Si že slišala za moderno jogo? Poglej, za kaj gre in zakaj je v svetu tako priljubljena!

Dejavnost, ki do neke mere ima vezo z jogo – a ne takšno, kot si zagotovo v tem trenutku predstavljaš! ;)

Si že slišala za moderno jogo? Poglej, za kaj gre in zakaj je v svetu tako priljubljena! (foto: Unsplash/Pete Bellis) Unsplash/Pete Bellis
2. 4. 2018

Za starodobni ročni spretnosti, pletenje in kvačkanje, je še do pred kratkim veljalo, da naj bi počasi zamirali. Nič več – v svetu postajata namreč tako priljubljeni, da se ju je prijelo celo novo poimenovanje!

Moderna joga, ki osvaja svet.

Kar ni nič presenetljivega, če vemo, da pletenje in kvačkanje stimulirata možganske spominske centre, prostorsko predstavljivost, osredotočenost, ustvarjalnost ter gibanje in načrtovanje.

Zaradi tega se ob tej, sicer monotoni, dejavnosti počutimo, kot da meditiramo.

Ponavljanje med pletenjem (leva, desna, leva, desna …) umirja in čeprav gre za miselno nezahtevno dejavnost, strokovnjaki pravijo, da lahko zelo blagodejno vpliva na naše možgane in splošno zdravje.

Zato tudi naziv nova oziroma moderna joga, ki pa ni prevzela samo naših babic, ampak tudi mlade in celo moške. Sprostitvi in ustvarjanju trendi pletenih izdelkov se ne morejo upreti niti zvezdnice pri nas in po svetu.

Kar je torej najboljše pri tem kreativnem hobiju, je, da pozitivno vpliva na zdravje in dobro počutje. Kako?

Zniža srčni utrip in krvni tlak, odpravlja stres

Pletenje umirja in sprošča, kar povzroči tudi, da se nam znižata srčni utrip in krvni tlak. Zato je še posebej priporočljivo za tiste, ki imajo visok krvni tlak in pospešen srčni utrip.

Ta sprostitvena dejavnost prav tako niža raven stresnega hormona kortizola in odpravlja stres.

Umiri tesnobnost

Poleg fizične umirjenosti, pletenje prav tako sprostitveno vpliva na mentalno stanje. Kot že rečeno, je ta dejavnost podobna meditaciji. Umu dovoli, da naredi odmor in preusmeri osredotočenost ter ublaži skrbi.

Izboljša matematične sposobnosti

Če verjameš ali ne, s pletenjem in kvačkanjem lahko izboljšaš tudi svoje matematične sposobnosti. Razlog je ta, da je tudi pri tej dejavnosti potrebno nekaj znanja v seštevanju, množenju, merjenju, vzorčenju in vse to spada pod matematične sposobnosti.

Le, da med pletenjem vse to počneš podzavestno – a kljub temu vplivaš na možgane.

Izostri spomin

Pri pletenju in kvačkanju je pomembno, da veš, kaj počneš: kako plesti oziroma kvačkati, katera barva je naslednja na vrsti in koliko vrst moraš narediti … Vse to povzroči, da se možgani začnejo aktivno zanašati na svoj spomin in bolj, kot ga uporabljaš, močnejši postaja.

Ohranja fleksibilnost sklepov v prstih

Pletenje in kvačkanje zahtevata število majhnih, natančnih gibov, ki jih pogosto izvajaš zelo hitro. Ta ponavljajoča se vaja je dejansko dobra za fleksibilnost tvojih sklepov v prstih in to, da mišice v dlaneh ostanejo napete.

Čeprav se morda zdi ravno nasprotno, pa je premikanje prstov med pletenjem odlično tudi za ohranjanje mobilnosti pri osebah z artritisom.

A tudi pri tej dejavnosti bodi pazljiva, nežna in ne pretiravaj. Vzemi si odmor, da prste malo razgibaš.

Daje ti občutek smisla

Najhujši občutek je, da si preprosto tam nekje. Pač si. Če boš imela nek projekt (v tem primeru pletenje ali kvačkanje), boš imela tudi nek cilj in posledično spoznala smisel. Cilj si boš želela tudi doseči, k čemur bo ta dejavnost pripomogla, zato se boš počutila čudovito in navdahnjeno.

Lahko narediš tudi kapo, šal, pulover za koga drugega. Občutek, da ustvarjaš nekaj za osebi, ki jo imaš rada, je še posebej izpopolnjujoč.  

Pomaga ti, da se spopadeš z bolečino

Pletenje zahteva osredotočenost, kar pomeni, da se moraš skoncentrirati na to, kar počneš – zaradi česar (vsaj za trenutek) lahko pozabiš na bolečino. Osebam s kroničnimi bolečinami lahko ta dejavnost omogoči, da razmišljajo o nečem drugem in se, pa četudi samo za kratek čas, manj zavedajo bolečine, ki jih pesti.

To pa ne velja samo za fizično obliko bolečine, ampak tudi v primeru klinične depresije ali motnje prehranjevanja – torej za psihično obliko.

Zmanjša prenajedanje oziroma nepremišljeno uživanje prigrizkov

Če imaš zaposlene roke, ne moreš poseči po nepotrebnih (nezdravih) prigrizkih! Namesto, da zvečer samo posedaš pred televizorjem, vzemi v roke še pletilke.

Poveča samozavest

Delo na projektu je izpopolnjujoče, opravljeno delo pa ti da še boljši občutek. Lahko si boš rekla: "Uspelo mi je!"

Pletenje ali kvačkanje bo spretnost, ki si se je naučila in nekaj, kar znaš početi. Klopčič volne znaš dejansko pretvoriti v nekaj, kar lahko nosiš. To je neverjetno in TI si neverjetna, da ti je to uspelo!

Na koncu pa še dobiš nov pulover ali šal!

Poleg občutka, da si nekaj dosegla in da zmoreš, dobiš tudi super izdelek. In najboljše pri tem je, da na svetu ni takšnega, kot ga imaš ti. Pa naj bo to le kapa, pulover ali celo odeja, karkoli bo, bo tvoje!

Če bi tudi sama želela dati priložnost tej dejavnosti in izboljšati svoje splošno zdravje, si oglej spodnja dva posnetka, namenjena začetnikom.

Pletenje

Kvačkanje

Kljub temu da je že pomlad, imaš zdaj zlati čas, da si do naslednje zime "napleteš" in "nakvačkaš" super, nore, kul, unikatne, trendi stvari! ;)

Pripravila: Nika Švajncer

Preberi še: Odkrili smo, v kateri starosti se ženske resnično počutimo najbolj seksi! ali pa Pletenje: Nov trend, na katerega prisegajo svetovne zvezdnice in znane Slovenke!

Priporočamo tudi: Horoskop: 6 najbolj ZASANJANIH astroloških znamenj.