Ta čudovita stvar se zgodi, ko se za eno leto odpoveš nakupovanju!

Večina žensk obožuje 'šoping' in bi se mu težko odpovedale. Pa vendar obstajajo posameznice, ki so to storile in ugotovile sledeče ...

Ta čudovita stvar se zgodi, ko se za eno leto odpoveš nakupovanju! (foto: Unsplash.com/Tristan Colangelo) Unsplash.com/Tristan Colangelo
23. 12. 2017

Na naši strani smo že pisali o izkušnji Michelle, ki se je za eno leto odpovedala nakupovanju vsakdanjih stvari in pri tem prihranila 21.000 evrov. Vau, to pa je dosežek, kajne?

Tudi Ann Patchett, pisateljica in solastnica knjigarne, se je lotila podobnega izziva, pri čemer pa je svojo izkušnjo opisala predvsem z vidika njenega odnosa do nakupovanja.

1. Prekiniti moramo krog izdatnega potrošništva!

Ob koncu leta 2016 je naša družba zašla v začaran krog potrošništva, kjer je postalo popularno prepričanje, da je vsak vreden samo toliko kot ima - denarja ali drugih materialnih dobrin.

Na to so seveda negativno vplivali tudi družbeni mediji, predvsem Instagram, kjer uporabniki beležijo svoja 'popolna' življenja. To popolnost pa predstavljajo dragi avti, drage ure, nerazumljivo velika zbirka ličil, potovanja, luksuzna stanovanja in hiše itd.

Ann k temu doda:

"Ob večerih sem se zalotila, kako brskam po spletnih trgovinah in si ogledujem nakit, čevlje, oblačila in torbice, namesto da bi pisala ali brala. Pri tem je v ozadju stalno bilo prisotno vprašanje "Kaj rabim?", a resnica je, da sem potrebovala manj."

2. Pravila

Pravila, ki si jih je zastavila, so malo manj strožja, kot tista, ki jim je sledila Michelle. Ann je na prvo mesto prepovedi postavila nakup čevljev in oblek.

Kupovala je lahko vse, kar je nujno potrebovala za življenje - hrana in voda. Prav tako je lahko kupovala higienske pripomočke in izdelke za nego telesa, a pod pogojem, da je najprej porabila vse tisto, kar je že imela doma. Kupila pa je lahko tudi kakšno knjigo, kajti po poklicu je pisateljica in solastnica knjigarne, in je branje knjig del njenega posla.

3. Presenetljiva odkritja ...

Ann je zapisala, da so bili prvi meseci težki, a tudi polni presenetljivih odkritij. Na primer, ko je porabila en balzam za ustnice, je kmalu ugotovila, da ji po hiši leži še pet drugih, ki jih lahko začne uporabljati in ji ni potrebno kupiti novih. Na splošno je ugotovila, da je kupila veliko manj kozmetičnih izdelkov in higienskih pripomočkov, kot je sprva mislila.

"Presenečni bi bili, koliko stvari se nam skriva po omarah v kopalnici," je še dodala.

Prav tako je bila izredno navdušena nad vsem prostim časom, ki ga pridobiš na račun prepovedi nakupovanja, saj ne izgubljaš časa v trgovinah.

4. Nauk projekta

Ob koncu njenega enoletnega projekta je Ann odkrila, da s tem, ko prenehaš razmišljati o tem, kaj potrebuješ, lahko spoznaš, kaj potrebujejo drugi. Začela je razmišljati, kako lahko prihranjen denar in čas izkoristi za pomoč drugim.

"Stvari, ki jih nakupujemo in nakupujemo in nakupujemo, so kot debela plast vazelina na kozarcu. Skozi kozarec lahko vidimo določene obrise in sence, s stalnim hrepenenjem po stvareh, ki jih še nimamo, pa zamudimo vse življenjske podrobnosti."

"Ne pravim, da sedaj vodim tabelo vseh izdatkov in da denar, ki ga nisem porabila za nakup novega parfuma, namenim revnim. Gre za to, da sem skozi projekt spoznala, da je denar nekaj, kar zaslužimo, zapravimo in varčujemo za stvari, ki si jih želimo ali potrebujemo. V točki, ko sem se naučila ločiti mojo dejansko potrebo po neki stvari in mojo željo, sem tudi lažje več denarja namenila tistim, ki jim taka oblika pomoči res pride prav."

Morda bi se vsak človek vsaj enkrat moral lotiti takega projekta, da bi ozavestil, katere stvari so res pomembne in da materialne dobrine niso glavni nosilec sreče in ugodja v življenju. To pa je nekaj, kar večina ljudi (še posebej v času božičnih praznikov!) pozabi.

Pripravila: Tamara Bastarda
Vir: cosmopolitan.com

Preberi še: Nova sezona Zvezde plešejo s presenečenjem – poglej, kdo bo plesal!

Priporočamo tudi: Ta prikupna punčka je danes vzor mnogim dekletom in ženskam po svetu! Jo prepoznaš?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri