Tibetanska tipologija osebnosti ti razkriva KDO SI in KAJ POTREBUJEŠ, da bi bila srečna!

Kdo si in kaj potrebuješ, da bi bila srečna? Kaj te zanima in kam te vodi pot v življenju? Kakšno je tvoje "poslanstvo"? Poišči odgovor v tibetanski tipologiji osebnosti.

Tibetanska tipologija osebnosti ti razkriva KDO SI in KAJ POTREBUJEŠ, da bi bila srečna! (foto: Shutterstock) Shutterstock
4. 12. 2016

Odgovore na vsa ta vprašanja najdemo v samostanih, ki ležijo visoko v Himalaji. Od tod izvira tibetanska tipologija osebnosti, ki se naslanja na budistično filozofijo in nam pomaga odkrivati same sebe.

Gerti Samel, urednica rubrike Zdravje pri nemškem Cosmopolitanu, se je odpravila v Tibet, kjer je raziskovala metode in načela tibetanske medicine. V Ramsali, kjer stoji Inštitut za tibetansko medicino, je od tamkajšnjih zdravnikov dobila mnogo informacij o načinih tako sodobnega kot tradicionalnega zdravljenja ter o etičnih načelih, psihologiji in filozofiji, ki vladajo miselnosti Tibetancev.

Med drugim je izvedela za tipologijo osebnosti, ki je tam močno cenjena. Pred letom dni je o svojih izsledkih in ugotovitvah napisala tudi knjigo, ki je izšla v Nemčiji, pa tudi na Češkem in Poljskem, žal pa ne tudi v Sloveniji. Drobec iz nje vam predstavljamo v tem članku.

Tibetanska tipologija osebnosti

Nauk z drugega konca sveta pravi, da človek pride na ta svet kot neobdelan diamant, ki ga fino obrusi življenje. Naš cilj v življenju je, da postanemo močni, premagamo slabosti, da se ob koncu življenja svetlikamo kot največkaratni diamanti.

Tibetanci ločijo tri energije, ki krožijo po človeku. Imenujejo se Lung, Tripa in Baeken. To so izrazi, ki jih zanje uporabljajo v Tibetu in jih nismo prevedli, saj je tudi avtorica Gerti Samel ostala zvesta originalnim poimenovanjem.

Vsaki od energij pripada določen – ne nujno samo en – osnovni element. Teh je pet: voda, zrak, zemlja, ogenj, vesolje, na njihovi podlagi pa Tibetanci ločijo sedem tipov osebnosti. Pri treh glavnih tipih prevladuje ena energija, pri treh mešanih tipih sta v ospredju dve energiji, pri sedmem tipu pa so vse tri energije enakovredno izražene v človeku.

Kateri tip ste?

Če vas zanima, kateremu tipu osebnosti pripadate in kakšne so njegove oziroma vaše značilnosti ter tako doseči dobre odnose s soljudmi in delovne uspehe, in to, kako se pokazati v najboljši luči, rešite test, ki je pred vami. Pri vsakem vprašanju zaznamujte tisto trditev, ki za vas najbolj velja, nato pa seštejte odgovore za vsako energijo ločeno.

Značilnost: Lung / Tripa / Baeken

Postava: vitka / športna, krepka / polna, robata

Koža: suha / mastna, svetleča / gladka

Prebava: spremenljiva, občutljiva / dobra, brez težav / počasna

Spanje: nemiren spanec / trden, ga ne potrebujem veliko / spim kot top, potrebujem ga veliko

Besedno izražanje: hitro, duhovito / jasno / tiho, redkobesedno

Energičnost: hiperaktivna, hitro izčrpana / dinamična, polna energije / vztrajna, gibljem se počasi

Osebnost: zmedena, kreativna, občutljiva / vzkipljiva, strastna, močne volje / realistična, skrbna, praktična

Cilji, ideali: polna novih idej / angažirana, celo fanatična / trdno začrtani cilji

Socialnost: zlahka navezujem stike, moja prijateljstva so trajna / sem izbirčna, slabe odnose prekinem / zelo družabna, prijateljstvo negujem vse življenje

Razum: hitro si zapomnim in tudi hitro pozabim / mislim analitično, moje mnenje je vedno ostro / vse tehtno premislim, kar si enkrat zapomnim, nikoli ne pozabim

Sem bolj: boječa, zaskrbljena / pustolovska, pogumna / mirna, stabilna, hladnokrvna

Sem bolj: spontana / aktivna / pasivna

Sem bolj: lahkomiselna / preveč kritična / zaupljiva

Slabe lastnosti: labilna, nezanesljiva / nagle jeze / trmasta

Slabe lastnosti: samouničevalna / egoistična / apatična

Slabe lastnosti: muhasta / dominantna / lena

Vrednote: duhovnost / delovni uspehi, slava, videz / varnost, umirjeno življenje, družina

