temu preveč, da bi se v svoji koži počutila 100% sproščeno!

No, krasno! Kot izgleda so se v moji vagini razširile glivice in zdaj so na tem, da tu ostanejo! Kot mi je povedala ginekologinja, so glivice v vagini sicer normalne, malce manj normalno pa je, da v razmnoženi obliki poskrbijo za neprestano srbečico, ki se ob nekontrolinarnem praskanju spremeni v razdražene sramne ustnice, ki pečejo.

Ker že vse od mladih let uporabljam lekarniška mila za intimno nego, za svojo higieno skrbim vejretno bolj kot večina deklet - naj se pohvalim tudi z dejstvom, da se poleg vsega tega soočam tudi s prekomernim potenjem - me je zanimalo, s čim sem si jih zaslužila.

Kot mi je povedala, se to lahko zgodi zaradi stresa, sladkorne bolezni, uporabe kontacepcijskih tablet, nosečnosti ali uživanja antibiotikov.

Pa se nisem zadovoljila. Rinila sem naprej. Spraševala sem jo o tistem izcedku, ki reeeeeees smrdi. Tudi ta me včasih (nepovabljeno) obišče.

Čeprav je, kot me je podučila, razlogov lahko več (o teh morda kdaj drugič), frekvenca pojavljanja v mojem primeru ni vzbudila strahov. Je pa dejstvo, da lahko spremenjeni vaginalni izcedki, ki jih spremlja izrazit vonj, srbečiča in bolečine pri uriniranju ali spolnih odnosih znak za to, da se tudi sama odpraviš po zdravniško mnenje.

Svojega problema torej nisem rešila. Kot izgleda, sem ena tistih, ki se mora sprijazniti z nepovabljenim gostom ter z dejstvom, da si bom v prihodnosti morala omisliti kakšne tanjše dnevne vložke, ki bodo (če ne drugega) odpravili vsaj težavo mokrih spodnjic takrat, kot to najmanj potrebuješ.

Vse do tedaj pa ... vaginalni izcedek, čisto zares, pojdi v rit! Ali pa ne, no ... tudi tam ne bi bil ravno zaželen!

Fotografije: Profimedia

Preberi še: Tjaša Kokalj Jerala: Poglej, kako (HUDO!) je videti njen dan

Priporočamo tudi: Zakaj ti tvoja mačka vsakič sledi v kopalnico? Razlog se skriva v tem!