S pravilno ustno higieno lahko preprečite večino teh težav

Svetovna zdravstvena organizacija že od nekdaj opozarja na pomen ustne higiene, ki jo je nujno obravnavati kot neločljiv del osebne higiene, saj ta vpliva na zdravje celotnega telesa, pa tudi na samo počutje. Že dolgo je namreč znano, da dobra ustna higiena podaljša življenjsko dobo in prepreči nastanek ter zavre razvoj številnih bolezni, zaradi česar je higienske navade treba osvojiti že v zgodnjih otroških letih. 

S pravilno ustno higieno lahko preprečite večino teh težav (foto: Curaprox) Curaprox
23. 5. 2022

S pomočjo otrokom prilagojenih pripomočkov – veliko tovrstnih izdelkov ponuja švicarska znamka Curaprox  – naj se ta najmanj dvakrat dnevno izvaja vse od izrasti prvega mlečnega zoba. Treba pa je vedeti, da otroci do približno šestega leta pri tem potrebujejo pomoč, vse do desetega pa kontrolo oziroma nadzor staršev. 

Zdravje zob torej vpliva na vse vidike življenja in predstavlja pomemben del splošnega zdravja. V Moji lekarni se tega zavedamo, zato svojim strankam ponujamo najboljše izdelke, med katere sodijo tudi različne vrste zobnih ščetk, past in ustnih vodic znamke Curaprox, na tržišču prisotne od leta 1972. Gre za proizvajalca ustnih pripomočkov, ki svoje izdelke razvija v sodelovanju s strokovnjaki, zato zobne ščetke Curaprox optimalno očistijo ustno votlino.

Vrste zobnih ščetk

Kljub temu, da številni ljudje uporabljajo le "običajno" oziroma "navadno" Curaprox zobno ščetko, zobozdravniki in ustni higieniki poleg nje priporočajo še uporabo čopaste Curaprox ščetke ter Curaprox medzobnih ščetk. Slednje so namenjene čiščenju medzobnih prostorov, medtem ko imajo čopaste prilagojen vrat, na katerem se nahaja le majhen snop ščetin, s katerimi dosežemo tudi zadnjo stran osmic oziroma sedmic.

Zobne ščetke se sicer razlikujejo po velikosti (otroške imajo praviloma manjšo glavo), številu ščetin in trdoti teh, medtem ko se električne zobne ščetke glede na hitrost gibanja ščetin delijo na električne, sonične ter ultrazvočne. Za ultrazvočno denimo velja Megasonex zobna ščetka, namenjena vsakodnevni uporabi in nežnemu čiščenju sklenine ter dlesni. Primerna je za vse z aparatom ali implantati, težavami s kariesom in kamnom. Megasonex zobna ščetka ima nastavljivo nihanje hitrosti in ročaj, ki nudi trden prijem, še učinkovitejša pa je, če jo uporabimo skupaj z Megasonex hidroksiopatitno pasto.

Poleg vsega doslej naštetega velja, da je pri izbiri zobne ščetke pozornost treba usmeriti na material, saj ta ščetin ob stiku z vodo ne sme zmehčati. Seveda pa bo nasmeh še lepši in zdravje stabilnejše, če redno uporabljamo tudi zobno nitko ter ustno vodico, v primeru kakršnihkoli težav najbolje ustno vodo Curasept.

Ta namreč preprečuje pooperativne zaplete oziroma zagotavlja zadovoljivo ravan ustne higiene celo takrat, ko je mehansko čiščenje zob oteženo, vendar je Curasept ustna voda namenjena le kratkotrajni, intenzivni uporabi. V kolikor znakov poškodb v ustni votlini ne kažemo, je bolje izbrati blago, brezalkoholno ustno vodico, ki jo lahko uporabimo večkrat dnevno.

Med posebnosti Curaprox zobnih ščetk štejemo upoštevanje vseh smernic stroke in veliko število tankih ščetin, vsajenih v glavo, prav tako drugačno obliko držala, ki omogoča držanje ščetke pod kotom, kar zmanjša potrebo po pritisku te v zobno ploskev ter s tem minimalizira možnost poškodb tako zobne sklenine kot dlesni.

