Si v mladosti igrala "Simse"? Poglej, kako je igra vplivala na to, KAKŠNA oseba si danes!

Priljubljena računalniška igra The Sims je letos postala polnoletna! Si jo v mladosti ure in ure rada igrala tudi ti? No, naj ti povemo, da naj bi to imelo pomemben vpliv tudi na to, kakšna oseba si danes. Poglej, kaj pravi raziskava.

Si v mladosti igrala "Simse"? Poglej, kako je igra vplivala na to, KAKŠNA oseba si danes! (foto: Instagram/The Sims) Instagram/The Sims
10. 3. 2018

Si bila prepričana, da bo tvoje izginjanje v virtualno življenje, življenje Simsov, nate slabo vplivalo? Raziskava je ugotovila ravno obratno – to naj bi bilo celo zdravo!

Za razliko od drog, alkohola, igralništva in drugih pogostih oblik odvisnosti, so igre, ki simulirajo življenje, dejansko produktivni način za kratek odklop od resničnega življenja.

"Igre, ki simulirajo življenje, kot je The Sims, so imele moč zamenjati realnost, ki jo poznamo in v kateri živimo, ko je internet postal dovolj hiter," je za Unilad povedal psihoanalitik Steve McKeown.

 

A post shared by The Sims (@thesims) on

"Predlog, da lahko v virtualnem svetu preživimo celo več časa kot v realnem, se je skozi leta hitro razvijal.

Kmalu je postal način, na katerega lahko živimo alternativno življenje na točno takšen način, kot si želimo.

Igra The Sims lahko osebi omogoči, da pobegne od družbene 'normalnosti', njenih pritiskov in kroničnega stresa, ki prevladujejo v resničnem svetu ter igralcu omogočijo ustvarjanje popolne 'realnosti', v kateri igra glavno vlogo in ima popolni nadzor nad končnim izidom," je povedal.

"Lahko izbereš, kdaj se boš tuširal, jedel, delal, se ljubil, imel otroke …

Izbira je neskončna, resnične posledice pa zanemarljive, kar pomeni odličen način za izpopolnjevanje svoje kreativnosti in domišljije brez omejitev."

 

A post shared by The Sims (@thesims) on

A, kot pravi McKeown, si je pomembno zapomniti, da je lahko periodično vključevanje v svojo domišljijo zelo pozitivna oblika pobega in je celo pomembna za delovanje naših možganov, saj lahko razširi našo kreativnost.

"Igralcu dovoljuje, da izrazi del svoje osebnosti, za katero morda niti ne bi vedel, da obstaja, če igre ne bi igral."

McKeown poudarja, da je zavest zelo prilagodljiva in nam omogoča, da smo odprti za mnoge različne paradigme realnosti vsakič, ko se osredotočimo na alternativno različico življenja skozi svoje misli. S pomočjo tega lahko povečamo svojo notranjo izkušnjo.

 

A post shared by The Sims (@thesims) on

Po njegovih besedah so zato ljudje, ki so igrali igro The Sims (ali to še vedno počnejo), srečnejši in bolj zdravi.

A kljub temu, da je občasen pobeg ključen za srečno življenje, McKeown opozarja, da preveč tega lahko povzroči, da se vedno manj vključujemo v dejanske socialne interakcije.

Druženje oziroma socialna interakcija je pomembna za srečno in dolgo življenje.

Posledica pobega je lahko tudi pomanjkanje produktivnosti, saj življenje v sanjskem svetu odvrača fokus s situacij v resničnem življenju. Fantazijske situacije nas tako z(a)motijo in povzročijo, da nikoli ne živimo v realnosti.

 

A post shared by The Sims (@thesims) on

Ne glede na to, ali se strinjaš s tem, da je želja po pobegu zdrava ali ne, se je pomembno vprašati naslednje:

Zakaj v resnici iščemo priložnost, da bi se odklopili od svojih resničnih življenj?

Pripravila: Nika Švajncer

Preberi še: 5-dnevni izziv: NE ČAKAJ NA VIKEND - zaživi tudi med tednom! ali pa Obrvi v obliki ribjega repa so najnovejši lepotni trend!

Priporočamo tudi: Kako prepoznamo, ali smo zasvojeni z videoigricami? (iskreni zgodbi 2 Slovenk)