Tudi tebe (žalostna) GLASBA najbolj potolaži, ko imaš zlomljeno srce? To je RAZLOG ...

Si se kdaj spraševala, zakaj gresta zlomljeno srce in glasba z roko v roki? Odkrili smo, kaj se skriva za tem!

Tudi tebe (žalostna) GLASBA najbolj potolaži, ko imaš zlomljeno srce? To je RAZLOG ... (foto: Profimedia) Profimedia
23. 3. 2021

Pravijo, da čas celi rane. A včasih preprosto ne moreš čakati. Potrebuješ protibolečinsko sredstvo. Takrat se zatečeš h glasbi.

In videti je, da je gravitacijska sila, ki nas v tem težkem obdobju vse bolj vleče h glasbi, skoraj tako univerzalna kot samo zlomljeno srce.

A zakaj točno glasba in zlomljeno srce bolje "pašeta" skupaj kot vidva z bivšim?

Glasbena terapevtka dr. Hilary Moss ima morda odgovor. "Glasba premeša čustva," pravi. "Z njimi se poveže. Na primer; glasba na pogrebih je običajno del, ko ljudje jočejo, in ko to pesem slišimo kasneje, nas spomni na osebo, ki je umrla."

Kot pravi psihoterapevtka in svetovalka za odnose, Lisa O'Hara, je lahko to, da se prepustimo čustvom, ki jih iz nas izvabi žalostna pesem, pravzaprav zelo koristna vaja. "Glasba lahko izvabi spomine in se nam pomaga povezati s telesno izkušnjo izgube ter nam omogoči, da svojo bolečino izrazimo skozi solze," pravi O'Hara.

"Nekateri ljudje pravijo, da se po joku počutijo veliko bolje."

A vendar O'Hara opozarja, da tovrstno vedenje ne pomaga čisto vsakemu, ki se sooča z zlomljenim srcem. "Za nekoga, ki mu bolj leži kognitivni, aktivni način soočanja, ima lahko poslušanje glasbe prav nasproten učinek."

Kar pomeni, da če si oseba, ki se ji kazanje čustev in pogovor o njih ne zdi koristno, morda Adelina pesem 'Someone like you' ni ravno prava izbira zate. Namesto tega bi ti morda bolj ležale kakšne spodbudne pesmi, kot je 'Survivor' od Destiny's Child.

"Glasba spodbudi srčni utrip in prekrvavitev, kar poveča občutek živahnosti in upanja," razlaga psihoterapevt Mark O’Connel.

Glasba nam ne samo olajša vse skupaj (ne glede na to, kako se soočamo s čustvi po razpadu zveze), ampak nam lahko pomaga tudi pravilno razumeti in predelati preteklost. To pa je ključni korak, ki nam omogoča, da živimo naprej.

Psihologinja dr. Krystine Batcho glasbo opredeljuje kot "eno najbolj močnih" sprožilcev nostalgije.

Pesmi z besedilom o minevanju časa ali oblikovanju identitete so znane po tem, da so nostalgične, a vendar nekatere pri določenih osebah iz osebnega razloga spodbujajo sladko-grenko hrepenenje po preteklosti.

"Nekatera glasba ni sama po sebi nostalgična, ampak takšna postane, ker jo povežemo z nečim v našem življenju, kot je na primer pesem, ki je tisto večer igrala na maturantskem plesu, ali poročna pesem," pravi dr. Batchova. Čeprav t. i. flashbacki oziroma nenadni spomini na določene trenutke lahko na kratko zabolijo, pa zmeraj ne pomenijo slabih novic.

"Nostalgija in prosocialna čustva, kot sta odpuščanje in sočutje, so medsebojno odvisni. Nostalgija je prav tako povezana s sposobnostjo reševanja težav in preprečuje osamljenost," dodaja dr. Batchova.

"Če si nostalgična, si lahko nazaj prikličeš spomine na dobro, zdravo in ljubeče razmerje, ki ti daje upanje, da četudi se ni obneslo, to še ne pomeni, da bo enako pri bodočih razmerjih."

Kot prava prijateljica je glasba vedno ob nas, tako v dobrih kot slabih trenutkih.

"Z žalovanjem opišemo obdobje, ki sledi izgubi," zaključuje O'Hara. "Za nekatere je lahko del tega prav poslušanje ene pesmi znova in znova. In če si uspešna pri prebolevanju izgube, sčasoma ugotoviš, da si je pravzaprav ne želiš več slišati. Morda boš začela poslušati drugo vrsto glasbe, in to je lahko zelo zgovoren znak, da ti uspeva živeti naprej."

Gif: Giphy.com

Preberi še: "Pri 23-ih sem se ločila, saj sem spoznala, da ljubiti najboljšega prijatelja ni zmeraj dovolj ..." (iskrena izpoved)

Priporočamo tudi: "Potrebovala sva pavzo, da sva spoznala, kaj sva imela" (zgodbe parov, ki so naredili premor v zvezi)