Reši se negativnih misli, osvoji 12 navad mentalno močnih ljudi

Avtorica Amy Morin je morala biti presneto močna, da je v najlepših letih za večino mladih žensk preživela udarce svojega življenja, in še več kot to – šla strmo navzgor.

Močnejša si, kot si misliš! (foto: Profimedia) Profimedia
6. 6. 2015

Mož ji je nenadoma umrl zaradi srčne kapi na tretjo obletnico smrti njene mame, ko je imel le 26 let. Medtem ko si še ni povsem opomogla, je ugotovila, da se določenim pastem želi izogniti kljub svoji žalosti, recimo smiljenju sami sebi in zameram.

Članek, ki ga je lani napisala o tem, kako ostati močna, ko gre vse narobe, je postal viralna uspešnica na spletu in na spletni strani Forbesa (ameriška poslovna revija) najbolj bran članek vseh časov. Amy je ob izidu svoje knjige z nami delila nasvete za prekinitev začaranega kroga negativnih misli in odkrila navade mentalno močnih ljudi.

1 Ne smilijo se sami sebi

Ko se smiliš sama sebi, to zahteva veliko psihične energije in ne spremeni okoliščin. Če smiljenju dovoliš, da se zakorenini, bo to sprožilo vihar negativnih čustev in povečalo možnost za nadaljnje neuspehe, ki bodo povzročili še več samousmiljenja.

Nasvet

Zamenjaj program: ne dovoli si, da še naprej misliš, da življenje ni pravično. Namesto tega se usedi in naredi seznam ljudi, okoliščin in izkušenj v življenju, za katere si lahko hvaležna.

2 Ne razdajajo svoje moči

Če drugim daš moč, da določajo tvojo vrednost, boš vredna le toliko, kot to menijo drugi. Če razdaš svojo moč, to pelje v nemoč. Postala boš le potnik v lastnem življenju.

Nasvet

Ko se počutiš pretirano čustvena, ne poskušaj reševati težav ali se pogovoriti. Namesto tega se zamoti s kakšno dejavnostjo, kot je sprehod, da se boš pomirila in razmišljala bolj racionalno.

3 Ne izogibajo se spremembam

Človek, ki poskuša zadeve enostavno ohraniti čim bolj vsakdanje in potuhnjene, nima preveč možnosti za bogato, izpopolnjeno življenje. Ljudje pogosto prelagajo spremembe. Rečejo: "Poiskala si bom novo službo, ko se zadeve malce umirijo." Toda pogosto popolni trenutek za ukrepanje sploh ne pride. In dlje ko čakaš, težje je to narediti.

Nasvet

Začni z majhnim. Določi en cilj, na katerega se moraš osredotočiti, in potem ustvari realna pričakovanja za spremembe, ki bi jih rada videla v enem mesecu.

4 Ne poskušajo osrečiti vseh

Če postavljaš druge na prvo mesto, to lahko postane način, da se počutiš koristna in pomembna. Večina nas misli, da ugajanje ljudem dokazuje, da smo velikodušni, toda ne gre vedno za nesebično dejanje, v resnici je takšno življenje precej osredotočeno nase. To pomeni, da misliš, da naj bi vsakogar brigalo za vsako tvojo najmanjšo potezo.

Nasvet

Vprašaj se: Čemu se bom morala odpovedati, če privolim na to? Preden se odločiš, prepoznaj, kaj bo privolitev pomenila zate.

5 Ne zapravljajo energije za stvari, na katere ne moreš vplivati

Če skušaš nadzorovati vse, se to po navadi začne kot poskus obvladovanja zaskrbljenosti. Zmotno mislimo, da se bo vse izteklo tako, kot želimo, če se le dovolj močno potrudimo. Spomni se, da je veliko stvari, nad katerimi nimaš nadzora. Na primer: lahko organiziraš zabavo, vendar ne moreš vplivati na to, ali se bodo ljudje zabavali.