Ustna higiena: temelj zdravja

Omenili smo že, da ustrezna ustna higiena lahko prepreči nastanek bolezni ali ublaži razvoj teh. Nasprotno pa slaba higiena skupaj z neustreznim življenjskim slogom hitro pripelje do ustnega neravnovesja, kar sčasoma povzroči parodontozo. Ta se sprva kaže v obliki zadebeljene, pordele, rahlo krvaveče dlesni, nadaljuje pa z vnetjem obzobnih tkiv in otrditvijo oblog, kar je predpogoj za nastanek zobnega kamna.

Treba se je namreč zavedati, da so v ustni votlini mikroorganizmi stalno prisotni in da na zobni površini prav ti tvorijo obloge, sestavljene iz ostankov hrane, komponent sline ter bakterij. Ščetkanje zob obloge razbije in prepreči nastanek kamna, pri čemer za najučinkovitejše veljajo zobne ščetke Curaprox.

Umivanje zob pri dojenčkih pred izrastom prvega mlečnega zoba prav zato ni potrebno, je pa ustrezno mazanje dlesni s Calgel gelom za dlesni, saj ta omili bolečino pri izraščanju zob in obenem mehča dlesen. Pripravek ima antiseptičen učinek, namenjen pa je otrokom od tretjega meseca starosti. Calgel gel za dlesni namažemo na prst in ga razporedimo na boleče mesto v otrokovi ustni votlini, kar lahko ponovimo do šestkrat dnevno.

Čim otroku izraste prvi mlečni zob, ga je treba seznaniti z ustno higieno, ki temelji na umivanju zob vsaj dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer, pri čemer mora biti večerno umivanje temeljitejše. Priporočljivo je tudi ščetkanje po obroku, a mora vmes preteči vsaj pol ure. To naj sicer vsakič traja dve do tri minuti, odvisno od vrste ščetke (v primeru uporabe vseh vrst Curaprox ščetk umivanje traja nekoliko dlje), ročnih spretnosti in same natančnosti.

V spodnji tabeli vam podajamo osnovne napotke za pravilno in učinkovito umivanje zob.

Umivanje zob s Curaprox izdelki:
pripomočki: t. i. običajna Curaprox zobna ščetka, čopasta Curaprox ščetka, medzobne Curaprox ščetke, zobna pasta Curaprox brez vsebnosti škodljivih sestavin, zobna nitka in po potrebi ustna voda Curasept,
trajanje: v povprečju tri minute,
pogostost: minimalno dvakrat dnevno (zvečer temeljiteje),
količina paste: velikost grahovega zrna,
smer potegov: od dlesni proti vrhu zoba (potegi morajo biti mehki, brez pritiskanja v zobno sklenino).

Ker vsa mesta v ustni votlini niso dostopna, je vsakodnevno rutino treba dopolniti z rednimi (preventivnimi) obiski zobozdravnika in ustnega higienika, ki profesionalno očistita kritična mesta, po potrebi spolirata zobe ter nas poučita o tehniki ustne higiene. Kontrola nad dogajanjem v ustni votlini v veliki meri pripomore k zgodnjemu odkritju številnih bolezni oziroma pravočasnemu zdravljenju teh. Že dolgo je namreč znano, da parodontoza povzroča bolezni srca in ožilja, vpliva na prezgoden porod in je povezana s pljučnimi boleznimi, pa tudi drugimi sistemskimi obolenji, denimo z rakom ter Alzheimerjevo boleznijo.

Za prve znake resnosti stanja v ustni votlini štejemo trde obloge, ki jih sami ne moremo več odstraniti, prav tako oteklino dlesni in njihovo krvavitev. Vse simptome slabe ustne higiene, kamor sodijo tudi bolečine in slab zadah, še pospešijo nezdrave življenjske navade, denimo kajenje, uživanje alkohola, neustrezna prehrana, posamezna zdravila. Iz vsega naštetega sledi, da je vsaka preventiva veliko boljša od kurative, zato za zdravje ustne votline in s tem zdravje celega organizma poskrbimo pravočasno.

V Spletni lekarni Moje lekarne so na voljo številni izdelki švicarskega proizvajalca zobnih pripomočkov Curaprox.  V primeru dilem ali težav pri izbiri ustreznih se posvetujte z našimi strokovnjaki, dosegljivimi na telefonski številki 040 474 672 in elektronskem naslovu info@moja-lekarna.com.

Zanimivo: ali ste vedeli, da je ustno tkivo zgrajeno tudi iz kolagena? Preverite več o tem pomembnem proteinu