Nika Zorjan razkrila svojo GRDO razvado, ki ji je ne bi nikoli pripisali

Punca je Cosmo vplivnica leta! Z razlogom …

Nika Zorjan razkrila svojo GRDO razvado, ki ji je ne bi nikoli pripisali (foto: Instagram/Nika Zorjan) Instagram/Nika Zorjan
3. 1. 2020

Slovenska glasbenica Nika Zorjan na podelitev nagrad Cosmo Influencer Awards 2019 prispe v ozki in kratki svetleči se obleki ter vrtoglavih srebrnih salonarjih. "Joj, pozabila sem vzeti prave čevlje in sem obula kar te, ki sem jih imela v avtu. Zdaj pa komaj hodim," je prva stvar, ki jo deli z mano, medtem ko komaj premaguje stopnice Mestnega muzeja Ljubljana, ko se spuščava proti kavarnici Stow, kjer želiva poiskati nekaj miru pred prireditvijo.

Na Nikino razočaranje, ker bo morala v neudobnih čevljih še enkrat premagovati stopnišče, se kavarna zapre čez deset minut, kar nedvomno ni dovolj časa, da iz pevke z rožnatimi lasmi izvlečem čisto vse, kar me zanima.

Na poti na novo lokacijo naju prestrežeta Cosmo modna urednica in njena devetletna hči, ki Niko prosi za avtogram. Ona ji z veseljem ugodi in ji ponudi, da se skupaj tudi fotografirata. Vpraša jo, koliko je stara in kaj jo najbolj zanima.

Z njo govori približno pet minut in vidi se, da to počne z veseljem ter da je pozornosti otrok dobro vajena. "Ljudje me ustavljajo čisto vsak dan, če le nisem ves dan doma. Najbrž je za to kriva tudi moja kričeča barva las, ker me zaradi nje še toliko lažje opazijo in prepoznajo. Moj cilj je dati ljudem tisto, kar si želijo, ker to osreči mene. Sem tip človeka, ki zelo rad dobi povratne informacije. Pogled v njihove iskrive oči je neprecenljiv. Zaradi njih sem tu, kjer sem," mi pozneje pove.

Biti vzor toliko mladim se zdi kot velik pritisk za prav tako mlado glasbenico. "Na to sama redko pomislim, bolj me na dejstvo, da imam vpliv, opominjajo drugi. Imam srečo, da ne kadim in se ne drogiram. Res je, da tu in tam kaj popijem, a saj sem vendar stara 27 let. To, da imam roza lase, morda kakšnim staršem ni všeč, ker se želijo njihovi otroci zaradi mene pobarvati." Ko jo vprašam, ali se barve kdaj naveliča, mi odgovori: "Roza barva je postala moja prepoznavna lastnost in mislim, da bi bila napaka velika, če bi se prebarvala."

Časa nimava na pretek, čez eno uro mora Nika prevzeti nagrado za Cosmo vplivnico leta, ki smo ji jo podelili njeni oboževalci, spletni sledilci in naše uredništvo.

Edina možnost, ki jo imava, je intervju v zakulisju dogajanja, med stoli, ki niso v uporabi, tehnično opremo in plašči ekipe, ki je pripravila dogodek. Nike nepopolna situacija sploh ne moti, k meni si povleče stol in se z zanimanjem nagne naprej, komolce nasloni na stegna, glavo pa na dlani pred sabo.

Nasmeh se ji razteza od ušesa do ušesa. Njeno ličilo je temno in profesionalno izdelano, zato me preseneti, da se je naličila sama.

"Vaja dela mojstra," pomežikne. Njena pozitivna energija je nalezljiva, a to ne pomeni, da Nika Zorjan ni trd oreh. Punca dobro ve, kaj dela. Njena ekipa jo je medijsko dobro usposobila, zato je pripravljena z javnostjo deliti samo tisto, kar sama hoče.

Od leta 2012, ko je sodelovala na oddaji Misija Evrovizija, njena kariera iz leta v leto bolj cveti. "Resničnostni šovi v Sloveniji so za nadobudne pevce lahko samo pozitivna stvar. Situacija pa je taka, da producente teh oddaj zanimaš samo, ko si tam. Ko pa se šov konča, si prepuščen samemu sebi. Če takrat ne izkoristiš priložnosti in se ne povežeš s pravimi ljudmi, nisi veliko naredil," se spominja svojih začetkov.

Vero v to, da njena glasbena pot nekam vodi in da ima kot pevka možnost za uspeh, je dobila, ko je spoznala svojo sedanjo ekipo, ki je v njej prepoznala potencial in se z njo ujela tudi v razmišljanju.

"Rada imam to, da je nad mano nekdo, ki me usmerja. Takšna pač sem, takšne smo strelke." Njen menedžer je slovenski širši javnosti dobro poznan glasbenik Raay, pod okriljem njegove žene Marjetke, s katero jo skupaj radi mahneta na Šmarno goro, pa Nika uči tudi solopetje.

Gre za popolno kombinacijo obeh njenih poklicev, poklica pevke in učiteljice razrednega pouka, za kar se je izšolala na pedagoški fakulteti v Mariboru. "Prihodnost me ne skrbi. Vem, da bom lahko počela tisto, kar me veseli. Če ustvarjanje glasbe in nastopanje zatajita, imam zaledje – poučevanja petja."

O prihodnosti nikoli ni dvomila, tudi ko je bila še majhna, je vsem govorila, da bo, ko bo velika, postala slavna pevka. Pravi, da nikoli ni niti pomislila, da bi odnehala in zakopala svoje glasbene sanje.

"Glasba mi pomeni vse. Če bi mi dali na izbiro, da izgubim glas ali umrem, bi raje umrla,"

... prepričano in abstraktno pojasni pevka. Verjetno je za to krivo dejstvo, da je odraščala v družini, ki jo je vedno podpirala, in da se z glasbo ukvarjata tudi njen oče in sestra. "Vsa moja družina je živela za to, da bi mi uspelo v glasbenem svetu. Zelo sem jim hvaležna, da so me v obdobju, ko nismo imeli denarja, vsak teden vozili v Ljubljano na snemanje Misije Evrovizije in se tako trudili zame."

Danes je ves ta trud poplačan. Niko pozna vsa Slovenija, spoznava pa jo tudi Hrvaška, kjer je pozornost občinstva vzbudila na festivalu CMC, kamor se je prijavila po čistem naključju.

"Pričakovala sem, da bodo Hrvati o meni pisali kot o še eni Slovenki, ki poskuša prodreti na njihov trg, zgodilo pa se je ravno obratno. Vzeli so me za svojo." Ta mesec se bo na YouTubu zaključila spletna oddaja Rap Camp, kjer se je Nika preizkusila kot voditeljica.

"Kar naenkrat moram govoriti hrvaško," se zasmeji. "Raaya sem vprašala, ali so se morda zmotili, ko so me povabili k sodelovanju, pa je bil tudi on enako presenečen." Njena pot je še dolga. Z veseljem bi osvojila tudi srca ljudi po svetu. "Rada bi dosegla še več. Nastopala bi po tujini, tudi družino si še želim imeti pa poroko. Sicer sem v enem intervjuju dejala, da bi se rada poročila do 30. leta, a zdaj sem že skoraj tam," se namuzne.

Izkoristim trenutek, da jo povprašam o Roku Piletiču iz dua BQL, s katerim jo povezujejo že nekaj mesecev. Nika ničesar ne zanika, a tudi potrditi ne želi.

Morda ne sme? Izdaja jo le nerodni nasmešek, ki je videti neverjetno zaljubljeno. Tudi na vprašanje, kako so videti zmenki, ko si slaven, ne zna odgovoriti.

"Iskreno: nisem šla na noben zmenek, saj sem bila pred 'tem' sedem let v razmerju," nekoliko sramežljivo odgovori. Pred tem? Mislim, da imamo odgovor. "Glasbeni par sva zagotovo, če je kaj več med nama, veva midva, na vas pa je, da sprašujete," se izmaže.

Za marsikatere zvezdnike je pomembno, da v javnosti ohranjajo status samca ali samice, saj naj bi bilo to dobro za njihovo kariero. Moške pozornosti simpatični Niki v resnici ne primanjkuje. "Prejemam vse od lepih sporočil do slik intimnih predelov. Pred časom sem vsak teden dobivala lastnoročno napisana pisma, na katerih je bila le ena beseda, skupaj pa so sestavljale sporočilo. Sprva se mi je zdelo še zanimivo, potem pa je postalo kar srhljivo," opiše pretekle izkušnje.

Ljubezen, sploh pa zlomljeno srce, sta tudi za Niko največji navdih za ustvarjanje. Pravi, da se je včasih zelo hitro zaljubila in bila posledično tudi pogosto razočarana. "Takrat se čustva kar zlijejo na papir," iskreno pove. "Morda sem na zunaj videti kot zelo močna ženska, a sem zelo krhko dekle, ki se hitro zjoče," prizna.

