Trik, s katerim v trenutku potolažiš jokajočega otroka

Jok dojenčka je lahko za starše izredno stresen, zato je dobro imeti skritega asa, s katerim lahko situacijo obrneš na bolje. (Ne spreglej videoposnetka na dnu članka!)

Trik, s katerim v trenutku potolažiš jokajočega otroka (foto: Profimedia) Profimedia
22. 12. 2017

1. Jokajoči dojenčki = napeti in žalostni starši?

Jok dojenčkov in malčkov je tako za starše kot tudi za babice, dedke, vzgojiteljice in druge osebe v otrokovem okolju stresen dejavnik. Še posebej stresno je to pri dojenčkih, ki svojega slabega počutja ali nezadovoljstva ne znajo izraziti drugače kot prek joka. Na drugi strani pa so potem utrujeni, žalostni in napeti starši, saj ne vedo, kako otroka pomiriti oziroma kaj je tisti dejavnik, zaradi katerega otrok joče.

Še toliko bolj je situacija 'neprijetna', če si ravno v vrsti na blagajni, ko otrok prične neutolažljivo jokati, okoli tebe pa ljudje samo zmajujejo z glavo (kot da v tistem trenutku potrebuješ še slabovoljne ljudi, ki vihajo nosove, namesto, da bi ponudili svojo pomoč).

2. Kaj storiti?

Najprej moraš globoko vdihniti, se pomiriti, kajti dojenček čuti tvojo napetost in nesproščenost, in v takem stanju ti ga zagotovo ne bo uspelo pomiriti. Ohrani mirno kri, glavno pokonci in si reci: "Imam to, zmorem to!"

Sledi drugi korak - interni trik, ki ga je javnosti predstavil ameriški pediater Robert Hamilton. Gre za poseben prijem, ki ga je doktor Hamilton poimenoval kar 'The Hold' (slovenski prevod: prijem).

Kot pediater dela že več kot 30 let in v tem času je pridobil ogromno izkušenj. Pravi, da je eden izmed izzivov, s katerimi se spopada veliko pediatrov, to, kako staršem sporočiti jasna in točna navodila glede določenih stvari, če njihov dojenček vmes ves čas glasno joka. 

V ta namen je razvil prijem, s katerim lahko dojenčka v trenutku potolažiš (točen potek si lahko ogledaš v spodnjem videoposnetku).

Doktor Hamilton pravi tako:

"Dojenčku na prsi najprej priviješ njegovo desno rokico, nato čez prekrižaš levo rokico in njegovo telo s sprednjim delom, tam kjer ima prekrižane rokice, nasloniš na svojo odprto dlan. Pri tem s palcem in kazalcem podpiraš njegovo brado. Z drugo roko mu nudiš oporo pri nogicah oziroma pri ritki. In nato ga nežno pozibavaš."

Pri izvajanju prijema še opozarja, da mora dojenčkovo telo ves čas biti pod kotom 45 stopinj, kajti drugače mu glava lahko omahne vznak in s tem hitro izgubiš nadzor nad njegovim telesom. Na ta način lahko pride do nepotrebnih poškodb (vsi starši vedo, kako pomembno je, da dojenčkom ustrezno podpiramo glavico, kadar jih nosimo ali zibamo v naročju).

3. Ključne točke:

Pri izvajanju 'prijema' so ključne štiri točke, ki jih moraš imeti ves čas v mislih:

1. Nežnost! Dojenčki so majhni, drobni in zato prijem izvajamo nežno. Nežno ga držimo pri prekrižanih rokicah in ga nežno pozibavamo.

2. Prijem vedno izvajamo tako, da je otrokov položaj telesa pod kotom 45 stopinj.

3. Ta metoda umirajanja je najbolj uspešna v prvih treh mesecih po rojstvu, oziroma dokler dojenček ne postane pretežak za tako pozibavanje.

4. Prijem je v večini primerov, ko je treba otroka potolažiti, izredno uspešen, razen, če se razlogi za jok skrivajo v otrokovi lakoti ali slabem počutju (bolezen).

Oglej si še videoposnetek TUKAJ:

Pripravila: Tamara Bastarda
Vir: dailymail.co.uk

Preberi še: "To dela ženske osupljivo lepe!" pravijo moški

Priporočamo tudi: Nika Zorjan pred finalno oddajo Znan obraz ima svoj glas objavila čustven zapis, ki nam je dal misliti ...