Steve Jobs - genijalna, drzna in revolucionarna srčika Appla

Da je bil dovolj Steve Jobs pogumen, da je razmišljal drugače, dovolj drzen, da je verjel, da lahko spremeni svet, in dovolj nadarjen, da je to tudi storil ...

9. 10. 2011

... je pisalo ob novici, da je ponoči v 56. letu umrl Steve Jobs, do pred dnevi in najbrž za vedno poosebljenje Appla, nekaj časa celo najvišje ocenjenega podjetja na svetovnih borzah.

Novico o njegovi smrti so sporočili iz podjetja Apple, o vzroku smrti ni bilo nič zapisanega. A vsem je znano, da se je Jobs od leta 2004 bojeval z redko obliko raka na trebušni slinavki. Zdravljenje naj bi bilo uspešno, a je pozneje znova zbolel in tako so mu leta 2009 presadili jetra. Takrat je nepričakovano vzel dopust, kar je storil tudi januarja letos. Avgusta je položaj glavnega izvršnega direktorja dokončno prepustil Timu Cooku. V odstopnem pismu je Jobs, ki je ostal predsednik podjetja zapisal:

"Verjamem, da ima Apple svoje najsvetlejše in najustvarjalnejše čase še pred seboj. Veselim se, da bom prispeval k Applovemu uspehu v novi vlogi."

Iz Appla so tudi sporočili, da je svet zaradi Steva boljši.

"Stevove nadarjenost, strast in energija so bile vir številnih inovacij, ki bogatijo in izboljšujejo naše življenje. Steve je zapustil podjetje, ki ga je lahko zgradil samo on, in njegov duh bo vedno prisoten v Applu."

Jobsov naslednik Tim Cook pa je pretresen sporočil, da je izgubil prijatelja in mentorja.

"Apple je izgubil vizionarja in ustvarjalnega genija, svet pa je izgubil neverjetnega, čudovitega človeka," je zapisal Cook.

Jobs se je rodil 24. februarja 1955 v San Franciscu, start up Apple pa ustanovil leta 1976 v Silicijevi dolini.

Zaradi sporov ga je po desetih letih zapustil, kar je pozneje označil 'za največji blagoslov v življenju'. Vrnil se je leta 1997. Jobs si je skozi leta zgradil ugled neposrednega in zahtevnega vodje, ki je nišne tehnologije predstavil in priljubil ljudstvu.

Sodelavci so ga ali imeli radi ali ne.

Jobs je svetu leta 1998 predstavil računalnik iMac, leta 2001 pa iPod, s katerim lahko hranimo velike količine glasbe. Leta 2007 je podjetje razvilo iPhone, leta 2010 pa so predstavili prvi tablični računalnik iPad. Pod Jobsovim vodstvom je podjetje Apple postalo najvišje ovrednoteno tehnološko podjetje na svetu s tržno vrednostjo 351 milijard dolarjev.

Samo dan pred Jobsovo smrtjo je Jobsov naslednik Tim Cook predstavil Applov najnovejši izdelek iPhone 4S. Predstavitev vsakega novega iPhona je bila do zdaj medijska senzacija, kupci pa so vsakič neusmiljeno 'napadli' trgovine.