Nasvet

Odloči se, da boš sprejela svoje okoliščine. Prepoznaš lahko, da je tvoj šef zloben ali da te tvoja mami ne sprejme takšne, kot si. To ne pomeni, da se ti ni treba truditi, kako se počutiš glede same sebe, ampak pomeni, da se lahko nehaš truditi, da bi spremenila, da bi bili drugačni oni.

6 Ne bojijo se prevzeti tveganja

Odločanje za tveganje lahko pomeni razliko med življenjem duševne reve in izjemnim življenjem. Korak v neznano – čeprav previden – ti lahko pomaga doseči tvoje sanje.

Nasvet

Tako kot imajo bolnišnice in državne vlade načrt za pripravljenost na katastrofe, lahko tudi tebi pomaga, če ustvariš svojega. Razvij načrt o tem, kako se boš odzvala, če se zgodi najslabša možnost.

7 Ne obtičijo

Medtem ko je premišljevanje o sebi zdravo, je lahko samouničevalno, če obtičiš pri težavi in te ta lahko ustavi pred tem, da bi uživala v sedanjosti in načrtovala za prihodnost. Naši spomini niso tako natančni, kot si predstavljamo. Ko se spominjamo neprijetnih dogodkov, jih pogosto pretirano poudarimo – in morda si predstavljamo, da so se ljudje odzvali veliko bolj negativno, kot so se v resnici.

Nasvet

Ustvari načrt, ki ti bo pomagal premišljevati o nečem drugem. Na primer: vsakič ko se spomniš na službo, ki je nisi dobila, preusmeri pozornost na premišljevanje o naslednjih počitnicah.

8 Ne ponavljajo istih napak

Resnica je, da vsi včasih ponavljamo napake. Toda če kar naprej ponavljaš eno in isto napako, se težava ne bo rešila. Lahko se celo zgodi, da se boš začela dojemati kot nesposobno, ker se ne moreš premakniti naprej od določene ovire.

Nasvet

Pomaga lahko, če se pogovoriš s prijateljico, ki te je pripravljena opozarjati na tvoje zmote.

9 Drugim ljudem ne zamerijo njihovih uspehov

Občasno in minljivo ljubosumje je normalno. Toda zamere so nezdrave in lahko povzročijo, da se začneš obnašati nelogično. Če vedno poskušaš držati korak z drugimi ljudmi, ne boš nikoli mirna zaradi tega, kar imaš sama.

Nasvet

Nehaj poudarjati svoje slabosti. In zapomni si, da zamere pogosto pridejo, ko pretiravamo glede tega, kako zelo so drugi ljudje odlični.

10 Ne obupajo

Težko je uspeti, ne da bi ti vsaj enkrat spodletelo. Dviganje rok po prvem neuspehu lahko postane samouresničujoča prerokba. Vsakič ko obupaš in dvigneš roke, utrdiš idejo, da je neuspeh slab, kar ti preprečuje, da bi spet poskušala.

Nasvet

Soočaj se s svojim strahom neuspeha in namesto tega pomisli: "Neuspeh je znamenje, da sem si postavila izziv."

11 Ne bojijo se biti sami

Za veliko ljudi se zamisel o tem, da bi bili sami, ne sliši privlačna. Toda ustvariti čas sama s sabo in svojimi mislimi je lahko močna izkušnja.

Nasvet

Vzemi si vsaj 10 minut na dan, da se sama usedeš v tišini in le premiš­ljuješ. Sanjari o tem, kako si želiš, da bi bila videti tvoja prihodnost.

12 Ne čutijo, da jim je svet kaj dolžan

Verjeti, da ti je svet nekaj dolžan le zato, ker si, ali zaradi tega, kar si prestala, ni zdravo. Lahko te ustavi pred tem, da bi trdno delala, in te pelje do zagrenjenosti.

Nasvet

Spomni se, da tvoje težave niso posebne. Čeprav nihče ne živi življenja, kakršno preživljaš ti, drugi ljudje prav tako doživljajo podobne težave, žalosti in tragedije.

Knjigo 13 Things Mentally Strong People Don't Do avtorice Amy Morin kupi na Amazonu in spoznala boš še 13. skrivnost.

Po predlogi Amy Morin napisala Petra Arula