Denar: zapravljam, nakupujem spontano, denar mi ne pomeni veliko / preračunljiva, veliko mi pomenijo statusni simboli, sem dobro situirana / varčna, varčujem za slabe čase

Vreme, ki mi je všeč: toplo, sončno, lahko tudi vlažno / hladni, jasni dnevi z nekoliko vetra / toplo, suho

Vreme, ki ga ne maram: mraz in mrzel veter / vročina, močno sonce / mrzlo, vlažno, megleno

Pri vsaki rubriki preštejte število obkroženih odgovorov. Če ste v rubriki Lung obkrožili več kot 12 odgovorov, ste vila. Več kot 12 odgovorov v rubriki Tripa pove, da ste kraljica; če pa ste več kot 12 odgovorov obkrožili v rubriki Baeken, ste mirna. Če prevladujejo odgovori v rubrikah Lung in Tripa, ste impulzivna; če so pretežno v rubrikah Lung in Baeken, ste razmišljajoča, če v rubrikah Tripa in Baeken, ste suverena. Če ste obkrožili od 6 do 8 odgovorov v vsaki rubriki, ste srečna.

Vila

Energija: Lung.

Element: Zrak, vesolje.

Bistvo: Z vami je treba ravnati v rokavicah, saj ste izredno nežno bitje, zamaje vas že najrahlejši vetrc. Vaše odlike se izražajo predvsem na delovnem področju. Vaš nepremagljivi šesti čut vas nikoli ne pusti na cedilu. Veljate za spontano osebo z nenavadnimi nazori. Kadar ste zadovoljne, kar prekipevate od dobre volje, saj se rade smejete, pojete in uživate v globokih duhovnih debatah. Največ energije vam pobere jo stres, časovna stiska in prevelika odgovornost. V fazi izčrpanosti ste raztresene, nezanesljive, navadno se iz vas ulije ploha nepovezanih besed. Kadar vas pretirano skrbi, vas muči nespečnost.

Problem: Ste precej zmedena oseba, manjka vam stabilnosti zemlje in moči ognja.

Življenjska naloga: Rednost, stalnost.

Pot do sreče: Organizirano in urejeno življenje ter odnosi, ki vam dajejo moč. Jejte in spite redno ter pazite na prosti čas, ki pomirja vaše živce in blagodejno vpliva na dušo.

Razumete se z: Ste impulzivne, razmišljajoče in srečne, zato potrebujete zelo prizemljenega partnerja.

Ne razumete se s: kraljico, suvereno, mirno.

Kraljica

Energija: Tripa.

Element: Ogenj.

Bistvo: Natanko veste, kaj hočete, to pa je vedno više in vedno več. Ambicioznost in prevlada sta vam v krvi, ravno tako kot želja po oblasti in nadrejenosti. Ste ponosne in strastne ter vedno na preži za novimi izzivi. Dvom vase in poraz sta vam tuja. Pod stresom postanete vzkipljive.

Problem: Zelo težko kontrolirate svoj temperament.

Življenjska naloga: Naučite se konstruktivno preusmerjati svojo agresivno energijo ter naklonite pozornost tudi drugim ljudem, ne le sebi.

Pot do sreče: Poskusite razvijati kvalitete, kot so: obzirnost, sočutje, potrpežljivost in tolerantnost. Včasih potisnite svoje ambicije na stranski tir in se sprostite z jogo ali meditacijo. Vaš največji problem je pretirana zagnanost; tako pri športu kot na delu in v zasebnem življenju. Brzdajte svojo vročekrvnost, pa bodo tudi napadi besa redkejši.

Razumete se z: impulzivno, suvereno, srečno. Partner mora biti urejen, stati mora na trdih tleh.

Ne razumete se z: vilo, mirno, razmišljajočo.

Mirna

Energija: Baken.

Element: Voda, zemlja.

Bistvo: Všeč vam je urejenost, harmoničnost in domačnost. Ste zelo praktične. Zaradi vaše skrbne in odprte narave se človek v vaši bližini zelo dobro počuti. Veljate za zelo miroljubne. Ste zelo zanesljive in svoje obveznosti jemljete resno. Zelo redko si premislite; tudi v ljubezni. Ko podarite srce, je to za večno.

Problem: Preveč ste lagodne.

Življenjska naloga: Ne zapirajte se vase. Pozabite na svoje obrambne mehanizme in se odprite ljudem, ki vas obdajajo.

Pot do sreče: Prepustite se pustolovščinam in izzivom, ki vam razgibajo dušo in telo. Razmigajte ude, premaknite pohištvo in staro kramo zmečite stran. Počutile se boste lažje in lahkotnejše.

