"Človek, ki si ne upa sanjati, je človek, ki si ne upa živeti."

Prvi korak vsakega uspeha ali sreče so sanje, zato sanjaj.

4. 9. 2016

Zakaj sploh sanjati?

Kot otroci imamo ogromno sanj in predstav, kaj bomo, ko odrastemo. In ni nas strah pretiravati, saj nas še nihče ni začel teptati. Otrok lahko reče, da bo prvi, ki bo imel hišo na luni, in vsi mu pritrjujemo ter ga spodbujamo. Zdi se nam prisrčno, da ima tako bujno domišljijo. Ko pa kot odrasel rečeš, da bi rad imel stanovanje v Ljub­ljani, namesto spodbude dobiš tono vprašanj in dvomov.

Še pred 15 leti je bilo v redu, če si imel hišo na luni, danes pa ti ne prisodijo niti  garsonjere v Ljubljani. Ampak sanjati moramo, ker sanje se uresničijo. Se spominjate svojih otroš­kih sanj? Morda se niso uresničile dobesedno, kar je dobro, večinoma pa so se oziroma se uresničujejo ta hip. Moje so bile, da bi se znal boriti kot Jean-Claude Van Damme, da bi lahko nasmejal ljudi z odra kot Eddie Murphy,  da bi znal osvajati punce kot Jonas Ž. in da bi lahko letel. 

Danes obvladam borilne veščine, nastopam kot stand-up komik, če osvajam kot Jonas, ne vem, je pa res, da si z njim velikokrat delim oder, kar je precej dober približek. Na letenje pa še čakam. In za večino ljudi, ki jih poznam, velja podobno, a so kljub temu nehali sanjati.

Človek s ciljem je fantastično bitje

Ne trdim, da se vse želje uresničijo, ker se ne, in to je dobro, ker velikokrat naše želje niso dobre niti za nas same. Ampak moramo jih imeti in moramo si jih upati sanjati, ker nam dajejo cilj. Človek, ki je orientiran k cilju, pa živi veliko bolj polno življenje kot tisti, ki le tava od doma do šole ali službe, se ga občasno napije in seksa, si kakšno stvar kupi, spi in vse skupaj ponovi, dokler mu telo ne ugasne praznega srca.

Lepota cilja pa je tudi, da je pot do tja posejana z novimi sanjami, ki so lahko še večje in boljše od prvih ter se uresničijo. Ste opazile, koliko bolj prijetno in zanimivo se je pogovarjati z nekom, ki stremi k nekemu cilju? Poln je idej, energije, zamisli, odprt je za vaše želje, vam pomaga, če lahko, fantastičen je. Po drugi strani pa pomislite, koliko vam popijejo energije tisti, ki le preživljajo dan za dnem, brez ambicij, ciljev in iskre. A tudi ti ljudje so nekoč sanjali, le da so nehali.

Kaj pa če se ne uresniči?

Upam, da bo ta kolumna spodbudila katero izmed vas, da se bo vsaj za minuto zamislila in se vprašala, kaj si zares želi. In ko si boste odgovarjale, se ne omejujte. Tudi hiša na luni ni meja, lahko greste dlje.

In ko boste spet točno vedele, kam hočete, ter boste začutile val zanosa in energije, vam bo seveda priučena negativnost takoj postavila vprašanje, kaj pa če se ne uresniči. Odgovor je: Pa kaj! Vmes se bo zgodilo tisoče drugih lepih stvari. Najbolj smeš­no pa je, da boste najverjetneje svoj cilj, pa če je še tako nor, dosegle. Zato bodite fantastične.

Preberi še: Maja Malnar zakrila nenavaden recept za ekspresno rast las in Oprah Winfrey, si to res ti?

Priporočamo tudi članek: #ELLEBERE: 9 izvrstnih idej, ki bodo popestrile vaše vikend branje

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri