Retro, metro ali über?

Metro, retro ali über-moški je vprašanje, ki v zadnjem času polni številne knjige, študije in časopise, ki se ukvarjajo s pojmom idealnega moškega.

5. 4. 2007

Seveda je termin ‘idealen’ po svoji naravi utopičen in dolgočasen, a šalo na stran, mi se zares sprašujemo, kakšen je najboljši moški, ki bi si ga poleg sebe želela vsaka ženska?

Seveda na koncu ne moremo mimo dejstva, da gre za izrazito individualno vprašanje, na katerega so možni prav takšni odgovori. Najbolj primerno je potemtakem pojasniti tri osnovne ('čiste') tipe, o katerih se v zadnjem času veliko govori. Če ti ne odgovarja nobeden od njih, bodi brez skrbi, saj ima večina moških nekaj lastnosti od vsakega.

Tip 1: Metroseksualec

Ves poženščen, oprostite feminiziran, se po svoji opredelitvi razlikuje od gejev. Je moški, ki uživa v ženski družbi, ima rad, kadar se mu namenjajo pozornost in komplimenti in neredko bolje izgleda od svoje ženske družice. Z drugimi besedami - trpi za akutno obliko narcizma, najraje posluša sam sebe in si ugaja, je malce jokav in egocentričen.

Klasična Nivea predstavlja zanj kategorični ‘ne’. V svoji kozmetični torbici (ker metro-moški obvezno poseduje tudi produkt, nad katerim so imele do nedavno monopol ženske) mora poleg dnevne in nočne kreme imeti tudi kremo za roke, pa za področje okrog oči, losion za telo, tonik, antiage serum …).

Dobra stvar je, da se boš ob njem vedno počutila kot filmska zvezda – saj bo tako od sebe kot od tebe zahteval popolnost izgleda in telesnega vonja. Pozabi na nepopuljene obrvi in brado, ki te praska med ljubljenjem – pred tabo je namreč popoln Ken, vrhunski atlet in dama - vse v enem.

Za utelešenje metroseksulca veljajo: David Beckham, igralec Hugh Jackman, plavalec Ian Thorpe.

Tip 2: Retroseksualec

Bolj ali manj robat frajer iz mestne četrti je nor na motorje in hitre avte. Na žalost pa si sam s svojo mesečno plačo lahko privošči le Opel Astro – no, tudi njo polira teden za tednom na svojem dvorišču – gol do pasu. To pa je tudi glavna značilnost, ki definira retroseksualca. Z malo zastarelim življenjskim slogom je še vedno najbližje splošnemu pojmu ‘pravi ded’c’.

Luštkan, malce divji in tako srčkan, ko se zaljubi (dokler ga ne opazi kdo od prijateljev ali znancev). Od svoje ženske ne zahteva, da je supermodel. Njene rjave lase bo vseeno doživljal kot najlepše na svetu in njene ustnice bodo zanj najbolj sočne, še posebej, ko ga poljubi na kakšen skriti predel telesa.

Za model retroseksualca veljajo vsi ded'ci tipa John Wayne.

Tip 3: Überseksualec

On je vse: pameten, načitan, družbeno angažiran, zabaven in prijetnega videza. Ponosen je na svojo hetero orientacijo in poln samozavesti. Namesto da bi ure preživljal v lepotilnem salonu ali pred ogledalom, da raje za ‘rundo’ prijateljem v kakšnem trendovskem baru.

In medtem ko bo v trenutkih ravsa v baru metroseksualec pobegnil, da ne bi slučajno staknil razbitega nosu ali kakšne praske, bo retroseksualec prvi lomastil s svojimi šapami po nasprotniku.

Überseksualec pa je v nasprotju z njima primerek, ki bo vse poskušal rešiti s civiliziranim pogovorom. Če bo kljub svojemu diplomatskemu talentu deležen kakšnega udarca, se bo galantno umaknil z nekaj socalno osveščenimi kletvicami.

Überseksualca ne boš nikoli videla do konca ‘polikanega’, no od časa do časa ti bo ukradel malo voska za lase, da ukroti ‘konice’. Je astrofizik ali novinarski analitik, pogosto zaposlen v promociji ali marketingu, saj je negova pojava prava vaba za ženske.

Poleg dobrega videza ima v svojih očeh vedno tudi kanček ‘vražjega’, kar je pripravljen kadarkoli in kjerkoli pokazati – tudi v postelji. Velikih seksualnih performansov sicer od njega nikar ne pričakuj, a lahko si mirna, kljub temu boš 100-odstotno zadovolj(e)na.

Če si pripravljena na konstanten boj s tekmicami – ker tak primerek se ne spusti kar tako iz rok, uživaj v vezi z überseksualcem. Vezi, ne zakonu – za vsak slučaj.

Za prototip überseksualca veljajo: pevec skupine U2 Bono, Bill Clinton, George Clooney.

Ker nas zanima tvoje mnenje, te vabimo, da se pridružiš debati na forumu.