Razumete se z: razmišljajočo, suvereno, srečno. Partner mora iti v korak z vami.

Ne razumete se z: vilo, kraljico, impulzivno.

Impulzivna

Energija: Lung, tripa.

Element: Zrak, vesolje, ogenj.

Bistvo: Ste samovoljne, radožive in občutljive. Zaradi ognja in zraka ste kreativne in imate veliko energije. V vašem življenju se ves čas nekaj dogaja in pogosto menjate bregove. Imate genialne ideje, ki navadno ne ostanejo neopažene. Kadar v vas prevladujeta ogenj ali zrak, se tudi športno udejstvujete, na dan pa pride vaš intuitivni in kreativni potencial. Vedno se borite za svoje cilje, za katere ste pripravljene marsikaj žrtvovati. Ko dobite delovno nalogo, kaj hitro postanete obsedene z delom.

Problem: Preveč ste čustvene. Preveč se prepustite idejam in željam, ki jih imate.

Življenjska naloga: Prizemljite se! Globoka čustva vas vedno pripeljejo na napačno pot.

Pot do sreče: Pomirite svojega nemirnega duha. Poskusite z meditacijo in aktivnostmi, ki sproščajo in pomirjajo; recimo delo na vrtu, štrikanje ... Poslušajte nasvete bolj praktičnih in prizemljenih ljudi, saj vam tega manjka.

Razumete se z: razmišljajočo, suvereno, srečno. Potrebujete pokončnega in poštenega partnerja.

Ne razumete se z: vilo, kraljico, mirno.

Razmišljajoča

Energija: Lung, baken.

Element: Zrak in vesolje, voda in zemlja.

Bistvo: Razpeti ste med dva lahka in dva težka elementa. Tako ste obenem mirne in družabne, lagodne in kreativne in vedno malce hladne. Pred odločitvami navadno dobro premislite; sprejmete jih modro, včasih se le preveč obotavljate.

Problem: Pri vseh stvareh, ki se jih lotite, vam manjka strasti.

Življenjska naloga: Rešite se depresivnosti! Kdaj pa boste živele, če ne zdaj?!

Pot do sreče: Manjka vam poguma in energije. Svoje občutke pretvorite v besede in jih dajte iz sebe. Ne pozabite na samozavest in si izborite svoj prostor pod soncem.

Razumete se z: vilo, razmišljajočo, impulzivno, suvereno, srečno. Potrebujete močnega partnerja.

Ne razumete se s: kraljico, mirno.

Suverena

Energija: Tripa, baken.

Element: Ogenj, voda, zemlja.

Bistvo: Po svetu hodite z močno voljo, rade ste nadrejene. Premagate skoraj vsako težavo in nič vam ni pretežko. Prepričane ste vase, ljubite avtoriteto in ljudi, ki vedo, kaj hočejo.

Problem: Preveč ste neobčutljive, nič vas ne vrže iz tira.

Življenjska naloga: Naučite se upoštevati tudi druge ljudi!

Pot do sreče: Ljudi, ki so bolj nežne narave, navadno kar spregledate. Tako kot slavite svoje uspehe, morate znati prenesti tudi kritiko na svoj račun. Prepustite se podvigom, za katere ne veste, kako se bodo končali. Življenje si naredite bolj lahkotno in spuščajte se v situacije, v katerih nimate vsega pod kontrolo; le tako se boste znebili nekaj samovšečnosti.

Razumete se z: impulzivno, razmišljajočo, srečno. Vaš partner mora imeti dovolj močno voljo, da vam bo kos.

Ne razumete se z: vilo, kraljico, mirno.

Srečna

Energija: Lung, tripa, baken.

Element: Zrak in vesolje, ogenj, voda in zemlja.

Bistvo: Spadate med deset odstotkov ljudi, v katerih so vse tri energije enako močno izražene. Veljate za odprto, urejeno osebo, ki premore zvrhano mero optimizma. Čustveno ste zelo stabilne, s problemi se spopadate na najboljši možen način in iz vsake situacije se nekaj naučite. Ste zelo kreativne, polne energije, ki jo prenašate tudi na druge ljudi.

Problem: Zelo malo ljudi vam je enakovrednih.

Življenjska naloga: V vas je veliko energij, ravno tako kot talentov, zaradi česar imate možnost v življenju doseči več od povprečja.

Pot do sreče: Postavljajte si vedno višje cilje in nikoli ne obupajte. Svoje konjičke spremenite v poklic in izkoristite vse talente, ki jih imate.

Razumete se z: vsemi.

Maja Bačer

Poglej še, kaj se zgodi, če ob posteljo postaviš narezano limono!

Preveri tudi 10 najboljših načinov uporabe olja čajevca

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri