VODO, v kateri kuhaš testenine, zlivaš v odtok? NIKAR (to je razlog, zakaj 🤯)

Ali po kuhanju testenine preprosto odcediš v kuhinjskem umivalniku? Ustavi se za trenutek, saj obstaja dober razlog, zakaj tega od zdaj naprej nikoli več ne boš storila. 

VODO, v kateri kuhaš testenine, zlivaš v odtok? NIKAR (to je razlog, zakaj 🤯) (foto: Profimedia) Profimedia
10. 9. 2023

Špageti z mesno omako, fetučini z rikoto in špinačo, testenine z jajcem in slanino, s tuno ali testenine z omako arrabbiata ... Lahko bi jih jedli vsak dan. Preproste so za pripravo, hitro so pripravljene in pripravimo jih lahko na toliko raznolikih načinov.

Vendar pa vsi pri kuhanju testenin naredimo tipično napako – po kuhanju vodo, v kateri so se kuhale testenine, preprosto izlijemo v odtok.

Preberi, zakaj te vode ne bi smela zavreči ...

Testenine so – tako kot krompir – škrobnato živilo. Med kuhanjem se škrob sprosti v vodo in zato voda postane motna.

Kuharji pravijo tej vodi tudi »tekoče zlato« – voda je namreč veliko bolj uporabna, kot ste verjetno mislili.

Ko kuhaš testenine, zelo verjetno načrtuješ tudi pripravo omake ali pesta denimo. In za to bo odlična voda od testenin!

Ko vodo dodaš katerikoli vroči maščobi – oljčno olje, maslo … – nastane fantastična kremasta, gladka omaka, ki se lepo prepoji s testeninami. Ta motna tekočina deluje namreč kot naravno sredstvo za zgoščevanje. Poleg tega lahko z vodo od testenin okrepiš arome tvojih jedi.

Torej, namesto da naslednjič vodo, v kateri so se kuhale testenine, zliješ naravnost v odtok, jo vsaj del prihranitza nadaljnje kuhanje in pripravo še več slastnih zdravih jedi. Nekaj vode preprosto zajemi z zajemalko preden odcediš testenine.

Kako še lahko uporabiš vodo:

Voda naj bi bila odlična tudi za pripravo kruha – ker naj bi pomagala pri vzhajanju. Vodo, ki bi jo sicer uporabila v receptu, zamenjaj z vodo od testenin. Prej le preveri, da ni preslana.

Če testenin ne pripravljaš pogosto, lahko nekaj vode tudi zamrzneš. Kar v modelčku za led denimo.

Ali lahko vroča voda poškoduje odtočno cev?

Odvisno od materiala, iz katerega so narejene cevi. Načeloma ni treba skrbeti, da bi še vroča voda poškodovala odtočno cev. Seveda se je preventivno vedno bolje prepričati iz kakšnega materiala so cevi in kako visoke temperature lahko prenesejo.

Preberi več na Aktivni.si

Fotografije: Profimedia