Te misli te lahko delajo hudo nesrečno!

Si ljubosumna na prijateljico in na vse čudovite stvari, ki se dogajajo v njenem življenju? Ne poskušaj zamoriti sama sebe, ker ti na koncu to lahko tudi uspe. Raje v glavi s programa 'življenje je bedno' preklopi na 'življenje je čisto obilje' in zgodil se bo čudež.

Te misli te lahko delajo hudo nesrečno! (foto: Profimedia) Profimedia
12. 10. 2015

Č e si ravnokar pozelenela od zavisti ob pogledu na fotko prijateljice na sanjskih počitnicah v Grčiji (s sanjskim deskarjem s sanjsko ritjo in še nekaj sanjskimi detajli), je to povsem razumljivo.

Malo te je uščipnilo pri srcu, po hrbtenici te je spreletelo, požrla si slino ... a vse to samo zato, ker si za trenutek pozabila, da je tudi tvoje življenje precej zanimivo. Če ga boš znala poslikati, kot to mojstrsko počne tvoja prijateljica, bo na las podobno njenemu!

V današnjem svetu, v katerem splet in papir preneseta vse, je včasih težko držati glavo nad vodo. V tem svetu ni nič tako, kot se zdi, zdi pa se zelo bleščeče.

V dobi Photoshopa je svet postal popolnoma spoliran in lažniv, a nič ne pomaga, da to v teoriji veš − včasih je dovolj, da vidiš prijateljičino super zagorelo telo na plaži s popolnoma belim peskom in nenadoma se počutiš grdo, revno in osamljeno.

Ne pomisliš, da je onkraj popolne fotografije nepopoln svet, v katerem sta obe postavljeni pred podobne izzive.

Razumljivo je, da te ob brskanju po spletu popadejo črne misli, se pa kljub temu vsakič opomni, da ljudje na spletu večinoma objavljajo le smetano svojih življenj.

Zavist uporabi sebi v prid

Zelena pošast je dvorezen meč: lahko te tako potolče, da boš padla v globoko depresijo, lahko pa jo sprejmeš kot prijateljico, ki te bo občasno opozorila, da se moraš v življenju malo bolj potruditi.

Vesela bodi, če drugim v življenju uspevajo čudovite stvari: ljubezni, kariere in podvigi, ker to pomeni, da je vse mogoče. Če zavist uporabiš za vžig svoje življenjske energije, je ta dobrodošla, a če ji pustiš, da ti popije vso energijo, prikuje pred teve z vrečko čipsa in obilo samopomilovanja, pa si zares potegnila krajši konec.

Zavist je kot alarm, rdeča luč, ob kateri se je treba zganiti, in ker ne gre za bombardiranje, se ti ni treba skriti, ampak vstati, dvigniti glavo in reči: "Vesolje, jaz bi tudi!" Ne zapadi pa staremu načinu mišljenja, ki si ga podedovala od prednikov in gre nekako takole:

  • Na svetu so redki, ki imajo srečo, vsi drugi morajo v življenju garati.
  • Življenje je težko − saj doživimo lepe trenutke, a nesreča ne prizanese nikomur.
  • Idealni partner ne obstaja, velika ljubezen je običajno nesrečna, v zakonu je treba potrpeti, zakon je grob ljubezni, otroci vse spremenijo ...
  • V službo hodimo zato, da zaslužimo za življenje − z umetnostjo ali športom preživijo le redki.
  • Denar je pokvarjen in tisti, ki ga imajo, zagotovo kradejo.

Še bi lahko naštevali, a vse takšne misli, ki so vgrajene v tvoj DNK, te delajo hudo nesrečno. Če vse to verjameš, bo delovalo, če pa se odločiš o ustaljenih idejah podvomiti, boš imela v življenju prosto pot.

Nasprotje mišljenja, da je v življenju obilje, je seveda prepričanje, da je tisto obilje namenjeno le redkim izbrancem. Če tako razmišljaš, si verjetno bolj želiš, da bi tvoja privilegirana prijateljica sestopila na tvojo raven.

Lažje se je namreč usesti in nič narediti zase in z domačega kavča zavidati srečnežem. Slaba novica zate je, da te črne misli stanejo ogromno energije, ki bi jo sicer lahko porabila za ustvarjanje svojega sanjskega življenja.

Vprašaj se, zakaj čutiš, kot čutiš

Če ti gre uspeh drugih na živce, ti gre pač na živce, a če se ne vprašaš, ZAKAJ tako čutiš, ne boš iz slabe volje potegnila nič koristnega.

Pošteno pobrskaj po sebi in ugotovila boš, katera so tista področja tvojega življenja, s katerimi nisi popolnoma zadovoljna. Te slika prijateljice na Maldivih z njenim novim fantom moti?

Je to zato, ker si sama nesrečno zaljubljena, naveličana v ljubezni, brez denarja ali brez poguma, da bi svojemu fantu predlagala kaj podobnega?

Neugodje, ki ga občutiš ob prijateljičini demonstraciji sreče, ima lahko najrazličnejše vzroke, od tebe pa je odvisno, ali si boš to priznala ali ne.

Ne glede na to, ali zavist uporabljaš kot motivacijo za izboljšave pri sebi ali ne, pa je primerjanje z drugimi, ki gre predaleč, vedno tudi nekoliko nevarno.

Zakaj? Ljudje imamo različne talente, zato te želja po posnemanju prijateljičinih dejavnosti lahko pošteno zafrustrira. Kot vodilo lahko vzameš le njeno uživanje: če ona hodi z manekenom in skače na glavo, ti pa manekenov ne zanimaš, kot te tudi ne veseli skakanje na glavo, ni treba, da ponavljaš za njo.

Samo zate gre

Zdaj, ko si se odločila, da boš zavist izkoristila kot motivacijo za izboljšanje sebe na osnovi svojih sposobnosti in naravnih danosti ter se nehala nekonstruktivno primerjati z drugimi, ki imajo drugačno zgodovino, druge gene in drugačno poslanstvo, je čas, da ozavestiš še eno stvar: karkoli že v življenju počneš, je zate.

Ne delaj stvari zato, da te bodo drugi občudovali in spoštovali, ampak zato, da boš občudovala in spoštovala samo sebe. Ne ponavljaj slepo za drugimi, ampak poišči svojo lastno pot, ki bo tvoj dokaz, da si edinstveno človeško bitje.

Le s tem, ko uresničuješ svoje potenciale, postajaš v sebi resnično zadovoljna. Da pa bi se vse premaknilo na bolje, sama zelena pošast ne bo dovolj, treba se bo premakniti iz cone udobja, razmisliti o svojih željah (in ne o željah staršev ter prijateljev) in nato pljuniti v roke.

Boljša ko boš, manj potrebe po primerjanju in tekmovanju z drugimi boš čutila, zelena pošast pa te bo počasi izpustila iz krempljev ... ker bo njeno delo opravljeno.

Po predlogi Lise Witepski priredila Alja Maček

Preberi še: Zakaj si še vedno samska? ali pa preveri Kdaj je prava ura za seks?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri