Recept: pesini njoki s pestom in vegi parmezanom (zdravo in okusno)

Če si nora na njoke in prisegaš na okusno zdravo hrano, potem moraš preizkusiti tale njamiii recept za pesine njoke.

Recept: pesini njoki s pestom in vegi parmezanom (zdravo in okusno) (foto: Špela Sila) Špela Sila
30. 6. 2017

Recept nam je ob izidu svoje nove kuharske knjige Zdravo, Tereza! zaupala Tereza Poljanič in gre takole ...

Za pesto potrebujemo:

  • pest sveže bazilike
  • 1 skodelica kodrolistnatega ohrovta
  • 1/3 skodelice popečenih bučnih semen 
  • sol in poper
  • 1⁄2 skodelice olivnega olja
  • 1/3 skodelice neaktiviranih kvasnih kosmičev ali parmezana
  • 1 strok česna
  • 2 jedilni žlici limoninega soka ali jabolčnega kisa


Priprava: Vse sestavine v multipraktiku zblendate do gladkega. Pustite v hladilniku 15 minut in servirate.

Za pesine njoke potrebujemo:

  • 200 g rdeče pese
  • 400 g krompirja
  • 200 g pirine moke
  • 1/2 čž soli

Priprava: Pecite rdečo peso 60 minut na 200°C. Medtem v vodi kuhajte olupljen krompir do mehkega.

Pustite, da se pesa in krompir ohladita. V blenderju zmiksajte peso do gladkega. Pretlačite krompir in dodajte pire pese. Dodajte moko in z rokami gnetite dokler ne dobite mase. Na pomokani površini razvlajajte v dolge svaljke. Razrežite v njoke in oblikujte željene vzorce.

Zavrite vodo s soljo. Kuhajte njoke okoli 3 minute, dokler ne priplavajo na površje. Servirajte s pestom, popečenimi pinjolami in veganskim parmezanom ter okrasite z mikrozelenjem.

Za veganski parmezan potrebujemo:

  • 3/4 skodelice (90 g) indijskih oreščkov
  • 3 JŽ (9 g) neaktiviranih kvasnih kosmičev
  • 3/4 čž soli
  • 1/4 čž česna v prahu

Priprava: V multipraktiku zmiksajte vse sestavine.

Dober tek!

Še več zdravih in okusnih receptov pa v knjigi Zdravo, Tereza!

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri