Tudi ti naravnost obožuješ Prijatelje? TO je en razlog več, zakaj jih boš imela ŠE RAJE!

Ko boš prebrala tole, jih boš ob koncu zadnje sezone takoj začela gledati spet od začetka!

Tudi ti naravnost obožuješ Prijatelje? TO je en razlog več, zakaj jih boš imela ŠE RAJE! (foto: Profimedia) Profimedia
2. 5. 2019

Priznamo, tudi dekleta v Cosmo uredništvu naravnost obožujemo Prijatelje in jih gledamo ob vsaki priložnosti, ki se nam ponudi. Je brezčasna, klasična serija, katere se nikoli naveličaš, četudi jo gledaš 15 krat zapored. Ko imaš slab dan, te v hipu spravi v dobro voljo in verjetno je tudi to razlog, zakaj jo imajo ljudje po svetu tako radi.

Morda bi kdo rekel, da je gledati vse sezone Prijateljev po 3, 4, 5 krat pretiravanje in izguba časa, a sodeč po zadnjih raziskavah, gre za koristno preživet čas, saj naj bi imeli ti brezčasni liki in njihova zanimiva življenja pozitiven vpliv na duševno zdravje.

Kdo bi si mislil, kaj? (Pssst, po tihem smo vsi to vedeli. 😜)

Kot je za spletni portal Metro povedal klinični psiholog Marc Hekster, "po 20 letih dela s tistimi, ki imajo težave s tesnobo, lahko zaključim, da je, poleg drugih faktorjev, trik za ublažitev tesnobe ponavljajoča se in relacijska narava serij, kot sta Prijatelji in Veliki pokovci."

"Tesnoba je pravzaprav alarmni sistem človekovega uma, ki sporoča, da je nekaj narobe, in je navadno rezultat zadržanih in nepredelanih čustev," poudarja. "Če oseba ne najde načina, kako bi se izrazila, se sproži alarm, kar za osebo, ki ima težave s tesnobo, ni ravno prijetno."

Rešitev problemov likov v seriji lahko tako ljudem ponudi tolažbo in občutek bega pred realnostjo.

Pri gledanju Prijateljev gre za izkušnjo popravljanja; gledanje likov v seriji, ki imajo ponavljajoče se skrbi, za katere se vedno najde rešitev, najpogosteje v kontekstu drugih razmerij v njihovem življenju.

"Fokus vsake epizode so kompleksne težave, ki jih znotraj razmerij razrešijo, kar je bistvo serije. Gre za čisti beg pred realnostjo," pove Hekster in zaključi, da je predvidljivost serije tisto, zaradi česar je tako pomirjujoča.

*Hiti gledati naslednjo epizodo Prijateljev.*

Pripravila: Nika Švajncer

Fotografije: Profimedia

Preberi še: Instagramerke so se to poročno sezono zaljubile v TE oblekce (želela jih boš imeti)

Priporočamo tudi: TOLIKO kilometrov še lahko v resnici prevoziš, ko se ti vklopi LUČKA