Recept nam je ob izidu svoje nove kuharske knjige Zdravo, Tereza! zaupala Tereza Poljanič in gre takole ...
Za pesto potrebujemo:
- pest sveže bazilike
- 1 skodelica kodrolistnatega ohrovta
- 1/3 skodelice popečenih bučnih semen
- sol in poper
- 1⁄2 skodelice olivnega olja
- 1/3 skodelice neaktiviranih kvasnih kosmičev ali parmezana
- 1 strok česna
- 2 jedilni žlici limoninega soka ali jabolčnega kisa
Priprava: Vse sestavine v multipraktiku zblendate do gladkega. Pustite v hladilniku 15 minut in servirate.
Za pesine njoke potrebujemo:
- 200 g rdeče pese
- 400 g krompirja
- 200 g pirine moke
- 1/2 čž soli
Priprava: Pecite rdečo peso 60 minut na 200°C. Medtem v vodi kuhajte olupljen krompir do mehkega.
Pustite, da se pesa in krompir ohladita. V blenderju zmiksajte peso do gladkega. Pretlačite krompir in dodajte pire pese. Dodajte moko in z rokami gnetite dokler ne dobite mase. Na pomokani površini razvlajajte v dolge svaljke. Razrežite v njoke in oblikujte željene vzorce.
Zavrite vodo s soljo. Kuhajte njoke okoli 3 minute, dokler ne priplavajo na površje. Servirajte s pestom, popečenimi pinjolami in veganskim parmezanom ter okrasite z mikrozelenjem.
Za veganski parmezan potrebujemo:
- 3/4 skodelice (90 g) indijskih oreščkov
- 3 JŽ (9 g) neaktiviranih kvasnih kosmičev
- 3/4 čž soli
- 1/4 čž česna v prahu
Priprava: V multipraktiku zmiksajte vse sestavine.
Dober tek!
Še več zdravih in okusnih receptov pa v knjigi Zdravo, Tereza!