TO so laži, ki jih vsi starši govorijo svojim otrokom

Starševstvo je eno najbolj nagrajujočih, neverjetnih, norih in izčrpajočih popotovanj, kar jih lahko doživimo. Nič na svetu te v resnici ne more pripraviti na to, kako čudovito, a hkrati noro bo, zato se le dobro primi in uživaj v vožnji!

TO so laži, ki jih vsi starši govorijo svojim otrokom (foto: Profimedia) Profimedia
20. 3. 2019

Seveda si preden postaneš starš, prisežeš, da nekaterih stvari ne boš nikoli počela, ampak enkrat, ko prečkaš ta most in se znajdeš v 24 ur na dan trajajoči službi vodiča, mentorja, odvetnika, prijatelja in starša, spoznaš, da vedno ne gre vse po načrtih.

In ja, svojim otrokom boš tu in tam tudi lagala, saj si kljub svojim super herojskim sposobnostim tudi ti ob koncu dneva samo človek.

Poglej, katere so najpogostejše laži, ki jih vsak starš reče svojemu otroku. Nekatere izmed njih so nedolžne, druge nekoliko manj in tretje naravnost smešne.

"Vse svoje otroke imam enako rada" ali "Rada te imam enako, kot tvojega brata/sestro"

Ne samo, da to nikakor ni res, ampak tudi otroci temu ne verjamejo! In kaj narediti, ko dobiš to vprašanje? Svojim otrokom povej, da imaš vsakega rada na drugačen način, kar je popolnoma normalno in v redu.

Otrok ni dobro primerjati in če bodo zaznali v tvojih besedah resnico, boste veliko bolj iskreni in čustveni drug do drugega.

"Za to ti ni treba skrbeti"

K vzgoju otroka spada tudi odgovarjanje na njihova mnoga vprašanja, kar je lahko na čase precej naporno – še posebej, ko so v tisti fazi, ko se vsako vprašanje začne (in nadaljuje) z "zakaj".

Zato jim boš seveda želela reči, naj jih nič ne skrbi, če te bodo vprašali kaj, kar se nanaša na "odrasle" zadeve. A bodi pozorna na kontekst. Takšna vprašanja se jim namreč pogosto porodijo, ko zaznajo družinski konflikt, finančne težave in podobno.

Namesto, da se temi izogneš v celoti, lahko otroku rečeš: "Vidim, da si zaskrbljen/-a in lahko se pogovoriva. Čeprav te skrbi, pa je to nekaj, kar morata starša rešiti sama."

"Premlad/-a si za to"

Otroci so zelo radovedna bitja in če jih bo nekaj zanimalo, bodo o tem tudi vprašali. Ne glede na to, kako neprijetno je lahko to zate.

Seveda je najlažje reči, da so za to premladi in pozabiti na vse skupaj. Ni pa to najboljša izbira. Zapomni si: če so dovolj stari, da vprašajo, so dovolj stari, da o tem vedo vsaj osnove. Zato naj bo odgovor preprost, lahko pa otroku kupiš tudi knjigo in ga skozi njo podučiš o določenih zadevah.

"Če boš šel/šla na faks, boš uspešen/-na"

Seveda to vselej ne drži. Vsak starš si želi, da bo njegov otrok v prihodnosti srečen in uspešen ter da bo dosegel svoje sanje. A pomembno je in pravzaprav ključno, da otroku pomagaš pokazati, kako si lahko ta uspeh sam prisluži.

Pomembno je, da najde ravnovesje med trdnim delom, željo po ciljih in dosežkih ter na drugi strani tem, da počne tisto, kar ga osrečuje.

"Saj veš, da Božiček vse vidi"

Niso vse laži slabe za otroka in njegov razvoj, zato ni nič narobe, če mu rečeš, da Božiček obstaja. Kar resnično šteje v tem primeru, je namen starša. S tem, ko mu rečeš, da Božiček obstaja, ohraniš njegovo otroško nedolžnost in čarobnost praznikov.

