Spiš ponoči s plišastim medvedkom? Ne boš verjela, kaj to pomeni!

Si presenečena, da spanje s plišastim medvedkom ali podobno igračo ni rezervirano samo za otroke, ali pa ti je to čisto normalno? V vsakem primeru nujno preberi, kaj je ugotovila naša novinarka!

Spiš ponoči s plišastim medvedkom? Ne boš verjela, kaj to pomeni! (foto: Profimedia) Profimedia
7. 11. 2018

Res je, ponoči se med spanjem trdno oklepam svojega mehkega plišastega zajca, velikega skoraj pol metra, in ni me sram priznati!

A vseeno me je zanimalo, če je na tem kaj posebnega, negativnega ali celo pozitivnega – konec koncev se le (počaaasi) bližam 30-im. Te zanima, kaj sem ugotovila?

Ugotovitev #1: okoli 30% odraslih ponoči spi s svojim plišastim medvedkom ali drugo plišasto igračo.

Torej nisem sama in to ni niti tako redek "pojav"! :) V nadaljevanju sem poiskala najpogostejše razloge tega početja:

1. Kontinuiteta ima v odrasli dobi pomembno vlogo.

Mnogim spanje s plišasto igračo predstavlja nekaj stalnega, poznanega, ohranjanje stika s svojimi koreninami. Crkljanje s plišastim medvedkom je pogosto umirjajoč del spalne rutine – pomaga ti, da se pripraviš na dober spanec. Marsikomu je to na nek način zagotovilo, da je vse v redu.

2. Plišasta igrača je lahko povezava z brezskrbno preteklostjo.

S časom, ko ni bilo toliko stresa, odgovornosti ter potrebe po času in energiji. Opomni te na prijetno otroštvo, čas varnosti in dobrega počutja. Tudi tistim, ki niso imeli preveč lepega otroštva, plišasta igrača pomeni neke vrste zaveznika iz tistih časov.

3. Mnogim njihovo "razmerje" s plišastim medvedkom pomeni nekaj zasebnega.

Spalnica je prostor, kjer smo varni za zaprtimi vrati in pred njimi pustimo vse naše skrbi ter smo lahko sami s svojimi mislimi. Je vir udobja.

4. Veliko ljudi se svojemu plišastemu medvedku tudi zaupa.

Ta ve se o njih in je bil priča tako lepim kot manj lepim trenutkom v njihovem življenju. Njegova vloga je, da jih potolaži, z njimi deli veselje ob uspehu, varuje skrivnosti. Plišasti medvedek ne obsoja, ne kritizira in ne širi negativnosti.

5. Plišasta igrača jim nudi pomirjajoč učinek.

Dejstvo je, da je spanje s plišastim medvedkom, ki nas pomirja in nam nudi udobje, veliiiko boljše kot praznjenje steklenic alkohola ali goltanje tablet, se strinjaš?

Ali bi te moralo skrbeti, če (še vedno) spiš s svojo plišasto igračo?

Ugotovitev #2: po besedah terapevta Roberta Ryana, ti ni treba.

Obstaja ogromno razlogov, zakaj se odrasli odločimo spati s plišasto igračo. "To je znak neke potrebe. Če si samska ali nimaš ob sebi nikogar in imaš svojo veliko plišasto igračo, imaš v postelji družbo. Včasih pa je razlog le ta, da nas to pomirja,« pravi Ryan.

Če torej ta navada ne posega (negativno) v noben vidik tvojega življenja, kar nadaljuj s tem. Oklepaj se svojega plišastega medvedka, zajčka, psa, … kot da bi bila zadnja stvar na tem svetu, imej ga rada, kot da je resničen.

P.S.: Mimogrede, tudi fanta imam, ki vsako noč spi poleg mene. In se ne pritožuje. :)

Pripravila: Nika Švajncer

Preberi še: Že veš, katera (zelo KUL) žival je to sezono izrinila (zelo priljubljene) flaminge?

Priporočamo tudi: 5 TOP načinov, kako TO jesen nositi 'teddy plašč' (in 5 načinov, kako NIKAKOR ne)