Ustvarjalec Aljaž Vidrajz in njegovi mozaiki

Mozaik je igra svetlobe, barve, odsevov in materiala, ki skupaj soustvarjajo harmonijo.

5. 5. 2013

"Mozaik je umetnost, ki zahteva ogromno časa, preciznosti in razumevanja materialov, njen rezultat pa je umetnina tisočerih koščkov," je uredništvu revije Lisa zaupal Aljaž Vidrajz, ki se je za mojstra mozaika izobrazil v Italiji.

vidrajz"Na šoli mozaika in mozaične umetnosti v Spilimbergu (Scuola mosaicisti del Friuli), ki velja za najboljšo šolo mozaika v svetovnem merilu. Šolanje poteka tri leta in se osredotoča izključno na mozaik v vseh različicah, od rimske, prek bizantinske in moderne, pa vse do sodobne tehnike," je dejal umetnik, ki se je po končanem šolanju v Sloveniji začel ukvarjati z izdelavo unikatnih mozaikov po naročilu in voditi tečaje mozaika.

"Pri svojem delu uporabljam različne materiale – od ročno delanega beneškega stekla do zlata in poldragih kamnov ter marmorja. Mozaik pa je tudi odlična platforma za bolj nenavadne materiale, kot so gumbi, nakit, vijaki, lubje, igrače in preostali predmeti iz vsakdanjega življenja."

In kako vse skupaj poteka?

"Iz kosa materiala je treba s posebnim kladivcem (martellino) izsekati primerne koščke, ki jih nato s pinceto sestavim v želeno sliko. Pri tem so pomembne različne mozaične tehnike, s katerimi se lahko spoznate tudi na tedenskih ali vikend delavnicah mozaika v mojem ateljeju," je še dodal Aljaž, ki s pomočjo mozaične tehnike ustvarja uporabne predmete – vaze, krožnike, mize ... – pa tudi replike antičnih mozaikov, interpretacije znanih slik, umetniške inštalacije in avtorske stvaritve.

"Mozaik je prav zaradi svoje raznolikosti tako zelo vsestranski, da se lahko v njem najde prav vsak, željan ustvarjanja in sprostitve."