Recept: pesini njoki s pestom in vegi parmezanom (zdravo in okusno)

Če si nora na njoke in prisegaš na okusno zdravo hrano, potem moraš preizkusiti tale njamiii recept za pesine njoke.

Recept: pesini njoki s pestom in vegi parmezanom (zdravo in okusno) (foto: Špela Sila) Špela Sila
30. 6. 2017

Recept nam je ob izidu svoje nove kuharske knjige Zdravo, Tereza! zaupala Tereza Poljanič in gre takole ...

Za pesto potrebujemo:

  • pest sveže bazilike
  • 1 skodelica kodrolistnatega ohrovta
  • 1/3 skodelice popečenih bučnih semen 
  • sol in poper
  • 1⁄2 skodelice olivnega olja
  • 1/3 skodelice neaktiviranih kvasnih kosmičev ali parmezana
  • 1 strok česna
  • 2 jedilni žlici limoninega soka ali jabolčnega kisa


Priprava: Vse sestavine v multipraktiku zblendate do gladkega. Pustite v hladilniku 15 minut in servirate.

Za pesine njoke potrebujemo:

  • 200 g rdeče pese
  • 400 g krompirja
  • 200 g pirine moke
  • 1/2 čž soli

Priprava: Pecite rdečo peso 60 minut na 200°C. Medtem v vodi kuhajte olupljen krompir do mehkega.

Pustite, da se pesa in krompir ohladita. V blenderju zmiksajte peso do gladkega. Pretlačite krompir in dodajte pire pese. Dodajte moko in z rokami gnetite dokler ne dobite mase. Na pomokani površini razvlajajte v dolge svaljke. Razrežite v njoke in oblikujte željene vzorce.

Zavrite vodo s soljo. Kuhajte njoke okoli 3 minute, dokler ne priplavajo na površje. Servirajte s pestom, popečenimi pinjolami in veganskim parmezanom ter okrasite z mikrozelenjem.

Za veganski parmezan potrebujemo:

  • 3/4 skodelice (90 g) indijskih oreščkov
  • 3 JŽ (9 g) neaktiviranih kvasnih kosmičev
  • 3/4 čž soli
  • 1/4 čž česna v prahu

Priprava: V multipraktiku zmiksajte vse sestavine.

Dober tek!

Še več zdravih in okusnih receptov pa v knjigi Zdravo, Tereza!