Nekoliko več težav ima, ko pride do iskanja modnega navdiha. "Če nekaj vidim, vem, ali je dobro ali ne, sem pa zelo slaba, ko pride do tega, da moram v trgovino in si sestaviti neki stajling," prizna. "Zaradi pojavljanja na številnih dogodkih ne morem istih oblačil nositi več kot dvakrat ali trikrat. Oblačila se mi zato nabirajo v omari."

Ni lahko biti zvezda. Oblek, ki ti ne služijo več, ne moreš kar tako podariti dobrodelni organizaciji, saj so kosi primerni za na oder in ne za nošenje vsak dan.

Nika dejstva, da je prav zares zvezda, sploh ne opazi. Pravi, da je to zanjo nekaj običajnega, njen življenjski stil. Če ne bi imela glasbenega talenta, pravi, da bi želela delati v knjigarni ali imeti svojo pivnico, saj obožuje piva in vzdušje, ki ga imajo pivnice po svetu.

V prostem času, ki ga nima veliko, rada bere motivacijske knjige, ki jo polnijo z energijo. "Zelo težko se odklopim od svojega poklica, letos na primer sploh nisem bila na počitnicah, čeprav si želim, da bi lahko šla. Morda si bom zdaj, decembra vzela kaj časa … Aja, ne, ne morem, ker imam vsak konec tedna nastop. Januarja. Ja, morda mi bo takrat uspelo," razmišlja na glas.

"Tudi zvečer, preden zaspim, razmišljam o delu," opiše svoj hitri in stresni ritem življenja, ki ji po njenih besedah trenutno ustreza. Kljub temu prizna, da je pri svojem delu zelo neorganizirana. "Pogosto se zgodi, da zaradi moje neorganiziranosti vsi krčijo name," se nasmehne.

Razkrije tudi svojo slabo navado: "Že vse življenje si grizem nohte."

Morda je to način, s katerim odpravlja stres in napetost, ki jo obdajata, ali pa je kriv tok časa, ki jo skrbi. "Kmalu bom stopila v trideseta, moji starši se starajo, življenje tako hitro beži. Iskreno se bojim izgubiti bližnje, včasih celo preveč razmišljam o tem," svoje občutke deli z mano. Nika jih bo v začetku decembra sicer napolnila sedemindvajset, a sama pravi, da se še vedno počuti kot velik otrok, ki šele začenja živeti.

Nagrado Cosmo vplivnice je dobila z razlogom. S svojim pozitivnim zgledom vpliva na najmlajšo generacijo, hkrati pa je zdrava predstavnica milenijske generacije.

Ve, da s prepoznavnostjo pride tudi odgovornost. Dekletom, ki si želijo stopati po njeni poti, svetuje, naj se ne prenaglijo in ne začnejo prehitro. "Včasih se zgodi, da mladi zaradi prezgodnje kariere izgubijo otroštvo, prav tako še ne morejo zares razmišljati s svojo glavo," pravi.​ Za svoj najvidnejši vpliv pa navaja nekaj neobičajnega. Promocijo prekmurščine. Ravno takrat se nama v sobi pridruži Nikin prijatelj in režiser Niko. Prijatelja se pozdravita v prekmurščini, ki me popolnoma zmede. "Se mi zdi, da je lepo biti ponosen na svojo zapuščino. Nekateri mladi, ko pridejo v Ljubljano, takoj prevzamejo ljubljanski dialekt. To se mi ne zdi v redu. Res je, da je prekmurščina zelo posebna in se trudiš govoriti tako, da te vsi razumejo, ampak včasih je asimilacija prehuda," razloži vplivnica, ki ni samo to.

Do podelitve nagrad manjka samo še nekaj minut, obe stečeva v dvorano in se pripraviva na slavnostni dogodek. Ko ji odgovorna urednica podeli stekleno plaketo, je videti navdušena. "Vedno sem brala Cosmo in v veliko čast mi je, da sem lahko na naslovnici. Če sem iskrena, je bila to ena izmed mojih največjih želja."

Intervju je bil pripravljen kot naslovna zgodba decembrske številke revije Cosmopolitan Slovenija

Besedilo: Anamarija Lukovac Fotografije: Ana Gregorič

Stilistka: Maja Sotošek

Asistentka stilistke: Nina Vidrih

Lasje: Kristijan za Kiki's Hair Slovenia

Ličenje: Sandra Pranjič za Sfumato Makeup

Manikira: Viki's Place

Lokacija: Intercontinental Ljubljana, Slovenska cesta 59, 1000 Ljubljana