Kar pa ne pomeni, da reči "Božiček vse vidi" vedno dobra ideja. Seveda vemo, da je to laž, ampak rečemo zato, da bi se otrok lepše obnašal. Kar pa je pravzaprav dokaj strašljivo, če pomislimo na to, da otrok to razume, kot da ga nek starček ves čas opazuje.

"Če mi poveš po resnici, ne bo težav"

Vsak otrok občasno zaide v težave in včasih je lahko njihova transgresija precej velika. V takšnih primerih seveda hočeš stvari priti do dna. In laž, ki ti lahko pri tem pomaga, je, da mu rečeš, da je lahko iskren s tabo – brez posledic.

No, vseeno je bolje, če si z njim iskrena, saj ti bo tako lažje zaupal tudi v bodoče, še posebej, če bo kdaj imel kakšno resno težavo.

"Tvoj obraz bo ostal takšen"

Saj veš, to so nam starši rekli takrat, ko smo delali kakšne grimase. 🤣

In enako velja za "Če pogoltneš žvečilko, bo tam ostala za vedno" in "Če poješ grozdne ali jabolčne peške, bo v tvojem trebuhu zraslo drevo".

"Ta risba je fantastična"

Brez dvoma vsak starš ve, kako težko je včasih pohvaliti otrokovo risbo, ki bolj kot na kaj drugega spominja na zmazek oziroma skulpturo z nekega drugega planeta.

Četudi se ti ne sanja, kaj je tvoj otrok narisal oziroma izdelal, se moraš pretvarjati, da veš. V vsakem otroku se skriva majhen umetnik, se strinjaš? Pomembno je, da ta kreativni razvoj tudi spodbujaš.

"Nimaš razloga, da bi se jezil/-a"

Starejši smo vajeni večjih, resnejših problemov, zato ni nič presenetljivega, da se nam zdijo težave otrok praktično brezvezne. Otroku pade kepica sladoleda na tla in ti mu preprosto rečeš "Nič hudega, gremo po novega", kajne?

Ampak to ni najboljši način. Resnica je namreč, da otroku to predstavlja veliko večjo težavo, zato ga boš s tem, ko mu boš rekla, da to ni nič, samo zmedla. Popolnoma v redu je, če je zaradi tega razburjen, ne glede na to, ali se tebi to zdi vredno ali ne. Zato je najbolje, da ga preprosto skušaš potolažiti.

"Tole bo mene bolelo bolj kot tebe"

Poznano, kajne? Čeprav s tem želimo z otrokom sočustvovati, je bolje, da tega ne rečemo, saj ni res. Seveda bo bolj bolelo njega kot tebe.

Enako velja za igle. Če ne obiskujeta zdravnika, pri katerem igle čudežno ne bolijo, potem daš otroku s tem v hipu vedeti, da ti ne more zaupati.

"Točno vem, kaj počnem"

Mnogim staršem je težko ves čas vedeti, ali delajo prav ali ne. Vzgoja otroka pač ni mačji kašelj. Zato je popolnoma v redu, da otroku rečeš, da veš, kaj se dogaja in da boš vse uredila, četudi se ti ne sanja, kako.

"Veliki fantje ne jokajo"

Ta laž je lahko še posebej toksična. Ko fantom rečemo, da ne smejo jokati, biti ranljivi in naj bodo močni, morda mislimo, da jim pomagamo dozoreti, a posledica je lahko zelo negativna. To namreč povzroči, da bodo svojo žalost, tesnobo, bolečino, osamljenost in druga "težka" čustva izrazili na drugačen način, najpogosteje skozi jezo.

Po predlogi Cat Lafuente povzela in priredila N. Š.

Preberi še: Ženske s temi 3 lastnostmi zelo dobro vedo, kako dobiti moškega (in ga obdržati)

Priporočamo tudi: Awwwww! Najboljši partnerji so rojeni v TEH 3 astro znamenjih