S TEM trikom ti bo SNEG iz beljakov čisto vedno USPEL (ves lep in puhast bo!)

Če boš sneg pripravljala takole, bodo tvoje sladice vedno izpadle odlično!

S TEM trikom ti bo SNEG iz beljakov čisto vedno USPEL (ves lep in puhast bo!) (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo) Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo
4. 12. 2022

Razlika med pripravo snega pri hladnejših pogojih ali pri sobni temperaturi je v tem, da se pri nižjih temperaturah beljaki strjujejo dlje, ko pa je sneg narejen, je bolj stabilen, kot če ga delamo v plastični skledi in z metlico za stepanje pri sobni temperaturi (v v tem primeru je mešanica hitreje pripravljena).

Tudi jajca, ki niso čisto sveža, ampak so stara tri ali več dni, naj bi bila boljša za delanje snega.

Beljakov sneg bo hitreje pripravljen, zmes pa bolj čvrsta, če jo boš naredila v kovinski posodi, ki si jo predhodno skupaj z metlicami mešalnika postavila v hladilnik.

Pusti, da se hladi deset minut, nato pa se takoj loti delati sneg.

Če želiš, da bo sneg popoln, poskrbi, da bodo vsi pripomočki popolnoma čisti, brez maščobe na njih.

Nekateri kulinarični strokovnjaki svetujejo, da skledo očistiš s polovico limone, saj tako odstraniš še najmanjše sledi maščobe.

Ko boš ločevala beljake od rumenjakov, pazi, da niti drobtinica rumenjaka ne bo končala v beljakih, ker potem ne boš naredila prave kreme in torta ne bo uspela, kot bi morala.

Če se to zgodi, ga odstrani z žlico.

Pred mešanjem v beljake damo ščepec soli in tako dobimo čvrst sneg. Beljake vmešamo najprej na počasnejši hitrosti, nato jo povečamo.

Če recept zahteva dodajanje sladkorja v sneg, ga začni počasi dodajati šele, ko dobiš čvrsto zmes.

Sladkor v prahu je vedno boljša izbira kot granulirani sladkor.

Nekateri slaščičarji dodajajo sladkor, ko se beljak šele začne peniti, vendar v tem primeru sladkor segrejemo na 100 stopinj Celzija, ga počasi vlijemo, nato povečamo hitrost mešanja na najvišjo in zmes mešamo 10 minut, dokler postane hladno in postane trdno.

Slaščičarski mojstri dodajo tudi malo kisline, na primer nekaj kapljic limone ali kisa, vendar po dodajanju sladkorja. To daje zunaj hrustljavost, znotraj pa mehkobo in lepljivost – če pripravljaš pudinge ali kakšno drugo sladico, v kateri ima glavno vlogo beljakov sneg.

Kislina poskrbi za stabilnost beljakovega snega.

Če je beljakov sneg dovolj čvrst, se lahko prepričaš, ko posodo obrneš na glavo in se zmes ne premika.

Preberi še: Recept: BOŽANSKI čokoladni piškoti, po katerih bo dišal VES DOM (+ reees so enostavni!)

Priporočamo tudi: Stevardesa razkrila, KDAJ rezervirati let, da boš plačala NAJNIŽJO ceno (+ katere dneve letiš najceneje)