Zakaj je prav odnos oče-hči v življenju eden najpomembnejših?

Tvoj odnos z očetom, ko si bila še majhna punčka, vpliva na vse: od odnosa s fantom do tega, kako prenašaš avtoriteto. Vplival je na tvoja pričakovanja o tem, kako bi se moški morali obnašati – v tvojem življenju in drugače.

Zakaj je prav odnos oče-hči v življenju eden najpomembnejših? (foto: YouTube) YouTube
20. 11. 2017

“Prvi vpogled v moški svet, ki ga ženska doživi, je njen odnos z očetom oziroma očetov odnos do nje. Odnos oče-hči vpliva na njeno samopodobo, njen občutek lastne vrednosti (notranji temelj moči) in na njeno sposobnost izražanja v odnosu moški-ženska. Je njen notranji kompas, ki jo vodi pri iskanju življenjskega partnerja.

Na podlagi čustev, ki jih je doživljala kot deklica v odnosu z očetom, v odrasli dobi išče podobne čustvene dražljaje v svojem ljubezenskem odnosu z moškim. To je predvsem občutek varnosti in zaupanja. Če teh občutkov kot otrok v odnosu z očetom ni doživela, se velikokrat zgodi, da se izogiba vsem moškim, ki jo spominjajo na očeta.

Žal se velikokrat zgodi, da se kljub prizadevanjem, da bi pobegnila od neželene očetove podobe, zaljubi v moškega, ob katerem doživlja podobna boleča čustva, kot jih je ob očetu, saj so to edina čustva, ki jih v odnosu z moškim pozna,” je osvetlila odnos očeta in hčerke terapevtka za pare Aleksandra Kralj.

Preveri, katerih je pet najpogostejših tipov očeta!

Ugotovi, kateri je tvoj, da boš videla, kako te je oblikoval vajin odnos.

1. Lahko premagljiv

On je tisti, ki na vse odgovori z 'ja' in te nikoli ne ošteva, celo takrat ne, ko razbiješ družinski avto. Kot mala princeska si se v odnosu z očetom naučila, da se svet vrti okoli tebe in da lahko dobiš vse, kar pričakuje, tako na delovnem mestu kot v partnerskem odnosu, sprejela pa si vzorec, da so moški skrbni in zaščitniški.

Kot odrasla si pripravljena sprejeti le najboljši odnos od moških, vendar greš lahko tudi čez meje, če jim preizkušaš potrpežljivost, npr. v zadnjem hipu spremeniš načrte in pričakuješ, da bodo to prenašali. Enako velja za tvoj odnos do avtoritet. Ker si kot otrok vedno dobila svoje, morda nezavedno preizkušaš meje, tako da pozno prihajaš v službo, pričakuješ, da te bo opravičilo z velikimi očmi rešilo po narejenih napakah …

2. Strog, ker te ima rad

Bil je ponosen nate … toda omenil je, če si bila kaj manj kot popolna. Morda se je zapičil v najslabšo oceno v šolskem spričevalu ali se glasno spraševal, zakaj te trener odbojke ni pogosteje postavil v moštvo.

“Strogi očka je prepričan, da mora svojo nežno deklico dobro pripraviti na življenje, zato jo želi narediti čim bolj trdno in samostojno,” pravi Kraljeva.

V takem okolju si se naučila, da si vredna samo toliko, kolikor narediš, zato si odrasla v zelo skrbno, natančno in marljivo žensko, ki se dokazuje s svojim delom. Verjetno  se težko  sprostiš, velikokrat greš prek svojih zmogljivosti, preganja te občutek izko­­ri­ščenosti. V odnosu s partnerjem si pogosto nezadovoljna in jezna, ker imaš občutek, da ne ceni tvojih prizadevanj oziroma imaš občutek, da si sama za vse.

3. Oddaljeni oče

Morda je delal do poznih ur in si ga med tednom videla le za nekaj ur. Spraševal te je o tem, kakšen dan si imela, toda nikoli se ni spomnil imen tvojih prijateljev ali učiteljev.

“Deklice, ki odraščajo z odsotnim očetom, pogosto odrastejo v negotove, plašne, vase zaprte ženske, ki močno hrepenijo po ljubezni in pozornosti. Težave imajo z izražanjem svojih želja in potreb, saj so kot deklice v svojih poskusih, da bi pridobile očetovo pozornost, doživele veliko zavrnitev.

Tako v odnosu z moškim kot na delovnem mestu čakajo, da bodo opažene, a so v svojem tihem pričakovanju velikokrat spregledane, kar jim dodatno poglablja prepričanje, ki so ga pridobile v odnosu z očetom: nisem dovolj dobra,” pravi Kraljeva.

4. Prijatelj

To je moški, po katerem se nisi le zgledovala, temveč si se z njim celo istovetila. Močno se je trudi, da se do tebe ne bi obnašal drugače, kot bi se do sinov, zato te je peljal na nogometno tekmo, morda si mu pomagala, ko je popravljal kaj v garaži. Posledično se počutiš najbolje v panogi, ki je večinoma moška, dobro komuniciraš z moškimi šefi in si zelo dobra pri zbadanju po moško.

Toda tvoja predstava, da razlike med spoloma niso pomembne, se ti lahko razbije ob glavo v ljubezenskem življenju, saj ni prav verjetno, da boš opazila, ko bo tvoj kolega zaljubljen vate, ali ko bo tvoj fant potreboval pozornost. Morda pa je bil tvoj oče prijatelj, ki se je zavedal, da ima ob sebi deklico.

“Ob takšnem očetu si se počutila cenjeno, dobila si močno čustveno in moralno podporo. Ob njem si se naučila tudi soočati in reševati vse življenjske situacije konstruktivno. Naučila si se povezovalne komunikacije, spoštovanja in sodelovanja, hkrati pa si se naučila zelo veliko pričakovati od moškega spola in seveda tudi veliko dajati,” pravi Kraljeva in opozarja:

“Vendar pazi, da partnerja prevečkrat ne primerjaš z očetom, ker boš v njem sprožila jezo in upiranje.”

5. Odsoten ali nemarnež

“Deklica, ki ni živela z očetom, po navadi odraste v razdvojeno žensko. V njej se med seboj bojujejo jeza zaradi zapuščenosti, želja po očetovi ljubezni ter žalost zaradi prikrajšanosti in občutkov odtujenosti od svojih vrstnikov, ki imajo očete, ona pa ne,” pravi Kraljeva in dodaja:

“Odraslo lahko preganja občutek manjvrednosti. Sebe največkrat postavi na dno vrednostne lestvice. Trudi se uresničevati tuja pričakovanja, saj misli, da bo sprejeta le, če bo ta pričakovanja uresničila. V odnosu z moškimi ne postavlja meja. Dopušča, da z njo slabo ravnajo.

Ženska, ki ni poznala svojega očeta oziroma ni živela z moškim vzorom, je v odnosu z moškimi precej sramežljiva in vodljiva. Čeprav najde ljubečega partnerja, je zaradi strahu pred zapuščenostjo nemirna. Zato zbeži iz odnosa, še preden bi se ji kaj takega lahko zgodilo. Verjame pa, da se ji to bo zgodilo. Njena prva izkušnja z moškimi (očetom) je, da odhajajo in se ne vračajo.

Zavedati se moraš, da nisi več majhna punčka, ki si želi očetove potrditve. Si mlada ženska v vlogi soustvarjalke vajinega odnosa, kar pomeni, da ni vse odvisno od moškega, temveč tudi od tebe. Ko smo otroci, nimamo moči, kot odrasli osebi pa nam je dana moč odločanja in izbire.”

3 stvari, ki jih lahko spremeniš:

Terapevtka Aleksandra Kralj pravi: Očetov vzor je tvoj prvi vzor mo­škega, ni pa edini, zato:

  • Če se v odnosu z očetom nisi počutila ljubljeno, se moraš naučiti imeti rada, če se v odnosu z očetom nisi počutila varno, se moraš vsak dan posebej učiti zaupanja.
  • Najlažje se boš osvobodila utesnjujočih občutkov iz otroštva, če se boš naučila izražati sebe – pravilno komunicirati s svojim okoljem, še prej pa sama s seboj.
  • Glas očeta te spremlja – postal je način, kako se pogovarjaš sama s seboj. Če ti ta glas ni všeč, ga spremeni.
  • Vlogi partnerja in očeta se močno razlikujeta, zato partnerja ne ocenjuj na podlagi izkušnje z očetom. Nisi več majhna punčka, ki si želi očetove potrditve, temveč mlada ženska v vlogi partnerice in soustarjalke odnosa, kar pomeni, da ni vse odvisno od moškega, temveč tudi od tebe.

Prevedla in priredila: Petra Arula

Za strokovno pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo terapevtki Aleksandri Kralj, avtorici knjige Vražji zakonci in ustanoviteljici inštituta Simbioza.

Preberi še: Stvari o seksu, ki bi se jih morale naučiti od moških

Priporočamo tudi: Luka Sešek v preteklosti izgubil 29 kg! - Kako mu je uspelo?