TA preprost trik ti bo v hipu razkril, kako uničeni so v resnici tvoji lasje (ne glede na to, kako so videti)

Pa za to res ne boš potrebovala kakšnih dragih pripomočkov in obiskov posebnih salonov - narediš ga lahko kar doma, sama! In vse, kar potrebuješ., že imaš! 

TA preprost trik ti bo v hipu razkril, kako uničeni so v resnici tvoji lasje (ne glede na to, kako so videti) (foto: Profimedia) Profimedia
4. 7. 2022

Ohranjanje las srečnih in zdravih se zdi kot neskončna celoletna bitka. Poletni lasje pomenijo razcepljene konice, kodranje las zaradi vlage in UV-poškodbe, medtem ko zima prinaša suhost in Einsteinovo statiko.

Vendar pa moraš vedeti, v čem je težava, da jo lahko odpraviš, kar je lahko zelo težka naloga.

Če ne moraš ugotoviti, ali je tvoje slabe pramene, mogoče pripisati suhim lasem ali čemu drugemu, Leigh Hardge, frizerka iz Chicaga, Illinois, pravi, da obstaja preprost test, s katerim to lahko ugotoviš.

Odgovor se skriva v stopnji poroznosti tvojih las, ki kaže na sposobnost povrhnjice, da absorbira in zadržuje vlago.

"Poroznost je značilnost, ki pomaga določiti, koliko vlage potrebujejo lasje," pravi Hardge. "Visoka poroznost je suha in potrebuje največ vlage, nizka poroznost pa potrebuje najmanj."

Plavajoči test za poroznost las

Na srečo ti za merjenje poroznosti tvojih las ni treba imeti posebnih pripomočkov – dovolj bo preprost test z vodo. Najprej našamponiraj in speri lase, da odstraniš morebitne nakopičene izdelke.

Ko so tvoji lasje suhi in čisti, izpuli dragoceni pramen (ne skrbi, zrasel ti bo znova) in ga vrzi v skledo, napolnjeno z vodo.

Ko pusti, da se strdi dve do štiri minute, opazuj pramen, da vidiš, ali se potopi na dno posode ali pa lebdi na vrhu.

Lasje z nizko poroznostjo bodo ostali na vodi. Srednje porozni lasje bodo lebdeli in ostali viseči na sredini. Dlake z visoko poroznostjo se bodo potopile na dno posode.

Po določitvi poroznosti tvojih las lahko najbolje določiš pravi izdelek in zdravljenje, ki ga tvoji lasje potrebujejo, da ostanejo hidrirani in zdravi.

Nizka poroznost

Lasje z nizko poroznostjo imajo tesno vezano povrhnjico s prekrivajočimi se luskami, ki ležijo ravno.

Ta vrsta las odbija vlago, ko jih poskušaš zmočiti, kar tudi pomeni, da so nagnjeni k nastanku zaradi izdelkov za globinsko nego, zaradi česar so trdi in podobni slami.

Izberi lažje izdelke na tekoči osnovi, kot je mleko za lase, ki se ne bo usedlo na tvoje lase in jih pustilo mastnih.

Srednja poroznost

Če imaš srednje porozne lase, to pomeni, da je tvoja povrhnjica nekoliko bolj ohlapna in omogoča vstop ravno pravšnji količini vlage, hkrati pa preprečuje, da bi preveč ušla.

Čeprav lasje z normalno poroznostjo običajno dobro obdržijo pričeske in barve, bodi previdna, da si las ne barvaš preveč, saj se lahko sčasoma poveča njihova poroznost.

Občasno uporabi tretmaje globinske nege z beljakovinskimi balzami, da ohraniš raven hidracije.

Visoka poroznost

Če imaš lase z visoko poroznostjo, to pomeni, da tvoji lasje hitro izgubijo vlago. Tvoja povrhnjica je poškodovana in ima vrzeli, zaradi česar tvoji lasje prepuščajo preveč vlage in so nagnjeni k skodranju.

Obnovitev hidracije je nujna, zato nanesi nanos balzamov, ki se ne izpirajo, olj za lase, tesnilnih sredstev in masla za lase, ki bodo pomagali zapolniti vrzeli v poškodovani povrhnjici in jim pomagati zadržati vlago.

"Z vizualnim ocenjevanjem las lahko naredimo veliko napačnih predstav, zlasti pri črnih, dvorasnih in POC laseh, ki so lahko različnih vrst in tekstur," pravi Hardge.

Čeprav boš morala najti najboljše izdelke za lase, ki ustrezajo tvojemu tipu las, je dobra novica ta, da je vodni test popolnoma univerzalen in deluje za vse tipe las, zaradi česar je odličen začetek.

Povzeto po realsimple.com

Fotografije: Profimedia

Preberi še: Imaš kratke lase? TA pričeska je letos osvojila modne navdušenke (zeloooo ženstveno!)

Priporočamo tudi: Horoskop: Kam v Sloveniji na izlet (glede na tvoje astrološko znamenje)?